lauantaina, maaliskuuta 04, 2017

Ihmisuhrien arvo, uskontotiede klo 18 HkiThe Value of Human Sacrifice

Prof. Rane Willerslev (Aarhus Univ.): God on TrialLuento pidetään torstaina 23.3.2017 klo 18,
Tieteiden talossa (Kirkkokatu 6, Helsinki) sali 104.
Luento on kaikille avoin ja sen kieli on englanti

  • Rane Willerslev on Århusin yliopiston sosiaaliantropologian professori. Hän on väitellyt 2003 Cambridgessa, ja toiminut aiemmin kansatieteellisten ja kulttuurihistoriallisten museoiden johtajana Århusissa ja Oslossa, missä hän edelleen toimii toisena professorina. Hän johtaa Århusin yliopiston monitieteellistä Arctic Research Centeriä, ja toimittaa m.m. Acta Borealia: Nordic Journal of Circumpolar Societies. Vuonna 2010 hänet kutsuttiin pitämään London School of Economicsin arvostettua Malinowski Memorial Lecturiä. Professori Willerslevin ensisijaisena tutkimuskenttänä on ollut Koillis-siperian Tšuktšien niemimaan alkuperäiskansat. Varsinkin vertailevasta näkökentästä on hän tutkinut uskontoa ja antropologiaa. Hänen tieteelliset julkaisut kattavat laajaa aihepiiriä sekä klassisia että uudempia antropologian alan kysymyksenasetteluja, animismin kosmologiasta ja etiikasta, museologiaan, kokeellisiin menetelmiin ja antropologian ja arkeologian rajapintaan. Hänen kirjoistaan mainittakoon Soul Hunters: Hunting, Animism and Personhood among the Siberian Yukaghirs (2007), sekä omaelämänkerrallinen On the Run in Siberia (2012). Hän popularisoi myös ahkerasti omaa tieteenalansa ja tutkimuksiaan.

::

  • Stone Age hunter-gatherers in southeast Sweden mounted the skulls of their dead on stakes and buried them in a lake 8000 years agoPoikkeuksellisen hyvin säilynyt luuranko Ahvenanmaalta. Museovirasto.

  • Muutamista kampakeraamisista punamultahaudoista on löytynyt hampaita ja pieniä ihmisenluun katkelmia. Ainoa Suomen alueella säilynyt kivikautinen luuranko on Ahvenanmaalta, Jomalan Jettbölestä. Jettbölen vainaja on haudattu ns. koukkupolviasentoon, joka on tunnusomainen vasarakirveskulttuurille, mutta ollut myös käytössä kuoppakeraamisessa kulttuuripiirissä. Vainaja on haudattu nimenomaan kuoppakeraamiselle asuinpaikalle eikä näytä saaneen mukaansa mitään erityisiä hauta-anteja. Erikoista on se että vainajan luita on rikottu ja niissä näkyy veitsen viiltoja. Reisi ja pää on leikattu irti. Vainaja on ollut kannibalismin uhrina. Ihmissyönti on ollut yleistä kaikkialla maapallolla. Yleensä sillä on ollut uskomuksellinen tausta ja se on kuulunut johonkin rituaaliin. Syömällä aivoja tai sisäelimiä vainajan ominaisuudet siirtyvät syöjään. Rituaalisyönnin uhreiksi saattoi joutua vaikkapa arvostettu vanhus tai rohkea vihollinen.

    https://extras.csc.fi/arctinet/kivikaus/m6/6_3_4.htm


.
Ei kommentteja: