lauantaina, lokakuuta 01, 2016

Tärkein suomalainen kirja - Harhama 1908 Maiju Lassila - Suomalainen dystopia ennen Orwellia

Ällistyttävä kirja.

Tärkein suomalainen kirja.

Suomalainen kirjailija kirjoitti ensimmäisen aidon dystopiaromaanin maailmassa. Oikeistolaiset taidepiirimme, kirjallisuudentutkijat, toimittajat ja yliopistot kuitenkin yrittävät sensuroida sitä pois kirjallisuushistoriasta sinnikkäästi.  HARHAMA, Maiju Lassila /Untola/"Rantamala"
 1908 kirjoitettu, saa huuto.net:istä useimpina kuukausina.

sekä 
Lue Harhama osat 1&2 netistä PDF

          http://www.doria.fi/handle/10024/101046Huumeita, seksiä, suggestiota, hybristä, köyhien kauhua, eliitin tarkkailua, vallankumousta, paranoijaa, työläinen eliitin lipevän ja huuruisen ohjailun alla. Onko kaikki huuruinen ja ekstaattinen ohjailua, manipulaation viihteellistä dramatisointia, eliitin teatterinomaista luokkasotaa massojen ohjailuna?

Ja tietysti herää suuri kysymys, onko Brave New World kirjoitettu tietoisena Harhamasta. Monia samoja dikotomia-asetelmia, skeema-asetelmia.

Yksilön kemiallinen ekstaasi ylläpitää eliitin valtaa Harhamassa ja  Brave New World:issa.
"Untola kirjoitti lukuisten nimimerkkiensä suojissa kuitenkin paljon enemmän; 1910-luvulla hänen kustantajansa (Kirja; Kansa; Otava; Karisto) hylkäsivät noin parikymmentä käsikirjoitusta, joista valtaosa on ollut 1950-luvun alusta lähtien tallessa Helsingin yliopiston kirjastossa. Käsikirjoituskokoelmaan sisältyy runsaat 4000 käsinkirjoitettua pienikokoista sivua ja kokonaisten teosten lisäksi erimittaisia katkelmia romaaneista, novelleista, saduista, näytelmistä, runoteoksista ja Jeesusta käsittelevästä laajasta teologisesta tutkielmasta. Nimikkeitä on Portto ja Ikiliikkuja mukaan lukien kaikkiaan 24. Säilynyt on myös yli 700-sivuinen kirjekokoelma, joka valottaa Untolan suhdetta kustantajiinsa ja teoksiinsa.Kun kaikkeen tähän lisätään Harhaman kolmannen osan kadonneet 3000 sivua, saadaan alustava käsitys paitsi vertaansa vailla olevasta tuotteliaisuudesta myös suomalaisen kirjallisuuden kenties häpeällisimmästä kirjailijakohtalosta, johon sisältyy Untolan laiton teloitus, vuosikymmeniksi tietoisesti ja institutionaalisesti mustattu maine ja hänen julkaisemattomien ja kokoamattomien kirjoitustensa kohtalo"
Eskelinen: http://proosahistoria.blogspot.fi/2016/09/17-harhama.html         2.
  http://teawithannakarenina.blogspot.fi/2015/02/irmari-rantamala-harhama.html3. " Sekavuudestaan huolimatta siinä on maailmankirjallisuuden elementtejä, jotka kohottavat kirjaa kansainväliselle tasolle. 
Porvaristo ja aatelisto viihtyvät Hiiden myllyssä, joka on ylellinen yökerho, jossa nautitaan herkkujen lomassa strippauksesta ja "tosi"-teatterista, jossa esimerkiksi lavalle tuodaan nälkää näkevä perhe  
Maagiseen realismiin sekoittuu eksistentialistinen mystiikka. Modernistista Harhamaa voisi väittää postmoderniksi, jos ei tietäisi julkaisuajankohtaa 1909. Monipolvisen, hajanaisen esityksen ytimessä on myös kysymykset mitä elämä ja aika ovat. Siten sen voisi rinnastaa Marcel Proustin suurteokseen Kadonnutta aikaa etsimässä. - Kirjahylly 
4. Yle vanha leimaava, torjuva seloste kirjailijasta  - porvarijournalismia

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/12/16/mika-oli-miehiaan-maiju-lassila

 


5
. Ajan henki" Olemme siirtyneet Suomeen, joka on täysin orwellilainen. Tällä termillä tarkoitetaan yhteiskuntaa ja maailmaa, jonka brittikirjailija ja ajattelija George Orwell esitteli romaanissaan 1984. Johtajamme suoltavat silmiemme eteen jatkuvalla syötöllä aivopesuaineistoa ja media tursuaa propagandaa parhaimpaan, tai pahimpaan orwellilaiseen tyyliin." 
 

#kirjallisuus #taide #suomi #orwell #kafka #bravenewworld #orwell1984

Ei kommentteja: