maanantaina, elokuuta 31, 2009

Katoaako luterilainen kirkko Suomesta? Aamu-TV Maanantai

"Katoaako luterilainen kirkko Suomesta?"

Aamu-TV:n teema, jota ei Areenavideolle sitten tullutkaan.


Nuorten haastatteluja
- asenteita ja mielikuvia kirkosta

Youtube - 19.8.09 Kamppi


Kirkkopäivät 2009 antoivat ainakin yhden painavan lausunnon: piispa Heikka sanoi seminaarissa hyvin selkeästi, että kirkon jokainen muutosstrategia on epäonnistunut. Jokainen.

Aiheuttaako tämä muutoksia tai johtopäätöksiä kirkossa? Ei. Kirkkohallituksen jokainen Kirkon tärkeä strategia lähtee ajatuksesta, jonka mukaan suomalaisten on palattava kirkkoon eikä kirkon tarvitse muuttua "ajan mukana". Kirkon "arvovalta" on valtiokirkon ainoa strategia, taaksepäin haikailu.

Seminaarin aineisto ladattavissa. Taas on toki myös perustettu uusi kirkon rahoittama erillinen, siis hyvin eristetty nettisivusto "keskustelua" varten: www.myytinmurtajat.net


"Minusta pyhän ajatukseen sisältyy aina väkivalta.
Kaikki ehdoton on kapseloitua väkivaltaa."


"Kirkosta kiinni-kirja"

Kirkon tulevaisuus
ja kadotusKirkon tutkimuskeskus Pdf-julkaisut:

KIRKKO MEDIAN KUVASTIMESSA

Kristinuskon ja kirkollisten asioiden käsittely sanomalehdissä


Seminaariyhteenveto:

"Kirkon tulevaisuuden haasteet herättivät vilkasta keskustelua Kirkkopäivillä Tuurilla vai taidolla -tilaisuudessa. Yhtä mieltä oltiin siitä, että luterilainen kirkko on suuren muutoksen edessä, johon on nopeasti vastattava. Kirkon nähtiin ajautuvan yhä kauemmas kansalaisista ja palvelevan vähenevillä resursseilla vain yhtä kansanosaa jättäen suurimman osan kirkon ulkopuolelle.
Syksyllä julkaistavan kansankirkon tulevaisuus-manifestin kirjoittajat tulevaisuudentutkija Ilkka Halava, diakoniajohtaja Matti Helin ja yhteisen seurakuntatyön päällikkö Pontus Salmi nostivat avaimeksi jäsenlähtöisyyden ja strategisen suunnittelun.
Manifestin kirjoittajien mielestä kirkon tekemä työ ei nouse kirkon jäsenten tai seurakunnan alueella asuvien tarpeista, mikä estää kirkon toteuttamasta tehtäväänsä. Seurakunnat eivät selvitä, mitä alueen asukkaat kirkolta toivovat. Kirkolta puuttuu myös aktiivinen ja vahva strategia.
Piispa Mikko Heikan mielestä ongelmana on se, että seurakuntamalli rakentuu ikäkausiajattelulle, joka ei ole tätä aikaa. Nyt pitäisi suuntautua ihmisten intressien mukaan. Heikka korosti myös jäsenten entistä aktiivisempaa roolia kirkossa ja heidän kuuntelemistaan. "Oppiva kirkko ottaa vakavasti sen, miten ihmiset elävät, mitä etsivät ja vastaa siihen."
Poikien ja tyttöjen keskuksen toiminnanjohtaja Eero Jokela huomautti, että keskushallinto on eriytynyt seurakunnan arjesta. "Keskushallinnolle ovat tärkeitä muodot ja sanat, mutta jäsenille tärkeitä ovat kokemus ja sisällöt. Keskushallinto vaikeuttaa päätöksillään seurakunnan toimintaa, esimerkiksi monimutkaiset hallinto ja -talousratkaisut pakottavat isoihin seurakuntiin, joka heikentää yhteisöllisyyttä.".

1 kommentti:

Myllyniemi KYLVÄJÄSTÄ kirjoitti...

Kiitos, Arhi, analyysistä ja lähdekokoelmasta.
Siinä on ainakin itselleni vähäksi aikaa sulattelemista.
Luin tuon Kirkko median kuvastimessa -tutkimuksen ja pohdin, jäikö siitä omaan käteeni jotain hyödyllistä enkä oikein osannut päättää. Toimittaja Leena Huima on useampaan kertaan vakuuttanut, että jonkun lehden, hänen tapauksessaan aikanaan esim. Hesarin, aktivoituminen kirkkoa käsittelevässä kirjoittelussa johtui yksittäisten toimittajien kiinnostuksesta. Niin suuressa lehdessä kuin Hesari tähän on nähdäkseni helppo pitkälti uskoa. Keskisuomalaisen tietyntyyppinen uskontomyönteisyys on itselleni selittynyt myös päätoimittaja Erkki Laatikaisen panoksella.