sunnuntaina, marraskuuta 19, 2006

Peto jo syntyessään

Pendolino on meille kaikille Hesalaisille tuttu juttu.

Joskus on täytynyt päästä Tamphereelle ja äkkiä. Mutta - heti kun ekstraeuroja maksanut pikalippu on leimattu kuuluu kuulutus: " ... joo tässä olisi nyt sellainen tilanne että joudutaan hieman hiipimään... mutta sitä varmemmin ollaan perillä."
Onneksi on sentään huumorintajua maailmassa.

Miksi hyvä saksalainen valmis junamalli hylättiin ja hyväksyttiin lipevät italialaiset lupaukset tulevasta halvasta vauhtipedosta?
Halvalla ei saa hyvää.
Köyhällä ei ole varaa halpaan.


MOT ohjelmassa maanantaina ja tiistaina on käsittelyssä yksi pseudokapitalismin seuraamuksista. Ostettiin halvalla kun halvalla saatiin. Ja jokainen matkustaja joutuu maksamaan vielä 10 vuotta jälkikäteen rautateiden fiatista. Ties kuinka monta kymmentä tuhatta tuntia on hukattu VR:n asiakkaiden elämästä. Kiroilua, myöhästymisiä, turhautumisia ja selittelyitä. Eikä VR korvaa mokailujaan asiakkaille.
Kuten eivät kännykkäfirmat, jotka lykkäävät keskeneräisiä malleja kuluttajien testattavaksi.

Pseudokapitalismia on uskoa halpaan kilpailutukseen.
Laatu on sivuseikka.
Kilpailutus ja halpuuden orgasmi jotakin suurta.
Kehitystä.
Kehitysuskoa. Suuria visioita.

Digihyrsterian seurauksena saamme maksaa digiboksista, jotta saamme lisää maksettavia kaupallisia kanavoita. Samme myös entistä huonompaa suomalaista TV-draamaa, koska 1000 miljoonaa euroa on käytetty vanhentuneeseen digitekniikkaan, ei draamatuotantoihin.
Digiboksikin on 14 vuotta vanhaa aneemista teknologiaa, jonka kuvanlaatu ja äänenlaatu on surkeampi kuin nykyinen analoginen TV:signaali. Ei laatu, vaan näennäiset saavutukset. YLE aikoo eduskunnan siunauksella tehdä Suomesta ensimmäisen "täysin digi-TV:n" maan. Uskomatonta uhoamista turhan takia. YLE ei ole joutunut vastuuseen ihmisten ongelmista ja rahanmenetyksistä keskeneräisten digiboksien takia vaan YLE, joka pakottaa ihmisiä ostamaan "uutta teknologiaa", pesee kätensä täydellisesti.

Eikä kukaan VR:llä joutunut vastuuseen laaduttomasta mokailusta - kuten ei HKL:llä samankaltaisesta katastrofista?
VR on kaupallisen palvelupuolen oopperailmiö. Rahaa saadaan kulumaan ja siitä ollaan ylpeitä. Kukaan ei joudu vastuuseen vaikka kuinka rahaa häviää mustaan aukkoon.

Aivan sama juttu kuin Soneraan upotetussa 4000 miljoonassa eurossa.
Ensin uhotaan kapitalismin jumalattomasta kehitysvoimasta, Mahdollisuuksista kovan rahan pelissä, rohkeiden pelissä, sijoitellaan ja pelataan riskipeliä mutta kas, sitten unohdetaan kova kapitalismi ja keksitään taas käsite "kansalaiset", jotka maksavat juppien munaukset ja harhat. Aivan kuin kapitalismi olisi lupauksia ja vain lupauksia mutta sitten nitä, jotka uskovat lupauksia lupauksia, syytetään tyhmiksi. Lupauksistahan kenenkään ei tarvitse joutua vastuuseen, eihän?

Suomalaiseen pseudokapitalismiin kuuluu kuva, jossa poliitikko tai johtohenkilöstö ei joudu vastuuseen emämunauksista. On kunniatehtävä suojella avuttomia johtajia. Kohautetaan harteita ja annetaan kristillisesti anteeksi muille omaan kastiin kuuluville - kun taas työntekijät ja kansalaiset maksavat potkuina, ylitöinä tai veroina epäpätevien herrakerhojen sotkut.

Kapitalismi olisi OK, jos vastuunkantajina vittuilevat kukot todella joutuisivat vastuuseen muiden elämää hankalaloittavista sotkuista.

Ja asiantuntioille pitkät haistatellut poliitikkojen viinapolitiikka ehkä joutuu nyt ottamaan takapakkia julksisuusrummutuksen takia - kun veroalen seuraamuksina noin 8000 haudassa tai matkalla hautaan halvan viinan haurastuttamina. Helsingin Kalliossakin kuolleisuus liki kaksinkertaistui v.2000-2005 hallituksen rahoja laskevan alkoholipoitiikan seuraamuksena.

Elämme yhä keisarillista kapitalismia.
Johtajat eivät ole vastuussa mokailuistaan ja epäpätevyydestään.

Johtajatasolle täytyy maksaa bonuksia, kun nuori insinööri keksii ilmiömäisen ratkaisun. Nuorta insinööriä ei saa pilata rahalla, menestyksellä ja ylellisyydellä.

Muistuu taas mieleen Lipposen esimerkillisen korkean profiilin filunki ja lupaus, kun hän vakuutti ilman eduskuntaa Bushille Suomen tukevan USA:n sotapolitiikkaa. Monessa maassa Lipponen olisi isketty kepin nokkaan entisenä poliitikkona.

Mutta. Meillä on Venäjän ja Ruotsin alistusajalta vieläkin voimassa sana, että herra on aina oikeassa eikä ylempää kastia voi rankaista koskemattomina. Se, joka uhoaa, laittaa muut maksamaan, se on meillä ylemmän kastin velvollisuus ja tapa.

Köyhät kyykkyyn ja vapisemaan.
Niin on hyvä. Ettei rauha järkkyisi.

.

Ei kommentteja: