lauantaina, marraskuuta 25, 2006

Lääketestauksen ulkoistaminen.


BBC:n ilmaisella World-kanavalla tulee lääketestauksen ulkoistamisesta dokumentti "Drug trials" :
- lauantaina klo 2210 ja
sunnuntaina klo 10.10 ja 1910.

Todellisuuttamme.
Kapitalistista ihmisarvon porrastusta.
Dr Mengele ei ole poistunut sivistyksemme kartalta.

Hyvinvointimme mekanismia. Siinä missä halvat kengät lasten käsillä ommeltuina, käytännössä pakkotyötä lapsille, joiden vanhemmat pakottavat lapsensa työhön euro per päivä palkalla. Mitä köyhä maailmanosa joutuukaan kestämään jotta rikas osa maailmasta saa pidettyä hintatason "alhaisena" - tai paremminkin osakekurssin ja voittomarginaalin muhkeana? Sillä käytännössä halvat tuotantokustannukset eivät usein välttämättä halvenna tuotetta vaan lisäävät vain osakkeen arvoa ja osakeanteja. Kuten Niken lenkkarit - halvalla tehdään mutta kallliilla myydään, jumalattoman kalliita muovituubia, joista firma kietaisee uskomattomat katteet ja järkyttävät mainosbudjetit brändin turvaamiseksi.

Jos suomalaiset lääketehtaat käyttävät ulkomaisia esim intialaisia lääketestauksen ulkoistamispalveluja, velvoittaako Suomen laki edes firmaa kertomasta siitä vai onko se liikesalaisuuden alainen seikka osakkeenomistajiltakin?

Olemme jalomielisesti jo tottuneet ajatukseen, että eläimet kärsivät lääkkeittemme puolesta eläintestauksissa mutta Intian yksi bisnes on lääketestaus ihmisillä, joilla ei ole oikeusturvaa eikä ainkaan tietoa tai mahdollisuuksi juridisesti puolustaa itseään. Mitä siellä tapahtuukaan eurooppalaisten teholääkkeiden vuoksi?

Jossakin hyvinvontia, jossakin pahoinvointia - länsimaisen sivistyksen karman laki? Itsestäänselvyys?

Ja ovatko ne testit luotettavia? Uusimmat geneettiset kartoitukset ovat osoittaneet, että ihmisten genomi vaihtelee koostumukseltaan yllättävän paljon.USA:n "lääkintöhallitus" on jo myöntänyt, että rodulliset erot vaikuttavat lääkkeiden tehoon ja että lääkevalmistajien on tiedotettava siitä lääkäreille lääkekohtaisesti.

The World Uncovered BBC

Drug Trials: The Dark Side

Thousands of patients are recruited in India to test new drugs. After a recent drug trial scare in the UK, India hopes to attract more patient-outsourcing, but at what cost? Paul Kenyon uncovers the disturbing truth behind India's boom in clinical trials.

Ei kommentteja: