sunnuntaina, marraskuuta 26, 2006

Pahoinvoinnin maksimointi ii"Pelastakaa Lapset vaatii resursseja lastensuojeluun
ilma- Paraskaan lainsäädäntö ei kuitenkaan tuota toivottuja tuloksia, jos sen täytäntöönpanon resursseja ei turvata, yhdistys perustelee kannanotossaan."


" Lasten pahoinvointi on kasvanut nopeasti
-Päivi Repo Helsingin sanomat

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä kasvaa, mutta vielä nopeammin kasvavat kustannukset. Lastensuojelun sijaishuollon menot kasvoivat 30 prosenttia vuosina 2001–2005 kuudessa suurimmassa kunnassa. Nopeimmin kasvaviasosiaalimenoja", sanoo tutkija Aila Kumpulainen, joka laati Kuusikkokuntien selvityksen.

Paikoin kasvu on ollut vielä suurempaa. Menot paisuivat Tampereella yli 50 prosenttia ja Vantaalla yli 40 prosenttia."


"Stakesin raportin mukaan
lasten ja nuorten psykiatrisen sairaalahoidon määrä lisääntyi huomattavasti seurantajakson loppupuolella vuosituhannen vaihteeseen asti."

Mutta rahoitus ja hoidon seuranta ei.

Hyvinvoinnin jäähyväiset?
Slummien avajaiset.

3 kommenttia:

alruuna kirjoitti...

Sano muuta.

Kirsi kirjoitti...

Ajatukset kulkivat vähän samoissa ongelmissa, Arhi.
Postasin asiasta 24.11. katsottuani noin 13-vuotiaiden keskustelua, jonka aiheena oli koulujen mielenterveyspalvelut.
Helsingin terveyslautakunnan puheenjohtaja Suzan Ikävalko taisi keskustelun kuluessa vasta oivaltaa, että ennaltaehkäisyyn olisi hyvä panostaa.
Toivottavaa vain on, että myös syntyneet ongelmat hoidetaan.

Arhii kirjoitti...

Niin, Kirsi.

Ennaltaehkäisy on bisnesmaailmaa matkiville byrokraateille sanana vain vitsi. Hyvä juhlapuhesana mutta vain håämäykseksi.

He pitävät sitä hölynpölynä koska bisnesmailmankuvaan kuuluu "kiistämättömästi" "menestyjät ja luuserit".

Suuri jalostava kilpailu. Kalvinistinen ihmiskuva, jossa maailma on jyvien ja akanoiden erottelukaukalo.

Ei enää koeta sitä suurta 70-luvun oivallusta onnen jakamisesta, hyvinvoinnin tasaamisesta ja maksimoimisesta, ongelmien elimoinoinnista. Jopa lapsuuden tärkeys on näille persoonallisuushäiriöisille bisnesprofeetoille vastenmielinen ajatus. Poliitikkomme ovat aivan kiimassa bisnesvisionäärien koviin arvoihin.

Nyt puhutaan mielikuvatasolla vain kilpailijoiden eliminoinnista. Että kansa on motivoitava kilpailemaan, että kansan on ymmärrettävä "todellisuuden kovat arvot".

Suomen katastrofaalinen nuorten mielenterveysongelma on juuri tätä kovian arvojen oivaltamista. Lapset pakotetaan oivaltamaan tämä "tosiasia" ja sellaisiksi pikku aikuisiksi aikuisten ihanteiden ja vastuuvapauden mielikuvien mukaan. Lapset ovat joutuneet tajuamaan oman arvottomuutensa. Vain suorittamalla miellytät - ehdollisen rakkauden valtakunta.

Ihmisarvo ymmärretään nyt siis vahvan ihmisen itsetuntona, menestymisen tuntemuksena. Kilpailijat ja luuserit koetaan kilpailevan ihmisen itsestäänselvänä vihollisena.

Ja kyllähän Suzan on tiennyt, että ennaltaehkäisyn voima on suuri mutta poliittisesti ja uran kannalta ei ole mitenkään järkevää painostaa poliitikkoja ja siis esittää taloudellisia panostuksia humaanin yhteiskunnan rakentamiseksi.


STAKES kyllä esittää poliitikoille vakuuttavia tilastotietoja ja -arvioita, mitä taloudellisia seuraamuksia syrjäytymisellä ja kroonistumisella on, mutta kilpailun uljauteen sokutuneet poliitikot eivät välitä vähääkään humanistiseen maailmankuvaan vivahtavista teorioista - kuten nyt nähtiin perhearvoja mainostavan pääministerin halutessa täystuhoa alkoholin hinnan vapautuksella kun tärkeintä oli vain valtion tulojen maksimoiminen.

Tyly tosiasiahan on että valtion taakka on huomattavasti nyt samalla keventynyt tästä spriipuhdistuksesta, kun alkoholiin on kuollut jo 3000-5000 ihmistä ja tulee kuolemaan 10000 laitapuolen kulkijaa ja mielenterveysongelmallista nyt nautitun halvan alkoholin rappeuttamana.

Final solution.
Alkoholi vapaaksi verosta.