perjantaina, lokakuuta 12, 2012

Keskiviikkona keskustelu Vatikaanin valta Turussa Tiedekulmassa - onko tämäkin keskustelu vain Turun tautia?

Jotenkin minusta tuntuu, että tämä ei ole kovin rehellinen keskustelu Turun historiasta.

Kirkko ja kaupunki:
Rooma – Turku – Helsinki

Keskustelutilaisuus, jossa käsitellään kirkko- ja kaupunkihistoriaa Roomassa, Turussa sekä Helsingissä. Alustajina toimivat Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian dosentti, TT Kyllikki Tiensuu sekä yliopistonlehtorit Tuomas Heikkilä ja Marjo-Riitta Antikainen teologisesta tiedekunnasta.

Tiedekulma ke 17.10 - klo 18


Turussahan oli keskiajalla Euroopan suurin kuolleisuus saastaisuuden ja puutostautien takia.
Kirkolla oli koko Suomessa lakeja, jotka ajoivat ihmisiä Turkuun: lakeja mm joissa piispat ja pappilat omistivat laajoja maa-alueita, joilla suomalaiset eivät saaneet sitten marjastaa, kalastaa tai metsästää. Lisäksi kansanlääkitys vanhalla yrttitietämyksellä oli kielletty pakanallisena harhauskona.

 Onko tämäkin keskustelu vain Turun tautia ja Turun eliitin kaipuuta taas kulttuurimäärittelijäksi?

Keskustelua suomalaisuutta paljon määritelleestä historianvaiheesta - Vatikaanin ja ruotsalaisen aateliston valta Turussa...

 Mutta onko keskustelu rehellistä historian olosuhteista ja valtasuhteista esim. köyhdyttävästä kirkon ja aatelisten verotuksesta ja maavarkauksista sekä rankasta kirkon kontrolloimasta lainsäädännöstä, joka pakotti köyhät hylkäämään oman kulttuurinsa ja ihmiskuvansa sekä vaeltamaan kuppaiseen Turkuun kuolemaan?







http://blogs.helsinki.fi/wdc-2012/uskonto_ja_kaupunkitila/

Ei kommentteja: