keskiviikkona, syyskuuta 12, 2012

Tänä iltana Nokia tuhotaan - iPhone 5


Tänä iltana Nokia tuhotaan.

Apple julkistaa uuden iPhonen ja ehkä jopa halvan mini-iPadin.


Suomalaiset analyytikot ja toimittajat ovat myös raskaasti syypäitä Nokian tuhoutumiseen.


Vaikka Nokia syyti markkinoille vuosien ajan surkeita ja vanhentuneita puhelimia, analyytikot hehkuttivat Nokian ”logistiikkataitoja” ja muuta puutaheinää.

Nokian johtajat loivat epäterveen johtajatason  korotetun eliitin ja Nokian suomettuneen sisäpiirikulttuurin, jossa johtajille kaadettiin hunajaa ja älykkäimmille innovaattoreille, nuorille insinööreille vain ylityötunteja ja turhautumista vanhojen insinöörien muutosta pelkäävän pompottelun alaisina. 

Kun Nokia rikastui, se maksoi länsi-Euroopan pienintä palkkaa ahkerimmille insinööreille ja pakotti eniten ylitöitä korkean tason firmoista.

Luovuus ei toimi ylityön puuduttavassa paineessa.

Mielettämät euromiljoonat vyöryivät ammatillisesti täysin epäpäteville johtajille, jotka kieltäytyivät selkeästi muutosjohtajuudesta. Vanhentunut ja harhauttava mainonta imi myös jatkuvasti Nokian varoja.

Kaiken läpäisi johtajaeliitin ylimielisyys ja halveksuva torjunta Applen luontevalle menestykselle kulttuuria ymmärtävänä moniosaajana.

Humanistit eli kulttuurin tuntijat käristettiin ulos Nokiasta.

Tämä kaikki oli tiedossa ja näkyvillä mutta analyytikot kuitenkin korostivat Nokiaa ihmeellisenä uskonnon kaltaisena ilmiönä. 

Itse olen blogannut kuusi vuotta Nokian tuhosta ja nyt se lähestyy.

MS on käyttänyt Elopin avulla häikäilemättä Nokian kassaa Windows Phone -brändin markkinointiin ehkä jopa 10 miljardin  euron verran.

Microsoftin innokkuus Nokia-syleilylle on strategisesti selvä: MS halusi tuhota yhden kilpailijansa mobiilikäyttöjärjestelmien markkinoilta.

Siinä se näyttää onnistuneen ellei Elopia heitetä pikavauhtia ulos ja Androidia oteta laitekehistystyön keskiöön.

Androidissahan on keskeisinä innovaatioina useita nokialaisten nuorten insinöörien keksintöjä, oivallisia koodinpätkiä, joita ilman Android ei olisi menestynyt Applen rinnalla.Testissä Apple Earpods


Ei kommentteja: