perjantaina, helmikuuta 11, 2011

Nokia disconnecting itself

Kirjoitin tästä Nokian MS- linjauksesta jo kuukausia sitten:

Jo silloin, kun suomalaiset asiantuntijat eivät tähän uskoneet vaan olivat innoissaan Nokian mahdollisuuksista,  Meego-järjestelmästä ja uskoivat Nokian itsenäisyyteen.

Microsoft megafirmana on tietysti oivallinen pakopaikka, jos ei ole itsetuntoa.

Elopin valinta oli paniikkiratkaisu ilman uskoa Nokian omiin voimiin ja Linuxin vaihtoehtoihin (mm.Android) helposti muokattavana ja nopeasti sovellettavana käyttöjärjestelmänä.

Nokian johto ei yksinkertaisesti näe omia johtamiskulttuurin ongelmiaan ja siksi hätääntyneenä ulkoistaa ongelmansa: juoksee vielä suuremman johtamiskulttuurinkompleksin suojiin päästäkseen oman sisällön ja sisältötyylin luomisesta.

Nokiasta tulee nyt ohjelmistofirman narttu, jalkavaimo.

Tulevaisuuden raha on sisällöntuotannossa, sisällöntuotannon jakelussa yms - ja niin sisällöntuotantoa Nokiassa on sabotoitu johtoportaan kautta hartaasti.

Nokian johtajat päästävät nyt itse itsensä pälkähästä eikä heidän tarvitse tunnustaa omaa henkilökohtaista pätemättömyyttään mediafirman kyvyttöminä visioijina. Halpapuhelimia ylistetään Nokiassa vaikka pikkuirma Apple tekee enemmän voittoa taskutietokoneellaan.

iPhone on elämänhallintaa, Nokialaisen käyttö taas laitteen hallintaa.

Innovaatio- ja yrityskulttuurin vuorovaikutuskonkurssia ja yhtiön tärkeimmäksi toimintakulttuuriksi muodostunutta optiosäätyjakoa ja statuskilpailua paetaan jättiläisen varjoon. Johtajakulttuurin sokeaa ylistämistä jatketaan Neuvostoliiton henkeen keskeneräisillä tuotteilla eikä käyttäjäkeskeisen toiminnan torjuntaa käsitellä. Nokian pyhäksi ja koskemattomaksi "tiedoksi" muodostui 90-luvun alussa sen johtajien oppimat niksit teknologian rajoittuneisuuden kanssa jekkuilulle.

Johtajat kuvittelevat voivansa nyt puhtaasti toteuttaa rautakeskeistä, kapeaa näkemystään puhelimesta teknotuotteena - juuri sitä samaa näkemystä, joka on ajanut Nokian Amerikassa marginaalipuhelimeksi. Nokia-tuotteesta tuli  johtajien papereissa tuotantokriteerien speksimöykky, jota käyttäjän täytyy ihailla vaikeana käyttötavarana ja jonka käyttöongelmia ei suunnitellessa pohdita.


Puhelinta ei nähty sisältönä, kokemuksena vaan työkaluna, vasarana.

Käyttäjän kokemus Nokia-puhelimesta oli aina käyttäjän vika jos käyttäjä ei ajatellut insinöörin tavoin. Kännykän tilttaaminen oli normaalia testaamiseen tottunelle Nokia-insinöörille. Elämä on testaamista ja seuraavan tuotteen odottamista. Eihän laitteelta voi vaatia luotettavuutta vaan laitetta täytyy ymmärtää.

Nokian kännyköitä ei tehty todellisille käyttäjille vaan tuotantolinjojen virtuaalisille kriteereille. Johtajille oli ylpeys, että kännykkä oli johtajan rautaisen käden luoman suunnitelmaluonnoksen mukainen eikä prosessin tulos, testauksen ja palautteen jälkeen uudelleen muokattu käyttöliittymä.

Käyttöön liittyvien ongelmien huomaaminen toi ongelmia ongelmien huomaajalle Nokiassa. Tärkeintähän olivat vain mittauslaitteen antamat numerosarjat tehoista ja bittivirroista. Korjausliikkeet ja itsekritiikki oli häpeällistä tuotantoprosessissa, se on ollut "väärässä oloa" eikä tavoitteellisuutta.
Taito ja uudistuva innovaatio ei määrännyt miehen arvoa vaikka insinöörifirmassa sen tulisi olla numero ykkönen. Humanistinen kokemus - ja elämyskehitystyö oli hardcore-insinöörien halveksimaa tuittuilua ja hienostelua.

iPhonea haukuttiin Suomessa todella rankasti naisten puhelimeksi. Tyypillistä management by perkele.


Näköalattomat johtajat voivat nyt saattaa loppuun visionsa luovuuden ja mediatuotteen ideologisten ja humaanien vuorovaikutusnäkemysten hylkäämisestä Nokiassa.

Nyt tehdään vain kuoria ja ihmiskuvaan ja mediasisältöön liittyvä essens ulkoistetaan pois vastenmieleisenä asiana -  vaikka Nokian propagandaosasto hehkuttaa Nokiaa sisällöntuottajana. Nokiassa ylistettiin nyt-hetken tyytyvisyyttä eilisen kännykän teknisesti mitattaviin ratkaisuihin  ja tyylitottumuksiin eikä tulevaisuuteen, visuaalisuuteen ja ihmisten tarpeisiin yleismedialaitteelle.
2001 saakka Nokia teki edistyksellisiä kännyköitä mutta johto kieltäytyi ehdottomasti tekemästä taskutietokonetta. Sisältö-Sampoa. Big mistake. Huge.

Nokiassa johtotason halveksima softapuoli ja käyttäjäkeskeisyys luovutetaan nyt toisiin käsiin, aivan kuin mitään ongelmaa sisälllöntuotannossa ja humanistisessa ihminen/laite -vuorovaikutusnäkemyksessä  ei olisi ikinä ollut tai ongelmana ei olisi ollut johdon ylpeät linjaukset ja itsetyytyväisyys. Luovat nuoret tekijät eivät saaneet tilaa nokiassa vanhojen luodessa mahtavia optio-muureja yhtiökulttuurin jyrkkään säätyjakoon.

Nokia tukehtui statuskulttuuriin ja eriarvoisuuden korostamiseen. Yhteistyökumppaneille ei jaettu yltäkylläisyydestä reilua kiitollisuutta ja niin apuohjelmistot ja laajennukset puhelimiin olivat halpoja ja huteria tekeleitä aneemisilla budjeteilla.

MS Phone on suljettu käyttöjärjestelmä eikä puhelimen kehittäjä voi kehittää systeemiä ja sen luonnetta.

Epätoivo on aina itsetuhoista. Ongelmien kieltäminen taas harhaista. "Lautta on liekeissä". Press, hold on your pants.

London calling. Nokia falling.








Toinen kirjoitukseni: Hyvästi Nokia




Press conference - Nokian Lontoon tilaisuus live-raportti
II

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On muotia haukkua anonyymiä Nokia-insinööriä kömpelöstä käyttäjäkokemuksesta, mutta jos oikeasti katsotaan, niin Nokialla on töissä varsin vähän insinöörejä, suurin osa päähän potkittuja ja ulkoistettuja, ja heillä on tuskin minkäänlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa käyttäjäkokemukseen - se kaikki päätetään lukuisissa palavereissa, joissa insinööriä tuskin koskaan näkyy. Nokia on management fail, ei engineering fail.

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Kritiikkini kohde onkin johtajissa jos tekstiäni lukee avoimin silmin.

Ripsa kirjoitti...

Troijan hevosesta mainitsi myös TV-uutisten se dekkarikirjailija, mikäsenniminyton, puhelussaan Lontooseen.

Suomen talouden kivijalka on muuttumassa savijalaksi? Mulla on Nokian puhelin jotain 13-15 v. vanha, eka puhelin, jolla voi soittaa ja lähettää tekstareita. Siinä on lisäakku.