sunnuntaina, helmikuuta 06, 2011

Kuinka uskonto määritellään - Voimalan keskustelu

"Miksi Koivuniemen herran karisma puree? Hengestä, hurmiosta ja sielun valtaajista puhuvat mm. Mukana ovat lahkossa olleen Ilkka Wiion lisäksi kirjailija Antti Nylén, Kotimaa-lehden päätoimittaja Mari Teinilä ja tutkija Pekka Yrjänä Hiltunen. Voimalaa juontavat Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa"
    Aika mielenkiintoista uskonnon kokemisen, näkökulmien ja määrittelykantojen pallottelua ja asennemallien paljastelua.

    Huvittavinta tässä on sama sivistymätön sävellaji ja ohipuhumisen kulttuuri kuin monessa muussa suomalaisessa uskontokeskustelussa, miten eri päämäärillä ja eri perusteilla ihmiset puhuvat toistensa ohi -  eivätkä juontajat pidä lankoja lainkaan käsissä katsojan puolesta.

    Ihmiset eivät haasta toisiaan suomalaisessa keskustelussa - tahallaan puhutaan eri kantilta eikä anneta selkeitä vastaväitteitä. Keskustelemattomuuden kulttuuri - maltillisuuden suomettumista.
     
    Ohipuhumisen kulttuuri.

    Ei vain vastata toisen esittämään kysymykseen tai kyseenalaistamiseen. Puhutaan vain oma roolipuhe monologina dialogin neutralisoimiseksi ja oman roolitehtävän suorittamiseksi. Roolin korostus tärkeinta ilman selvää asiakeskeistä konfliktia.
     Jokaisella meillä on kognitiivisia uskomusmalleja jotka ovat "liimana" maailmankuvallemme, ikäänkuin pahviin piirrettyjä palapelin ääriviivoja palapelin teon helpottamiseksi. Tämä pala tänne, tuo tuonne, ja se roskiin.





    Seikkailu henkimaailmassa
    • "Seikkailu henkimaailmassa. Mielen rajoista ja oudoista kokemuksista keskustelevat ohjaaja Kaija Juurikkala, suomentaja Anuirmeli Sallamo-Lavi, kirjailija Heikki Saure ja psykiatrian erikoislääkäri Heikki Nikkilä.  Kaija Juurikkala on kirjoittanut omaelämäkerrallisen kirjan Varjojen taika (Like 2011),  jossa hän kertoo erikoislaatuisista kokemuksistaan henkimaailmassa.  Kaksi vuotta sitten hän teki uudenvuodenlupauksen: "Avautukoon portti näkymättömään maailmaan. Minä astun siitä sisään. Tapahtukoon se, mikä tapahtuakseen on."  Nyt hän uskaltaa katsoa lapsuuden traumojen läpi ja uskaltautuu elämänsä ensimmäiselle yksinäiselle matkalle Japaniin kirsikankukkien aikaan.  Kirjailija Heikki Saure on kirjoittanut  Matka yli ymmärryksen- kirjan (Avain 2011, ilmestyy16.2.), jossa kerrotaan selvänäkijä  Anuirmeli Sallamo-Lavin elämäntarina.  Heikki Saure on lahtelainen kirjailija, joka väittää, ettei usko yliluonnolliseen.  Muuntuneet tietoisuudentilat kuitenkin kiehtovat häntä.  Yliluonnolliset kokemukset, enneunet ja déjà vu-hetket ovat tuttuja hyvin monelle.   Miten psykiatrian  erikoislääkäri Heikki Nikkilä tulkitsee niitä?  Missä kohtaa on kyse parantamisesta, missä taas hajoavasta mielestä?"



    * Televisio


    .

    2 kommenttia:

    Viestintä Kylväjä kirjoitti...

    Harmi, että missasin.

    Tuo keskustelujen anatoimia kiinnostaa minuakin - niin niiden, joihin itse osallistuin kuin monen muunkin.
    Erityisen innostavia aihepiirejä ovat politiikka, ravinto ja uskonto :)

    Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

    Kirjoitan tuosta vielä jos kerkeän