torstaina, lokakuuta 09, 2008

Valkoinen raivo

Valkoinen raivo
Opettajien opittu avuttomuus kiusaajan edessä
- Myös Laurin vaatteita tuhottiin, laukkuja silputtiin, koulutarvikkeita rikottiin. Kun äiti lopulta suostui tulemaan kouluun puhumaan asiasta, opettajat sanoivat, että mitään tällaista ei ole tapahtunut. "Eli aikuiset ilmoittivat, että se, mitä olin kokenut, ei ole totta."




Dissosiaatio ja väkivalta lapsen traumana




Kun koulu painostaa kiusatun äitiä


Suomen historian pahin koulu- ja työpaikkakiusaaja oli Urho Kekkonen

- Kemppinen


Psykiatri Jari Sinkkonen:

Kaikista kiusatuista ei tule murhaajia - SK


Sinkkonen puhuu asiaa - peruslähtökohdista käsin.

Mutta tulkitaanko tämäkin asiantuntijan lausunto lupaukseksi, että yksilö pystyy hallitsemaan pahan olonsa, vaikka sitä kukaan ei ota vastaan - ja että yhteisö ei ole koskaan syyllinen kiusaamisen ja halveksunnan avoimeen jatkumiseen? 

Aikuisia rauhoittelevat asiantuntijat ovat minusta yksi uhka tässä "yhteiskuntarauhaa toivovassa" aikuiskeskustelussa, joka pyrkii jatkamaan yhteiskunnan ja yhteisön vastuun vähentämistä Jokelan jälkeenkin.

Sivistyneet vetoomukset kansalaisen itsekurista kun eivät auta traumatisoituneita ihmisiä.

Monta kertaa aikuiskeskusteluissa lapsista asiantuntijat ottavat lohduttajan, aikuisen sielunhoitajan roolin ja vakuuttleevat kuinka kestävä ja venyvä lapsi on. Miksi lastenpsykiatriaan erikoistuneet ottavat mieluusti tälläisen asiantuntijasielunhoitajan roolin?

Häiriintyneintä aikuiskeskustelussa on se yhteiskuntanäkemys, jonka mukaan häiriköt ovat uhka yhteiskunnalle eikä passiivinen yhteiskunta häirityille ihmisille.

Tärkeintä nyt ei ole aikuisten ahdistuksen lievittäminen vaan lasten vapauttaminen totuudella ja selkeydellä.

"Kaiken kulmakivi on se, että myönnämme oman heikkoutemme ja hyväksymme sen myös toisessa. Ihminen, joka on aidosti katsonut omaa tulevaa kuolemaansa, omaa heikkouttaan ja oman lihansa alttiutta, on taipuvainen käyttäytymään solidaarisemmin myös muita kohtaan."



Koulujen korkeaprofiilisia Kiva Koulu-projekteja käytetään valitettavan usein koulun imagokulisseina, sinetteinä koulun hyvälle maineelle. Tällöin prässiin eivät joudu niinkään kiusaajat vaan useinmiten kiusatut, joilta penätään ymmärrystä kiusaajia kohtaan.

Kiva Koulu-projekteilla ei ole ulkopuolista laadunvalvontaa ja tulosarviointia vaan projektin suunnitelleet tahot valvovat itse itseään ja koulujen antamia ihania "tuloksia" kiusaamisen vähentymisestä - supisuomalaisen kekkosajan mallin mukaan.

Poliitikoiden "tehostamassa" koulussa ylirasittunut opettaja yleensä halveksii ja torjuu ahdistuneita oppilaita ja siten pitää kiusaajaa jopa yhteistyökumppanina.


Pisa-testien pimeä puoli YLE





KEYWORDS:: Väkivalta kasvatus lastenlinnan sairaala psykiatrinen hoito osasto kiusatut kiusaajat politiikka psykologia sosiologia hyvinvointivaltio hyvinvointiyhteiskunta kysymykset tutkimus stakes psyykkinen hyvinvointi pahoinvointi ennaltaehkäisevä työ sosiaalisuus antisosiaalinen terapia kela .

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Sinkkosen lausunto tulkitaan just niin, koska se on kivointa.

quu kirjoitti...

Tottakai opettajat on voimattomia - heitä kiusataan ihan samalla tavalla kuin oppilaitakin.

Yläasteaikana opettaja joutui jäämään sairaseläkkeelle oppilaiden kiusattua opettajaa.

Opettaja ei uskaltanut mennä enää pihavalvontavuoroihin, koska häntä läpsittiin, syljettiin, otettiin tavaroita (takki, hattu..) ja ne tärveltiin.

Tämä tapahtui jo 15 vuotta sitten ja varmaan meno on vielä "mukavampaa".

Jalkapuu vaan kaupungille ja sinne istumaan päiväksi. Tekisi monelle kiusaajalle ihan kutaa.

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

2012

16-vuotias imatralaispoika puukotti tiistaina vuotta nuorempaa luokkatoveriaan, kun tämä kiusoitteli ennestään kiusattua kaveriaan ystävänpäivän suukottelulla koulutunnin alussa.

- Kyllä tähän koulukiusaaminen selvästi liittyy, sanoo rikoskomisario Jyrki Hänninen Etelä-Karjalan poliisilaitoksen Imatran poliisiasemalta.

Hännisen mukaan koulukiusausta on kuitenkin eritasoista ja usein se, minkä kiusaajat kokevat vain harmittomaksi pilanteoksi, onkin kiusanteon kohteen näkökulmasta todella rankkaa ja jatkuvaa kiusaamista.

Torstain (16.2. 2012)

Iltalehdessä IL-raportti koulukiusaamisesta:

* Arjen vaiettu väkivalta
* Kiusatun 10-vuotiaan tarina
* Opetusministeri tiukassa tentissä