sunnuntaina, lokakuuta 26, 2008

Kuinka proffasta tuli terroristi - TV1

Historiaa: Unabomber Ted Kaczynski

TV1 - Ke 19.30 + Su 16

Theodore Kaczynski aloitti vuonna 1978 parikymmentä vuotta kestäneen kirjepommikampanjan, joka surmasi kolme ihmistä ja 23 haavoittui. Kuinka matematiikan professori Kaczynskista tuli terroristi? National Geographic, Yhdysvallat.

Kun älykkö toteuttaa teoriaansa salaisena missiona, jota kalastaja Pentti Linkola hahmottelee julkisesti paperille vuosikymmeniä. Unabomber vihasi ihmiskuntaa sen tuhoavan luonteen takia. Ja salli itselleen tuhoavan luonteen luodakseen lamauttavaa kaaosta Venäjän 1800-luvun lopun anarkistien malliin.

Tedinkin mukaan ihmiskunnan tuho ja yksilön rappio liittyivät ennen kaikkea äärimmäisen organisoituun yhteiskuntaan, joka halusi sitoa yksilön ideologian ja uskonnon pauloihin organisaatiota kiinteyttämään. Eli organisaatio on ideologian keskus ja päämäärä ja yksilön on ymmärrettävä tämä jo pyhäkoulun helvettivisioissa. Yhteiskunta päättää yksilön puolesta ja turtuneen kiitollinen yksilö on yhteiskunnan kannalta toimiva yksilö. Yksilö, joka vaijeten käyttää halpoja, lapsiorjien tekemiä kenkiä.

Terrorismista on monta teoriaa. Kuitenkin aika vahva teoria liittyy juuri nyt elokuvateattereissa esitettävään elokuvaan.

Baader Meinhof Komplex-
elokuva esittää vaihetta yhteiskunnassa, joka ei selvittänyt omia rikoksiaan fasistiselta aikakaudelta ja natseja päästettiin vapaasti valtion virkamiehiksi. Nuorten terrorismi sai aikaan hyvin nopean yhteiskunnan rekalibroinnin, solidaarisen itsesäätelyn, jossa kansalaisoikeuksia, keskustelua ja sosiaaliturvaa kasvatettiin omaehtoisesti kaaoksen välttämiseksi.

Linkola kutsuttiin 2006 puhumaan Suureen filosofiatapahtumaan mutta hänen pääsynsä puhujaksi estettiin. Miksi? Koska Linkola pohti ja vertasi natsi-Saksan yhteiskuntajärjestystä omaamme eri näkökulmista.

Unabomberin oikeudenkäynnissä nähtiin juridinen paradoksi. Oikeuspsykiatri totesi Kaczynskin sairastavan paranoidista skitsofreniaa, mutta siitä huolimatta hänen katsottiin olevan "täysin" kykenevä oikeudenkäyntiin. Yhteiskunta on valmis kumoamaan oikeudelliset periaatteensa aina kun siihen on tarvis. Tarvitaan vain uhan tunne, samalla mekanismilla kuin Ted koki pakottavaa tarvetta operaatioonsa.

Historiaa:
Unabomber Ted Kaczynski
TV1 Ke 19.30 + Su 16

Porttikielto PlatonilleNotes from
UndergroundEi kommentteja: