Naomi Klein : Tuhokapitalismin nousu
Naomi Klein Suomessa
Why The Right Loves A Disaster
ByNaomi Klein - January 27th, 2008
China's All-Seeing Eye
The closed-circuit TV cameras will soon be connected to a single, nationwide network, an all-seeing system that will be capable of tracking and identifying anyone who comes within its range — a project driven in part by U.S. technology and investment. Over the next three years, Chinese security executives predict they will install as many as 2 million CCTVs in Shenzhen, which would make it the most watched city in the world. (Security-crazy London boasts only half a million surveillance cameras.)
http://www.naomiklein.org/articles/2008/05/chinas-all-seeing-eye
http://www.naomiklein.org/main
1 kommentti:
Johan Norberg osoitti artikkelissaan ja myöhemmin jopa kokonaisessa kirjassa Kleinin kirjan olevan täynnä virheitä ja tietoista harhaanjohtamista.
Naomi Klein - Tuhokapitalismin nousu -referaatin tiivistelmä
Sen sijaan, päinvastoin kuin Klein antaa lukijan ymmärtää, Milton Friedman vastusti Irakin sotaa kuten sotia yleensäkin ja muutenkin sanoi loppuun asti olevansa liberaali kuten eräät häntä vanhemmatkin samanmieliset taloustieteilijät USA:ssa ja muualla.
Friedman johdonmukaisesti vaati kaikkialla vapautta, ja koko vapautta, joskin ainoalla Chilen-matkallaan (yksityisen säätiön vieraana) hän piti puheen, jossa korosti, että taloudellinenkin vapauttaminen auttaa, koska se ennemmin tai myöhemmin johtaa muuhunkin yksilönvapauteen, kuten Chilessäkin kävi. Etelä-Amerikan köyhimpiin kuuluvasta, yli varojensa eläneestä ja inflaatioon sortuneesta maasta tuli maanosan rikkaimpia ja hyvinvoivimpia ja vapaimpia, kun se alkoi 80-luvun alkupuolella noudattaa Friedmanin liberaaleja talousoppeja konservatiivisten talouskokeilujen epäonnistuttua.
Friedman kävi yhden keskustelun Pinochet'n kanssa ja kirjoitti tälle erään muistion siitä, miten taloudellista hyvinvointia maassa voisi parantaa. Kiinalle ja muille sosialistimaille Friedman on tehnyt enemmän, ja silti häntä ei syytetä sosialistiksi. Friedman haluaa auttaa kaikkien maiden ihmisiä.
Vielä tällä vuosikymmenellä erittäin lempeän ja ystävällisen miehen maineessa olevat nobelisti Friedman työskenteli sen eteen, että USA:n köyhätkin saisivat valita koulunsa (palvelusetelein), jolloin sekä tämä markkinavoima sekä pakottaisi huonot koulut paremmiksi että muutenkin lapset saisivat siirtyä parempiin kouluihin.
Tuhososialismi on tavallista. Esimerkiksi antiliberaali George W. Bush paisutti USA:n menoja enemmän kuin kukaan muu maailmanhistoriassa, vaikkei laskettaisi sotilasmenoja vaan ainoastaan julkinen sektori, maataloustuet yms. Tätä hän teki osittain terrori-iskujen verukkeella, tuskin olisi onnistunut yhtä pahasti ilman niiden tuomaa nostetta.
Kleinin mukaan vuoden 1989 Tiananmenin aukion verilöyly oli liberalisoinnin aloittanut shokki, kun se päinvastoin melkein lopetti Kiinan talouden vapauttamisen.
Liberaalina Friedman luonnollisesti on vastustanut IMF:n ja Maailmanpankin ym. maailmansääntelyelinten politiikkaa, ja silti Klein jotenkin antaa ymmärtää niiden olevan liitossa Friedmanin kanssa.
Kapitalismin lisääminen olisi lääke ongelmiin, joista Klein syyttää kapitalismia:
http://www.vapaasana.net/artikkelit/2008/09/naomi-klein-tuhokapitalismin-nousu
"Maiden [taloudellisesti] vapaimmassa viidenneksessä köyhyys on 15,7 % ja muussa maailmassa 29,8 %, työttömyys 5,2 % ja muussa maailmassa yli tuplasti."
"Taloudellisesti vähiten vapaassa viidenneksessä, jossa on sellaiset yksityisen omistusoikeuden, liiketoiminnan ja kaupan rajoitukset, joita Klein väittää keinoksi auttaa köyhiä, työttömyys on 37,4 % ja työttömyys 13 %."
Venäjä muuten kuuluu tuohon vähiten vapaaseen (vähiten kapitalistiseen) neljännekseen: vuonna 2009 sijoitus oli 146/179 ja 41/43 Euroopassa:
Economic Freedom Index
(indexksi rankkaa maat taloudellisen liberalismin mukaan ja klikkaamalla maata näkee, millä tavoin sen talous on säännelty)
Lähetä kommentti