lauantaina, toukokuuta 17, 2008

Ylösnousemus vai tuonela dollarille?



Fed: USA:n näkymät yhä synkemmät



Dollarin jatkuva liukulasku on ollut yllätys monelle analyytikolle.

Aivan turhaan.

Nyt pörssimaailma on taas uskonnollisen hartaasti nojautumassa ankkurinsa ikuiseen olemukseen, johon öljynhinta ja pörssikasinot futuurivedonlyönteineen on vielä sidottu:

Laaja kysely: Dollarin käänne lähellä

Dollarin käänne on käsillä ja se on käynyt pohjalukemissaan euroa vastaan, laaja analyytikkokysely antaa ymmärtää.
kauppalehti.fi

Maailmanlaajuinen finanssikriisi on jonkin verran hellittänyt, mutta markkinoiden tila on yhä "kaukana normaalista". Näin luonnehti USA:n keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke puheessaan tiistaina. Fed on tarjonnut hätärahoitusta myös investointipankeille, eikä toimeen ole turvauduttu sitten 1930-luvun suuren laman.
Dollarin arvo on uskonkysymys- ja uskojia vielä riittää.

Itse ennustin pari vuotta sitten että dollarin arvo putoaa puoleen euron arvosta.

Ja se tulee putomaan. Väliaikainen tekohengityksen suoma nousu kyllä tapahtuu.

Syyt dollarin arvon jatkuvalle laskulle:

  1. USA:n kasvu ei ole ollut todellista kasvua 30 vuoteen vaan vain lainakasvua. USA:n järjetön velkataakka, jota ei korkoineen voida poistaa ja joka yhä vain sikiää itsestään isommaksi kuin Fritzlin insestiperhe.
  2. Toinen maailmansota oli siunaus ja täydellinen sulkeutuneen sisällispolitiikan muutos, joka loi dollarin maailmanvalloituksen muutamassa vuodessa. Marhall-apu edellytti, että raaka-aineiden kaupankäynti sidottiin dollariin. Tämä ekspansio loi mielikuvan jatkuvasta valloitusretkestä. USA on käynyt tällä vuosisadalla 70 erillistä sotaa rajojensa ulkopuolella.
  3. Wall street on luonut todellisuudesta irrallaan toimivan spekulaatiokulttuurin, jossa voitto-osuuden saavuttaminen keinotekoisella futuuri tms pörssipelillä on tärkeämpää kuin aito tuotannon ja kestävän kehityksen lisääminen ; raha ei kuitenkaan synny tyhjästä mutta häviää tyhjiin, inflaatio on aivan luonnollinen osa järjettömien ja käytännössä katteettomien pörssivoittojen ollessa kaiken toiminnan lähtökohta ja päämäärä.
  4. Spekulaatiokulttuuria pönkittänyt maailmanpankki on lainaehdoillaan ajanut kansallisten ja omavaraisten elintarviketuotantojen ja -systeemien siirtämisen ylikansallisten firmojen ja pörssin piiriin. Siten ruuanhinnan nousu on pörssipelaajalle iloinen uutinen, koska systeemin idea on hintojen nostaminen voiton maksimoimiseksi.
  5. USA:n verotuksen ideana on ollut poistaa progressiivinen verotus, joten massojen laaja kulutusmahdollisuus on minimoitu. Varallisuuden kasautuminen lisää pelkästään pörssipelaamista ja hypoteettisten pörssivoittojen tavoittelua virtuaalisessa arvonmääritysmaailmassa.
  6. Progressiivisen verotuksen halveksunta on kalvinismin yksi poliittinen perintö USA:lle ja maailmalle. USA:n uskonnollisista lahkoista uutisoitaessa on syytä muistaa se, että jenkkien baptistit ja hyperpoliittinen evankelinen liike Bushin taustalla ovat etupäässä kalvinisteja, Amerikkaan karkoitettu Sveitsiläinen protestantismin äärimmäisin liike ja Lutherin ajatusten toptaalinen vastakohta. Heille menestys on Jumalan siunauksen ilmentymä eli jos menestyt, silloin Jumalan täytyy olla sinun takanasi, koska kaikki on ennalta määrätty (predestinaatio). Ne, jotka eivät menesty, ovat siis ilman Jumalan siunausta. Armo on vain valituille. --* Suomalaisten journalistien tietämättömyys amerikkalaisten uskonnollisesta kiihkeydestä ja kalvinistien ihmiskuvasta ei anna meille sitä kokonaiskuvaa, mikä on aggressiivisen jenkkikapitalismin takana.
  7. Velkataakan takia USA:n uskottavuus markkinakumppanina on nyt pelkästään armeijan peloteaggression varassa.
  8. Stanislaw Lem kirjoitti 1971 jatkuvan sotatilan futurologiasta, jossa valtioajatusta tärkeämmäksi nostetun kilpailevan kaupankäynnin ja monoliasemakilpailun sivuoireena on jatkuva hitec-sotatila yrityksiä puolustavien sotilasliittojen kesken. Kilpailun oleelliseksi elementiksi nousee sabotaasi, disinformaatio ja terrori.
  9. Peloteaggression, ideologisen suuruudenhulluuden ja dollarin arvon laskun takia monet maat kiinnittävät öljynsä tukevaan euroon dollarin sijasta, Iranin esimerkkiä noudattaen. Dollarista tulee vain euron sidekick ideologisena serkkuna. Seuraava kauppatasapaino luo outoja asetelmia ja jonkinlaisen epäkeskisen tasapainoasetelman: Euroalue saa raaka-aineita halvalla kun taas USA pystyy myymään monivaihetuotteita halvalla.
  10. Wall streetin peliteoriat, joita kutsun stressikapitalismin psykoottisiksi arvoteoreemiksi, perustuvat ajatukselle, että dollari on pörssimaailman akseli ja siis USA maailmankaupan keskus. Kiinan ja Aasian myötä tämä hypoteesi on muuttumassa pelkäksi illuusioksi. Markkina-asema vaihtuu militaristiseen asemaan.
  11. Pörssin ideaali on maksimaalinen voitto mahdollisimman nopeasti. Keinotekoinen arvonnousu on tälle ajatusmallille ehto. Jotakin, joka muuttuu koko ajan haluttavammaksi. Asuntojen hintojen on noustava - kunnes tulee romahdus. Pörssi-ideologiassa on uskottava arvon nousuun, muuten ei ole mitään pelattavaa. Ja aina romahduksen jälkeen koettaa hetki, jolloin todella voi odottaa kiihkeästi mahdollisimman nopeaa arvonnousua vesikielellä. Nimenomaan romahdus antaa parhaan mahdollisuuden ennennäkemättömiin arvonnousuihin - mikä on siis pörssin liikkeellepaneva visio, ideaali. Romahdus, kipukynnys, rohkeus on orgaaninen osa ahneuden filosofiaa.
  12. Kuka uskaltaa uskoa eniten mutta olla oikealla hetkellä realistinen? Vaikka pörssi on aina kurottautumassa mahdottoman yli, elää pörssianalyytikkojen keskellä ihmeellinen mielikuva tarpeellisesta, pelastavasta realismista oikealla hetkellä - vedätyksen jälkeen.
  13. Dollarin hinnan spekulaatioparadoksi on siinä, että öljyn hinta nousee koska dollarin arvon tulevaisuuteen ei uskota edes pörssipiireissä mutta öljyn hinnan nousemisella on suunnaton positiivinen arvo futuurikaupoissa, futuurispekulaatioissa, "futuuriruletissa".
  14. Pörssin toiminnan edellyteksenä on ollut maailmankuva, jossa luonto nähdään pelkästään resurssivarastona eli josta vain otetaan, mutta jolle ei anneta. Aivan kuten imperialismissa orjatyövoima nähdään vain resurssina, ei yhteisenä maailmana. Tämän taustalla on kalvinistisen apokalyptinen maailmankuva ja historiankäsitys maailmanlopun vääjäämättömästä lähestymisestä, jota ei voi estää. Ihminen on luomakunnan kuningas, jonka on otettava kaikki hyöty katoavasta maailmasta, mitä voi ottaa. Ja sitten tulee Game Over, ylösnousemus ja uusi peli taivaassa.
  15. Öljyä riittää vielä sadaksi vuodeksi ja sen aikana geenimanipuloidut bakteerit saadaan energiatuotannon keskeiseksi tekijäksi mutta pörssifutuurien virtuaalimaailmassa juuri öljyn hinnan nousun ja kriisien apokalyptiset skenaariohypoteesit tuottavat eniten voittoa. Eli vedonlyöjät ovat halunneet uskoa öljyn hinnan nousuun ja maailmanpolitiikan kriisiytymiseen - niin hinta on noussut - ja enemmän rahaa on siten öljypörssissä pyörimässä pörssipelurien toiveiden ja päämäärien mukaisesti.
  16. Jonkinlainen finanssipohja ja lainojen osittainen anteeeksianto USA:lle kyllä saavutetaan "suojelumaksuina", joita eri rahaliitot suovat USA:lle saamastaan militaarisesti taatusta geopolitiikasta, samalla periaatteella kuin mitä mafia saa kunnioitusta "asiakkailtaan".
  17. USA:n Yellowstonen puiston alla on räjähdysvalmis, suunnaton vulkaaninen kaasukupla, joka räjähtäessään pysäyttää vähintään kolmasosan USA:n infrasturktuurista ja viljelyksistä. Saasteista välittämätön pörssi-ideologia tulee saamaan luontoäidiltä myös yhä voimistuvia opetuksia.
  18. Rauhanomaiset keinot ovat kohta kuluneet loppuun tältä konfliktikeskeiseltä, jatkuvan kasvun pakkomielteiseltä ideologialta. Ainoa neokonservatiivien toivo ja liittovaltioita yhdistävä visio on kiihkouskonnollisessa maailmankuvassa, "suuressa tehtävässä", jonka kautta mm amerikkalaiset sotilaat motivoituvat kokemaan sotilaallisen toiminnan olevan ainoa tapa puolustaa amerikkalaista elämäntapaa hyökkäämällä. Irak on alkusoittoa arvovaltasodille ja energiasodille.
  19. Disinformaatiosta on tullut tärkeintä informaatiota USA:lle; Militaristinen politiikka tarvitsee vain kriisejä ja kovan kontrastin vastakkainasetteluja.



False Pretenses
Bushin hallinnon edustajat antoivat 935 virheellistä lausuntoa Irakin muodostamasta uhkasta kahtena sotaa edeltäneenä vuonna, kertoo Center for Public Integrity uudessa tutkimuksessaan.


Christian Fascism


Viasat History kanavalla juuri nyt dokumenttisarjassa
(ohjelman voi kuunnella jokaisella kaapelidigiboxilla vikka kuvaa ei näy):

PACT WITH THE DEVIL

Proof is delivered by the devastating testimony of the research director of the Eizenstat commission, who is looking into the relations between American Banks and Nazi Germany. Some of these banks made a lot of money that came from the holocaust victims and they try to keep the whole affair well buried even 60 years later.



Gold Transaction in the Second World War
,
a statistical review with commentary by the Independent Commission of Experts (aka Bergier commission).



Ei kommentteja: