maanantaina, toukokuuta 12, 2008

Päämäärättömän tietoyhteiskunnan idea


Valtakunnan it-johto tyri taas



Mitä tapahtuu, kun maassa, jossa ulkoistamisesta on tullut sairaalloisen itsetarkoituksellinen mantra ja kuitenkin tärkeilevät viranomaiset kuuntelevat yksityisten IT-firmojen ahneita visioita ja niin tarpeettomuuttaan peittelevät virkamiehet haluavat olla mukana tekemässä omaa suurta IT-projektia, jotta saisivat itsetarkoituksellisesti olla oman suuren projektinsa johdossa?

50 miljoonaa menee rikki tänä vuonna

Sähköiseen tunnistautumiseen on julkishallinnossa käytetty rahaa tähän mennessä jo reilut 40 miljoonaa euroa, josta Väestörekisterikeskuksen henkilökorttiin perustuvan kansalaisvarmenteen osuus on noin reilut 30 miljoonaa, sisäministeriön oman hankkeen 3,5 miljoonaa,TEO:n noin 1,1 miljoonaa ja verohallituksen samoin noin 1,1 miljoonaa. Tunnistus.fi-portaliin on mennyt noin 2 miljoonaa, ja loppuihin hankkeisiin tipoittain satoja tuhansia euroja. Tiedotustilaisuudessa todettiin, että TEO on kehittämässä kilpailevaa järjestelmää VRK:n kanssa kortin kanssa, koska toimijat eivät päässeet sopuun yhdestä järjestelmästä. Terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön tulevan kortin kustannuksiksi arvioidaan käyttöönoton jälkeen jo 10 miljoonaa euroa, ja useita miljoonia vuosittain, mikä kaatuu kuntien sairaanhoitopiirien maksettavaksi aikoinaan.

- tietokone.fi

Päämäärättömän tietoyhteiskunnan idea on virkamiehen unelma (eläkeunelmien jälkeen). Kuinka kaikkea kivaa ja päämäärätöntä tietotekniikka voikaan mahdollistaa.

Eikö tällainen ammattitaidoton sähellys, persoonallisuushäiriöisten keskinäinen paisuttelukamppailu tärkeilyssä ja yhteistyökyvyttömyys ole sitä pahimman luokan kerskakulutusta? Yhteiskunnan murentamista?

No, olemattomat IT-firmat ovat saaneet ainakin pääomaa olemattomille visioilleen ja ehkä 5-10% budjetista on valunut muutaman koodaajan työllistämiseen.

Virkamies, joka tekee itsensä tärkeäksi, ei tarvitse välittää projektinsa seuraamuksista ja hyödyttömyydestä. Koska tässä maassa vastuuta ottavat vapautetaan kiitokseksi automaattisesti tulosvastuusta preussilaisen virkamieskulttuurin mukaisesti (joka siis saapui ensin Ruotsin ja sitten Venäjän kautta).

Virkamies ei ole palvelija vaan viran toimittaja lain silmissä - ilman vastuupykäliä kansalaisten palvelemisessa. Toimintaa ilman suuntaa, "tärkeintä on liike, ei päämäärä", kuten virkamiesten kruunattu kuningas Mauno Koivisto kiteytti suomalaisen virkamiesetiikan ydinmantrana.


PriceWaterhouseCooperin (PwC) tekemän arvioinnin mukaan ongelmia aiheuttaa erityisesti se, että ValtIT:n tavoitteet ovat epämääräisiä ja osittain ristiriitaisiakin.

Raportissa myös huomautetaan, että it-toiminnan kehittämishankkeessa kustannukset ja hyödyt kohdentuvat eri tasoille: kustannukset tulevat valtiokonsernin tasolle, mutta mahdolliset tuottavuushyödyt syntyvät yksittäisissä virastoissa ja laitoksissa. Tämän vuoksi ValtIT:ssa tulisi keskittyä sellaisiin palveluihin, joista tulisi käyttäjille mahdollisimman paljon hyötyä. "Tällaiseen priorisointiin ValtIT:ssä ei ole vielä pystytty, mistä kertoo hankkeiden suuri lukumäärä ja fokusoinnin puute", PwC:n arvioinnissa todetaan.

Olisiko Suomessa aika lopettaa kaikki pysyvät virat ja siirtyä esim 4-vuotisiin virkamiessopimuksiin?

Jotta jokainen olisi samalla viivalla seuraamuksista kuten pätkätyöläiset - jotka aina kantavat vastuun tuloksista ja muiden virheistä?


Joka toinen it-projekti keskeytetään ennen aikojaan

- tietoviikko.fi


Ei kommentteja: