maanantaina, toukokuuta 12, 2008

Sony HDR HD-videokamera koviksella - päivitetty

Päivitetty ii - 20.11.2008


Testasin Full HD-teräväpiirto-videokameroita.

Yllätyin.

Sonyn kovalevykamera HDR-SR11E (1100 e) Panasonicin HDC-SD5EG-K kameraa vastaan - ja Sony voitti kädet sidottuina. Juuri sopiva taidevideoihin HD-projektorilla heijastettavaksi vaikka blueraylta tai mac-koneelta. Pienessä Panassa oli roisia kohinaa ihan penteleesti - olen panasonic-fani ja petyin pahasti. Sony HDR-SR11Eon 60 Gt koviksella ja HDR-SR12Eon 120Gt:n.


:: Why Sony HDR-SR9E / SR11E / SR12E
is better than Panasonic
HDC-SD5EG-K ::

* very good manual focus and manual aperture
* better image quality, far better
- but slow AF

* ekstrana Sonyssä manuaalivalotus ja - focus, todella tunnokas ja nopea asetus etusäätönappulasta
* sävyjä selvästi enemmän vaikka yksikennoinen (tuon kyseisen Panasonicin kolmikennoisuus tuntuu huijaukselta laadun kustannukselta)
* selvästi parempi wb eli white balance
* terävämpi, isompi kenno
* hillitty, mieto pakkauskohina sekä tasaisen siedettävä kennokohina
* parempi kosketusnäyttö
* kookkaampi ja helpompi kädessä
* surround audiomikki kamerassa, 5 -kanavaa
* normaali ulkoinen mikkiliitäntä mini-plug sekä uudet Sony-mikkiliitännät (esim sonyn puolisuuntaava aktiivimikki 150 e)

- huonompi AF, siis todella huono, piitkä miinus, vaatii valoa todella paljon toimiakseen edes hitaasti
- vaikka laitteen nimi on Full HD niin ei tämä käytännössä toteuta laskennallista Full HD tarkkuutta, joten tavallinen HD-videoprojektori toistaa täysin tämän videon todellisen tarkkuuden eli projektorin ei tarvitse olla Full HD
Halvin ostopaikka

#1
Muistakaa, että jokaista käsikirjoitettua minuutta kohtaan täytyisi lyhyissä tuotannoissa tehdä työtä vähintään 40-60 tuntia käsikirjoituksen kanssa.

Tuotanto ei synny kameralla vaan päässä suunnitellen.

#2
Hyvät Aloittelijat, suurin mokanne videokuvauksissa on ylivalottaa videokuva. Älkää tehkö niin. Mielummin hieman tummempi kuva kuin vaaleampi; Editointiohjelmassa voi korjata hieman alivalotetua kuvaa Levels, Gamma ja/ tai Master-säätimillä ja kuvan kontrastilaatu paranee ja lähenee silloin jopa filmin käyttäytymistä! Testatkaa valotusta harjoitellen kokeilevasti.

#3
Blueray-soittimet toistavat periaatteessa tavalliselle tai dual layer DVD-levylle tallennettya mpeg4-videota mutta siihen kannattaa etsiä ohjeita soittimen spekseistä. Minuuttimäärä on tietysti 5-10 kertaa lyhyempi kuin blueray-levyllä.
Blueray-esityslevyjä voi tuottaa nopsasti siten, että vie johonkin videomonistamoon tms usb-kovalevyllä editointiohjelmalta exportoidun yhden mpeg4 AVI-tiedoston, kunhan neuvottelee hinnan siedettäväksi esim. n.30 e 1 kpl ja 80 e 5 kpl. Blueray-asemat kylläkin halpenevat hurjaa vauhtia - vielä kirjoitushetkellä 5/2008 460 e.

#4
Sony HD HQ = (AVC HD 9M (HQ)) mode is equivalent to the image quality of the universal HDV format - suitable for most editing softwares.


* lisäys

Käsittämätön yhteensopivuusjippo uuden iMovien kanssa imaistaessa Sony HDR HD matskua iMoviella. Kameralla voi siis kuvata perusvideota SD ja tarkkaa HD-videota. jotta intel Mac koneesi ja iMovie ymmärtää muuntaa HD- materiaalin niin kameran kovalevyllä ei sa olla SD-videota. Outoa. Eli tallenna tietokoneen kovalevylle SD-videot, Eject kameran usb-kuva tietokoneen työpöydältä ennen kuin sammutat kameran, sitten vata tuhoa SD-videot kameralta kameran omien valikkojen kautta.

Lue käyttöohjeet tarkasti.
Sonyn kamerassa näyttöruudun Kotisivusymbolin kautta pääset "MOVIE MEDIA SET" kautta vaihtamaan kameran HD ja SD moodin eli formaattivalinnat sekä katselemaan ja poistamaan tiedostoja.


siis - Englanniksi iMovie HD tuo ohje Sonyn kanssa:

#5 iMovie ’08:
Sony HDR compatibility - on intel Macs

Article: 305919 Summary iMovie ’08 and Sony HDR-CX11, HDRCX12, HDR-SR1 and HDR-SR7 cameras work with AVCHD (high-definition) and MPEG-2 standard definition (SD) content when you follow these guidelines.

However, to import the HD (AVCHD) content to an Intel-based Mac, you must first erase the SD (MPEG-2) content on the camera.

If the Sony HDR-CX11, HDRCX12, HDR-SR1, HDR-SR7 and HDR-SR12 cameras contain both HD (AVCHD) and SD (MPEG-2) content, iMovie ’08 can import the SD (MPEG-2) content.


AVCHD-videoformaatti
toimii uusilla editointiohjelmilla; 1920 x 1080 tai 1440 x 1080 MPEG4 sekä myös ihan tavallinen perust-tv-tarkkuus, MPEG2.


Editointiin


sopii Applen intelmacit, mm. uusittu halvin White Macbook firewirellä (950 e) . Joihin voi siis asentaa mös XP-käyttiksen yhtäaikaa. iMovie tulee MacBookin kanssa.

Huomaa: Muissa uusissa alumiini MacBookeissa ei ole enää dv-kameroiden firewireä, MacBook Prossa sitten on vielä nopeampi kuin Whitessä. Jotkut DV-kamerat kylläkin ulostuovat USBn kautta videon joten firewireä ei tarvita. Mutta varmista tämä ostaessa ihan paperilla vakuutettuna että video tulee täyslaatuisena

Uusissa alumiini Macbookeissa on hyvä näytönohjain, jolla pyörii raskaimmatkin videot sujuvasti.

Vaikka systeemin mukana tuleva ilmainen iMovie-ohjelma kahdella stereoääniraidalla on hyvä perussetti niin erikseen

200 euron halpaversio
Final cut express on
moniääni-&kuvaraitainen editointiohjelma (jossa vain perus värisäädöt mutta kuva - ja ääniraitoja yli 60).

1600 e
Final cut pro ammattiohjelma
- ehdoton musiikkivideoille color-värimanipulaatio-ohjelmalla. HD-videotkin saa näillä myös ihan normaaliksi perus- DVD:ksi exportoitua.


Huom. tiedoston laadusta, tiedä seuraava:

Macin ohjelmat eivät editoi Sonyn HD-videota natiivina vaan se muunnetaan heti ensi kättelyssä kovalevylle Quicktime-tiedostoksi muuntoprosessin kautta.

Sonyn kameran mukana tuleva alkeellinen windows editointiohjelma ja myös Sony Vegas Pro ja halpa mutta hyvähkö Ulead-editointiohjelmat editoivat natiivista tiedostosta, tosin lopullisen filmitiedoston tallennus tapahtuu muunnon kautta.

Mutta Applen ohjelmat tekevät siis Sonyn tiedostoille kaksi muuntoa kun nämä windows ohjelmat yhden. Vaikka iMovie ja Final cutit muuntavat aika laadukkaasti tiedoston niin muntavat kuitenkin extrakerran.

XP tai Vista- systeemille (mieluiten XP) windows HD-editointiin:

Sony Vegas Pro vois toimia hyvin.
Kunon värisäätöominaisudet.

Ulead
Halpa! Moniraitaohjelma, kelpo setti.

PC:n prosessorin tulisi olla intelin mikä tahansa uudehko 1-4 ytiminen ja Näytönohjaimen pitäisi olla mieluiten jokin halpakin AMD ATI:n prosessorinäytönohjain, jossa on aina mpeg4 tuki,
- esim mallit x1600 - x1900 tai kaikki HD2400 - HD3780 - mallit.

+ Muistakaa, että jos ohjelma ei toimi myyjän suosittelusta huolimatta, myyjä on velvollinen maksamaan kauppahinnan takaisin. Verkkokauppa.comista saa ohjelmiakin.


Extraa:
Laajakulmasovite Sony VCL-HG0737Y Wide Conversion Lens


Semipromalleista


DV

DV-kameroista paras on ehkä Panasonic DVX-100 PAL /100A PAL.

Herkkääkin herkempi eli hyvin hämäräkykyinen. Filmimäinen sävyntoisto - teknisesti ja käytännössäkin enemmän sävyjä kuin noissa tonnin HD-kameroissa. Kuva kannattaa alivalottaa ainakin kolmasosa-aukon ja nostaa editointiohjelmassa niin sävyskaala laajenee tummassa päässä huikeasti.


HD

Panasonic HVX-200

Hieno kamera, hyvin ammattimainen mutta helppo
- vaikka ei omaa kovalevyä muistikorttimallina niin on mielestäni parempi kuin uudempi ja kalliimpi Sonyn HVR-Z1E HDV semipromalli kovalevyllä.

Miksi?
HVX 200 Panassa on filmiä simuloiva sävymaailma, mikä on erittäin jees. Sävyt ovat mielestäni tärkein ominaisuus vaikka sisäistä kovista ei olekaan kamerassa. Stickimuisti-kamera.

HVX-200 on huomattavasti parempi kennoterävyydessä kuin tonnin kamerat jolloin kennokohinakin on olematon ja reaalitarkkuutta selkeesti enemmän - dollarimaasta tullin ohi kaverin kainalossa paketit hävitettyinä ja takuupaperit lähetettynä postissa (niitä ei tulliin kannata tuoda kameran kanssa) niin saa edullisesti (2700 e tai alle halvimmillaan ) .

- takuu ei sitten toimi jos roudaa kaukaisesta dollarimaasta
- laturi sitten pitää ostaa erikseen 230 V.

+ ulkoinen spesiaalikovis HVX:ää varten on ehdoton tai jokin pikasovitin muistikortille, joilla saa muistikortin imaistua automaattisesti ulkoiselle tavalliselle usb-koviksell.


TAGS :: Taidevideo videotuotanto kuvaukset terävä kuva taidevideot arts video experimental art omakustannetuotannot hard disk omkustanne monitori elokuvatuotanto ohjaaja kuvaaja käsikirjoitus taiteilija plasma tv blue ray blueray BR playstation 3 tee itse paras kamera hdkamera high definition capable


Ei kommentteja: