sunnuntaina, heinäkuuta 15, 2007

Koominen istumamielenosoitus - herättävällä sanomalla

Turisteilla oli ilmaista hupia perjantaina Espalla tarjolla. Talonvaltaajat järjestivät keskelle Mikonkatua nojatuoleja ja tekivät olonsa mukavaksi poliisien ympäröimänä. Moni kuuskutlukulainenkin ohikulkija lomakännissä koki flashbäckinä romanttisia muistoja ajalta, kun oli nuori ja rohkea.


Mutta niin, ah niin on kerrottu, kaupunki on kaupunkilaisten
- vai onko?
Autoilua halutaan lisätä autotunnelilla, makasiinit puhallettiin pois kaupunkilaisten mielipiteen vastaisesti, Helsingin Sanomien lasipalatsi runtattiin ultranopeilla sisäpiirin poliittisilla päätöksillä ilman julkista keskustelua, musiikkitalo myytiin ajatuksena veronmaksajille kolmasosahinta"arviolla" ja rakennetaan muusikoiden vastalauseista huolimatta tärisevän ja jyrisevän mannerheimintien kylkeen - jotta kansanedustajilla olisi mahdollisimman lyhyt matka uuteen deluxemusahalliin.

Niin, ja Hietsuun tulee luksusturisteille helkutinmoinen lasipalatsi kylpyläksi. Ja Uusi Kamppi on ruma neuvostohenkinen pykäys kuin ekstaasia nauttineiden arkkitehtiopiskelijoiden vittuilevan ilakoiva luonnos aamuyön huuruissa sutaistuna ja Leninin minipatsaan inspiroimana. Viisivuotiskulutussuunnitelman maksimoimiseksi.

Aivan, kaupunkisuunnittelu on arvovapaata.
Ilman yhteiskuntaluokkia. Kiss my ass.


"Helsinki on tyylikäs suurkaupunki, mutta silti sopivan intiimi",
Vida hehkuttaa. Nuori yhdysvaltalainen kirjailija Vendela Vida
kehottaa
tuon tuosta ystäviään matkustamaan Helsinkiin.
Vielä.
kw: mielenosoitus, talonvaltaajat, talonvaltaus, kaupunkisuunnittelu,
kaupunkisuunnittelun virheitä, poliittinen peli,

Ei kommentteja: