perjantaina, heinäkuuta 20, 2007

Huipputusta"Huipulla" - Tommi HoikkalaHuippuyliopisto - on semanttisen sodankäynnin tuorein esimerkki.

Otetaan käyttöön tai siis kaapataan vastapuolen käsitteet ja puhutaan suurista tavoitteista, jopa luovuudesta, ennen näkemättömistä saavutuksista, joilla vanhat periaatteet voidaan pyyhkiä pois. Puhutaan humanistisista periaatteista mutta ultrakaupallisilla päämäärillä.

Ensin vanha yliopisto uuvutetaan - se ajetaan mielipuoliseen määrämittaukseen ja itsetarkoitukselliseen määräkilpailuun päämäärättömien suorituspisteiden haalimisella, samalla kun resursseja leikataan hulppeasti. Sitten kun humanistinen perintö on hakattu henkihieveriin, aletaankin puhua "oikeasta laadusta". Tulevaisuuden haltuunotosta. Vanha yliopisto on uuvutettu, eläköön uusi vaihtoehto. Epämääräisesti ja valmiiksi hajottavasti hallinnoidulta Taideteolliselta korkeakoululta nyt mitään odottamattakaan.

Laatua olisi sitten se uusi Huippuyliopisto. Jotakin Muuta. Unelma. Niin uutta, että sitä ei tarvitse harkita hitaasti eikä useita osapuolia kuullen. Uusi viisaus ei tarvitse harkintaa.


Innovaatiosta
näyttävät puhuvan kaikki ne luovuutta pakenevat pellet, jotka rakastavat organisaatioita ja mahdollisimman suuria yksiköitä, koska suurissa yksiköissä tapahtuu eniten turhaa tyhjäkäyntiä ja toimintaa estävää kaaosta. Kaaosta on sitten helppo hallita keskitetysti voimattomuuden hallitessa yksilöitä. "Innovaatio" on semanttinen sateenvarjo, jonka alla saa kaupallisuus antaa sen suuren merkityksen ja kaupallisen hyvinvoinnin tulosvastuulliseksi osastoksi.

Suurin innovaatio on valta.

Henkinen hyvinvointi olisi tuhlausta, sillä luovuuden hedelmällinen kaaos on epävarmuudessaan mitä uhkaavinta byrokraateille. Hallitsematon tulevaisuus ja hallitsematon yksilö. Kauhistus.

Kvantitatiivinen julistetaan kvalitatiivisen kaltaiseksi ja jopa suuremmaksi. Organisaatiolle kelpaa organisaation valitsemat, organisaatiolle innovatiivisesti alistuvat. Ne Kiitolliset. Eikä yrityselämän synergiaa fantasioivat todellakaan siedä kriittisen vapaita ajattelijoita. Laatua on tilaustyön toimittaminen annettujen speksien mukaisesti. Kvantitatiivisen innovaation paradoksi, kaapattujen käsitteiden häränpyllyä. Superorganisaattoreiden ideologiset julistukset kiittävät vain saman ideologian omaksuvia suorittajia. Jotka hyväksyvät politisoidun "huippuideologian" sitä turhaan politisoimasta.

Hurmaa, hajota ja hallitse.

Puhu innovaatiosta.
Luo stalinistiseen tyyliin viisivuotisjuhlapuhesuunnitelma.
Ohita henkilöt, joita asia suoraan koskee.

Politisoi kaikki visionäärisesti ja kiellä vastapuolelta politisointi ja turha asenteellisuus.
Runno suunnitelmat läpi itsestäänselvyyksinä.
Tuhoa eri tavalla ajattelevat ja luo mahdollisimman jäykkiä määreitä mahdollisimman nopeasti muuttuvilla arvosteluperiaatteilla.

Hurmaa, hajota ja hallitse. Persoonallisuushäiriöisiltä eivät keinot eivätkä käsitevarkaudet lopu, kun luodaan erilaisuutta murskaavia monokulttuureja.

.

Ei kommentteja: