tiistaina, huhtikuuta 09, 2013

Uusi Apple iPad 5 ja vakoilun uusi aikakausi


Uusi Apple iPad 5 ja vakoilun uusi aikakausi
Suuret jenkkiketjut laskivat rajusti iPadien hintoja - tämä on melko varma merkki uuden 5 mallien lähestymisestä.

Kuitenkin ns konservatiiviset Apple-arvioijat haluavat uskoa kiihkeästi Applen tapoihin ja säännölliseen julkaisurytmiin, johon tämä signaali ei sovi.
 
iPad 4 oli kuitenkin selvä poikkeus ällistyttävän nopeana julkaisuna Appleksi, ehkä Applen nopein aito päivitys - ja kuitenkin selvänä parannuksena (viileys)
  - joten miksi ei iPad 5 olisi kohta nopea settipäivitys?


Jobskaan ei ole enää elossa kiljumassa alaisilleen hidastetusta rahan lypsämisestä ja luonnonvoiman kaltaisesta brändi-säännöllisyydestä ja näkymättömästä hype-markkinoinnista.
  • Apple vastaa iPadin keveydellä ja viileydellä ja luultavasti kerää  taas potin ja suosion. Keveys ja viileys ovat ihmisille tärkeämpiä tosimaailman seikkoja kuin huima kuuma nopeus. Prosessori on A6 yllätysmäärällä ytimiä.

Akun kestossakin iPadit taitavat voittaa muut ainakin 4-mallilla. 5 voi olla hieman alle keskiarvon ohuena lättynä. 

Apple on toki ollut vakain laite-ekosysteemi softapuolella mutta joskus aikaisemmin teknisesti jäljessä jopa 20 kk tiukasti hallitussa vakauden rautapolitiikassaan. Nyt iPadin näyttö on ollut jopa edellä kaikkien hämmästykseksi (laatu/virransäästö).

  • Newton II oli ensimmäinen toimiva edelläkävijä padi mutta Apple ei luonut tarpeeksi hyvää ekosysteemiä sille eikä jostain syystä luonut tarpeeksi innovatiivista käyttöä ja pelimuotoja esim. langattomalle infrapunasiirrolle. 

     Sama efekti tapahtui Suomen 1998–2000 WAP-teknohypessä sen "selaimelle": teknologiaan upotettiin hilittömästi rahaa insinööreille mutta ei selviin sovellutuksiin ja suunnitteluun humanistisesta näkökulmasta palveluista, jotka olisivat ihmisille joka päivä tarpeellisia. Pelottavan outo teknohype, jossa taiteilijoilta jopa vaadittiin ilmaiseksi työtä rahassa kylpeville insinööreille WAP:in tähden. 
Muutos on nyt Applellekin välttämätöntä. iPod todisti ihmisläheisen käyttöliittymän voiman yksinkertaisella tekniikalla mutta nyt ihmiset haluavat mahdottoman vaikeita teknologioita halvalla.
Koska kilpailu on nyt huimaa - padien tehorintamalla ja näytön saturaatiossa.
Ja Applen kopioinnissa. Ei pidä unohtaa, että kaikki käyttöjärjestelmät matkivat nyt Applen kombinaatioita helppoudesta ja visuaalisuudesta mitä ohjelmoijat ja IT-tukijoukot yrittivät vastustaa viimeiseen saakka korostaakseen omaa tärkeyttään asiantuntija-aatelistona ihmisille.
  • Mini Macillä i7 emolla Apple on hyvin perinteistä Applea ja on jopa edellä hiljaisten tietokoneiden rintamalla ja kohtuullisen edulisesti. Pöytätietokone, joka mahtuu käsilaukkuun. 

    Ja johon voi iskeä kiinni kevyen USB-nätön sekä huippunopean ulkoisen USB 3 kovalevysetin


 Myös suomalaiset Apple-kauppiaat järjestävät nyt jonkinlaisen iPad-alen. Taas hyvin vaatimattoman. Suomessa Apple-kauppiaat Humac ja MacPeople ilmoittivat myös yhdistymisestään tällä viikolla yhteisen alen lisäksi. Kilpailu vähenee entisestään ja myymälöiden oheistuotekapeus vain ohenee.


Apple kohtelee Eurooppaa aina röyhkeästi, hinnat ovat 30-60% korkeampia

  " Alennukset eivät ole samaa luokkaa kuin jenkkikaupoissa, normaalihinnoista on höylätty Suomessa pois vain 30–45 euroa. "

  • Ei siis ihme, että Euroopassa Applen suosio onkin vain puolet suhteellisissa luvuissa kuin  Amerikassa. Kasvua ei ehkä tule jos Jobsin vittumaista asennetta jatketaan Euroopan lypsypolitiikalla.


Negatiivisinta Applen laitteissa
on nyt niiden rautaan upotettu rautakoodi, vakoilukoodi, (tunnistekoodi) eli kuka tahansa varakas vakoiluorganisaatio, markkinointifirma tai taitava hakkeri pystyy seuraamaan tasku-Appleasi ja nettiliikennettäsi helposti monin tavoin massaseurannassa ja profiloinnissa sekä lokaatioseurannassa.  (iPad3,4,5, iPhone 5)

Androideihin taas on helpompi ujuttaa yksittäisiä vakoilu- ja kuvaus/kuunteluohjelmia koska Android-vermeet eivät ole niin tiukan kontrollin alla kuin iOS-alusta.

 Tietysti Applen kanssa sopineet "valtiolliset" vakoiluorganisaatiot saavat helposti Applen laitteet ujutuksen ja jatkuvan kuuntelun kohteeksi missä tahansa missä laite on paikalla. Angry Birds -firmakin vakoili käyttäjiensä internet-liikennettä ja puhelinnumeroita uskomattoman laajalla käyttäjän sopimuksella (jota harva pelaaja lukee).


  • Applen ensimmäinen mainos lupasi murskata Ison Veljen, Big Brotherin.
Imago on nyt päinvastainen.
Nyt Apple on eturintamassa auttamassa lukemattomia vakoiluorganisaatioita ja massaseurantakampanjoita ihmisten profilointiin.

Jotka kaikki ovat kaupallisia, myös valtioiden vakoiluorganisaatiot. Raha ajaa ja yhdistää ylikansallisia firmoja, kenraaleita, asekauppiaita, lobbareita  ja vakoilijoita, ei mikään muu.
Tiedonmyynti ja profilointi on iso bisnens. Myykö Rovio sinun tietosi eteenäin?

Uudessa maailmanjärjestyksessä Libyan sotakin oli vain valuuttasotaa eikä mitään muuta.
Syyria on samaa medialle myytyä kolonisatiosotaa.
Huolellisesti brittien organisoima kansannousun yllytys, jotta dollari ei menettäisi öljyvaluutan asemaa.

Stanisław Lem kirjoitti 1970-luvulla että ihmiskunta astuu jatkuvan sotatilan ja informaatiosodan aikakauteen.
Vakoilu, luokittelu, profilointi,  tiedon manipulaatio, invaasiot ilman sodanjulistuksia, median propaganda massojen ohjailuun  ja mikrorobotit tulevat olemaan jatkuvaa sabotaasisotaa.

Afganistanin sotakin on ollut mediasotaa ja sabotaasisotaa:
köyhä maa halutaan pitää köyhänä mm. ylikansallisten kaivosyhtiöitä varten sekä heikkona geopoliittisena kynnysmattona. Sekä tietysti myös brittien imperialistisena kostona 1800-luvun kolonisaatiosotien häviöistä.

Kuten aikaisemmin niin nyttenkin, kaikki sodat ovat vain taloussotia, kauppa-, mineraali- ja energiasotia.

  • Kansan ohjailuun ei tarvita enää keskitettyä kirkkouskontoa ja helvettipelkoa  vaan kontrolloitua mediaa - ja kohta laajasti sensuroitua internettiä.

Tieto tai siis epätieto levitettynä ja sokeroituna on aina ollut tärkein osa sodankäyntiä ja valtakamppailua. Kuten Afganistanin kolonisaatio "rauhanturvaaminen" uusiokielenä.
Vaikka Saudi-Arabissakin myydään enemmän tyttölapsia ja tapetaan orjia, ei sinne vahingossakaan hyökätä luomaan "demokratiaa".

Facebook on laajin ensisävel internetin sensuroinnissa, tavalliset käyttäjät eivät tiedä kuinka poliittisia oppositioääniä sensuroidaan ja sabotoidaan Facebookissa - samoin kuten Applen Appstore on typerän konservatiivisen moralistisen sensuurin kourissa.Sensuuri on loistava ase: suuri yleisö ei koskaan tiedä mitä sensuroidaan pois näkyviltä.
Et ikinä saa tietää, mitä Googlekin jättää näyttämättä.
Jäljelle jää vain orkestroitu ja hallittu todellisuus.* During later interviews in 2005, Lem expressed his disappointment with the genre of science fiction and his general pessimism regarding technical progress.


Ei kommentteja: