torstaina, huhtikuuta 25, 2013

Hamelnin pillipiipari Elop - Nokia Microsoftin kuristusotteessa

    Hamelnin pillipiipari Elop - Nokia Microsoftin kuristusotteessa



Nokian suurin tulonlähde on vanhat patentit ja oikeudenkäynnit.

Nokian liiketoimintamalli on itsetuhoista vain koska Nokian hallitus sallii johtajan kulkea katastrofista katastrofiin Microsoft Nokian toiminnan ainoana periaatteena ilman Androidia.
Elop on pettänyt kaikki lupauksensa mutta silti hänen annetaan jatkaa toimintaansa Nokian alasajossa.
Tämä kaiken takana uskomaton  tyhmyys Nokian hallitukselta uskoa Ollilan käskyä alistua Microsoftille.
Ollilan sana on uskonto Nokialle ilman perusteluita ja analyysiä.
Hamelnin pillipiipari Elop - Nokia Microsoftin kuristusotteessa
Microsoftin suuruus on perusteluna alistumiselle mitä itsetuhoisin liiketoimintamalli Nokialle.

Miksi Nokian hallitus yhä uskoo miestä, joka ajoi Nokian karille?
Suomalaiset toimittajat eivät ole tehneet yleisölle selväksi kuinka juuri Ollila keskitetyssä vallassaan ohjasi Nokian karille muutoskyvyttömänä, torjumalla tekniset innovaatiot kategorisesti.
Nokian ongelmat eivät ole vahinko vaan ideologinen valinta jo itse Ollilalta.

Ja kun Ollilan vastuuta ei ymmärretä katastrofin keskelle, ei Ollilan ideologista käskyä Nokian Microsoft-alistumiseen amerikkalaiselle teollisuuseliitille ymmärretä myöskään kaikessa kauheudessaan.

Ollilakin halveksi iPhonea, kehitystä, mediakeskeisyyttä sekä varsinkin omia kehitysyksiköitään - eikä halunnut yhdistää tietokonetta, pelikonetta ja puhelinta.

Mutta ihmiset halusivat. Apple halusi.


  • Hyvään uskomisen suggestio on yhteisöjen yleisin itsetuhon tie.

Yhteisön uskoessa olevansa hyvän vertauskuva itsestäänselvyytenä ja ”hyvän” brändinä ilman itsekritiikkiä, on tuhon tie selvä - niin Nokiassa kuin Suomen toisessa jättiläistautia ja sisäämpäinkäpertymistä potevassa firmassa - ev.lut valtionkirkossa.

Muutos demonisoidaan ja omahyväisyydestä tulee hyvyyden destruktiivinen allegoria - johtajakulttina. Lupausten kulttina tilanneanalyysin ja selkeiden päämäärien sijaan. 


  • Jokainen päämäärähakuinen toiminta perustuu ideologialle.

Tätähän meille ei opeteta kouluissa.

 Ideologioita on  montaa sorttia, mutta itsekorjautuvuuden estäminen on selkeä merkki johtajakeskeisyyden korostamisesta tuhon tienä.

Uskonnollistyypisessä johtajakeskeisyys-ideologiassa yhteisöllä ei ole enää periaatteita ja päämääriä. Vain johtajakultti asetetaan ”onnen” ja autuuden ehdoksi.
  • Johtajakultti on helposti tunnistettavissa:

    se korostaa

    defensiivisyyttä ja hierarkisuutta. Virheitä ei haluta tunnustaa. Nokiassa virheiden tunnustamisen estäminen nousi aivan uskonnolliselle tasolle Ollilan johtajakulttina.

Dynaaminen ideologia on päinvastainen kuin johtajakeskeinen ideologia:   dynaamisessa päämäärien ja periaatteiden saavuttaminen on toimintaa ohjaava muutosperiaate.
Tulevaisuusperiaate ei siis ole sokea ideologia vaikka onkin ideologia arvopohjana ja arvovalinnoissa. Arvovalinnat antavat merkitystä. Tulevaisuutta määriteltäessä on pakko valita arvovalintoja. 
Kaikki ideologiat eivät ole sokeita;
Ruotsalainen sosiaalidemokratia on esimerkki itse itseään korjaavasta vasemmistolaisesta humanismista, joka on todistettavasti ja tilastolisesti luonut ympärilleen maailman tehokkaimmat yhteiskunnat.

  • Johtajakeskeinen ideologia ns johtajakultti ei ole muutosperiaate vaan junttaustapa ja suojautuva taktiikka torjua ongelmat itsetuhoisasti pois tietoisuudesta ja brändistä ilman ratkaisuja ja analyysiä. 

    Silloin ideologiasta ei tule päämääräkeskeinen ja itsekorjautuvuuteen ohjautuva dynaaminen funktio vaan uskonnollistyyppinen ideologia.


Nokian sitoutuminen nyt aivottomasti vain yhteen käyttöjärjestelmään ja kulttimaiseen jättifirmaan on selkeästi johtajakeskeinen ideologia.

Aivan kuin se olisi puhdas ja uskollinen valinta vaikka Nokian pitäisi olla muuttuva monialayritys asiakkaiden muuttuvien tarpeiden mukaisesti.


Appleen vertaaminen Nokian Microsoft-valinnassa on vain lapsellista jargonia ilman todellisuuspohjaa.

Toisen suuryrityksen vaatimuksille alistuminen ei ole lainkaan sama asia kuin että yhtiö kehittää vuosikymmeniä uskollisesti omaa alustaa ja periaatetta. 

Kun ilman rationaalista syytä suljetaan jokin vapain ja toimivin vaihtoehto pois, se on korostetun ideologinen valinta ilman rationaalisuuden ja toiminnan tarkoituksen aspektia. Toisen firman etujen ajaminen ei voi olla primääri funktio.


Pitkälle valmiin Androidin kehittäminen ja soveltaminen  Nokialle ei olisi maksanut paljoa, ei sen rinnalla, miten Microsoftin brändiin on upotettu Nokian rahoja tiettävästi mielettömät 7 miljardia euroa. Nokialla oli 300 erittäin pätevää Android-Linux insinööriä ja ohjelmoijaa, jotka Elop karkoitti pois. Android sisältääkin nyt paljon nokialaistenkehittämää ohjelmistoteknologiaa.

Mainoshurrikaani ja rahasilppuri Nokian kassasta keskeneräisille  windowseille on täysin uskonnollis-ideologinen valinta ja kaupallisesti selvästi täysin turha - Nokian kannalta, ei toki Microsoftin kannalta.

Ihmisten harhauttaminen ostamaan keskeneräistä windowsin brändäyksen takia oli vain itsetuhoista näin kovan kilpailun aikakautena.


Elop on tahallisesti lisännyt syöksykierrettä tuhoamalla Nokian itsenäisyyttä eli kehitystyötä drastisesti.

Nokia onkin Elopille Microsoftin kilpailija eikä itsenäinen firma.
920 onkin juntti kapula verrattuna kilpailijoihin.

Sonykin on mennyt teknillisesti ja imagollisesti Nokian ohi kirkkaasti.




Vapaus on suhteellinen asia, sanoi mies, joka putosi katolta vapaaseen pudotukseen.

  • - Nämä 10 asiaa opimme Nokiasta torstaina
http://www.talouselama.fi/nokialandia/nama+10+asiaa+opimme+nokiasta+tana...


Elop esti johtajuutensa ensikuukausina täysin valmiin Nokian Maemo, Linux-typpisen N9 älypuhelimen markkinoinnin ja varsinkin myynnin Euroopassa kassamenestyksenä koska halusi osoittaa maailmalle, kuinka "sitoutunut Nokia" on olemattomalle Windows phone brändille.

http://www.tietokone.fi/uutiset/nokia_n9_n_karsittu_saatavuus_hammentaa

  • N9 -puhelimelle oli jo laaja kysyntä jonka Elop torjui miljardimenetyksin.

Puhelimeen olisi voinut asentaa myöhemmin helposti Nokia Androidin.

Tämä ei ole Nokian puolesta toimivan johtajan strategiaa vaan Microsoftin.






  • Lue aikaisempia Nokia-kritiikkejäni jo aivan ensimmäisestä Elop-päivästä lähtien  ylhäältä Nokia-tagistä




Analyytikko Colellon mukaan Nokian loiston päivät ovat mennyttä ikuisesti.
Kuten eilen Nokian tilannetta Arvopaperille kommentoinut Juhani Risku, myös Colello pitää Nokian suurimpana menestyksen esteenä avioliittoa Microsoftin kanssa.
Nokian osakkeenomistajat eivät aijokaan tehdä korjausliikkeitä joten... suunta on selvä.
http://www.talouselama.fi/uutiset/analyytikko+noki...





Kutistuu ja kutistuu, se kutistuu Microsoftin iloksi.

Microsoftin Elop-taktiikassa tärkeintä ei ole ollut Nokian markkinoiden laajentaminen vaan Nokian tuhoaminen kilpailijana.

Matkapuhelinvalmistaja Nokia jatkaa kutistumistaan kuin pyy maailmanlopun edellä, jos on uskomista amerikkalaisen finanssitalon tuoreeseen arvioon.

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/nokia+naivettyy+vauhdilla/201304406231...


Ei kommentteja: