maanantaina, maaliskuuta 09, 2009

Waltz with Bashir - elokuva sotapsykoosista ja uhrikulttuurista

Waltz with Bashir

Elokuvateattereissa



Suomalainen sota propagandasodan takaa:

Ruma sota - kirja

Tieto-Finlandia-ehdokkaana ollut Ruma sota on jo saanut osakseen pyyhkeitä. Sen luopumus kunniakkaasta sotaretoriikasta on koettu hyökkäykseksi tiettyjä arvoja vastaan. On oireellista, että syntyy tällaista ristivetoa. Kirjan perusta on kuitenkin vahva, koska se on sodan aikalaisten kokemusaineisto. Kansallisen selviytymistarinan on oltava rehellinen ollakseen kantava.- Ksml


Toinen lukemisen arvoinen teos:

Carolyn Marvinin ja David W. Inglen vuonna 1999 julkaistu teos:
Blood Sacrifice and the Nation. Totem Rituals and the American Flag
(”Veriuhri ja kansakunta. Toteemirituaalit ja Amerikan lippu”,
Cambrigde University Press).



Erityisesti verta, vihaa ja uhrimieltä itäistä naapuria vastaan saarnasi 1930-luvun Suomessa pappien miehittämä IKL. Sen puheet olivat niin hurjia, että puoluetta arvosteltiin sotapsykoosin synnyttämisestä nuorison keskuuteen paljon ennen talvisotaa.

Kansatieteilijä Sakari Pälsi esitti Suur-Suomi-kirjassaan Voittajien jalanjäljissä maan kuuluvan Jatkosodassa suomalaisille niin pitkälle kuin kunnon saunoja riittää.

Mitä tutkijat sitten viime sodista kertovat?

Suomen Akatemian tutkija Jenni Kirves murskaa heti alkajaisiksi puolustusvoimain komentajan, amiraali Juhani Kaskealan toteamuksen siitä, ettei suomalainen sotapropaganda yltynyt omahyväiseksi yltiöisänmaallisuudeksi eikä sortunut alentamaan vihollisen ihmisarvoa. Varsinkin jatkosodan alussa suomalainen sotapropaganda teki molempia näistä.

Miehistölle ja suurelle yleisölle valehdeltiin surutta mielialan ylläpitämiseksi. Nuorten miesten kuolemiin suhtauduttiin kuin korkeammille voimille uhraamiseen. Sotaan muutenkin kuuluva väkivalta nousi raakuutena uusiin mittasuhteisiin. Sotaa käytiin juovuksissa ja huumeiden vallassa. Toista mieltä ei saanut olla. Toisinajattelijat pantiin vankilaan ja osa ammuttiin.


.

Ei kommentteja: