lauantaina, marraskuuta 08, 2008

Väkivaltaisten teinipoikien aivotoiminta

Tutkimuksessa selvisi, että kiusaaja saa nautintoa nähdessään muiden kärsivän. Tämä tuskin yllättää kiusattuja, mutta tutkijat eivät odottaneet tällaista tutkimustulosta.

- Syy siihen, että olimme yllättyneitä, on yleinen näkemys, että nämä lapset ovat kylmiä ja tunteettomia aggressiivisuudessaan, kommentoi tutkija Benjamin Lahey Chicagon yliopistosta Reutersille. Aggressiivisten teinien aivotoiminta vilkastui huomattavasti videoiden aikana sellaisella aivojen alueella, joka liittyy palkituksi tulemisen tunteeseen. Sen sijaan itsensä hillintään liittyvällä aivojen alueella heillä ei ollut mainittavaa aktiivisuutta. Sen sijaan toisella ryhmällä aktivoitui juuri itsehillintään liittyvä aivojen alue. - Uusi Suomi


Psykoanalyyttinen ja siitä hieman laimeampi moderni psykodynaaminen ihmiskuva on jo Freudin ajoista lähtien ymmärtänyt, että sadistinen psykopatia sisältää suuren nautinnon.

Mekanismi syntyy lapsuudesta, yllätys, yllätys.

Jos kasvatus keskittyy rajoittamiseen, nöyryyttämiseen ja vanhempien jumalalliseen valtaan, lapsi oppii nauttimaan ylimielisestä vallasta aivan kuten vanhempansa. Ymmärtävä ja samaistuva empatia opitaan etupäässä kotona. On tietysti poikkeusyksilöitä, jotka oppivat sitä sitten muilta läheisiltä ihmisiltä, vaikka kotona ei olisikaan eväitä elämään. Hyvin harva poikkeus.

Moni suomalainen kasvatusnäkemys lähtee siitä perverssistä ideasta, että lapsi on vajaa ihminen ja ymmärtämättömässä tottelemattomuudessaan uhka vanhemmille. Silloin kasvatus on julmaa ja kylmää. Negatiivinen rankaisu ja aikuisen aggressiivinen reaktio on silloin tärkeämpää ja intensiivisempää kuin positiivinen rohkaisu.

Tietysti tämä nyt ei sulje pois muodikasta geneettistä riskialttiuskäsitystä. Toisista pojista tulee vähemmälläkin kasvatuksen kylmyydellä aggressiivinen psykopaatti.

Osa surkean lapsuuden ihmisistä osaa suojata omaa persoonaansa äärimäisellä tarkkailukeskeisyydella ja itsekritiikillä ja niin ollen ajautuvat lopulta ylikriittisyydessään ja riittämättömyyden tunteissaan itsevihaan, läheisriippuvuuteen ja depressioon, jopa itsetuhoon, lukkotilanteeseen.

Psykopaatit osaavat kääntää ahdistuksen narsistiseksi itsekorostukseksi, sadistiseksi vihaksi ja nautinnoksi toisen heikkouksia etsimällä ja rääkkäämällä, fyysisesti tai verbaalisesti. Valtapeliksi.

Suuryhtiöiden ihannetyöläinen, heimon reipas kostotappaja, sotilas. Evoluutio antaa mahdollisuuksia monenlaiseen ihmisen psyyken rakentumiseen.

KEYWORDS:: Kehityspsykologia psykoanalyysi psykopatia sadismi sadistinen viharikos fasismi nautinto nautinnon tunteen emotionaalinen heräte Sigmund Freud Franz Kafka

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Totta kaikki tuo. Kuitenkin itsensä uudelleenohjelmointi on vaikeaa, jopa mahdotonta. Pelkkä tiedostaminen ei riitä ainakaan aina.