sunnuntai, kesäkuuta 29, 2008

Obaman hylkäämä pastori

Tämä on mielenkiintoinen tapaus. Tämä on sitä kuuluissa uskonnollista vasemmistoa, jota Suomesta saa suurennuslailla etsiä.
Obamahan julkisesti erosi omasta kotikirkostaan, koska sen pastori esitti hyvin voimakkaista poliittisia ja yhteiskuntakriittisiä tulkintoja amerikkalaisuudesta.

A scarcely concealed, Marxist-inspired indictment of American capitalism pervades contemporary "black-liberation theology." Far from the mainstream, Trinity (and the relatively small band of other churches that share its worldview) sees itself as marginalized and radical, struggling in the face of an overwhelming rejection of its political theology by mainstream black churches...

Indeed, one of the most striking features of Black Theology and Black Power is its strident attack on white liberals.
Tämä on erikoinen tapaus fundamentalismista, jota ymmärrän. Heidän opetuksensa uskosta on luopumista hyväuskoisuudesta ja uskonnollisesta sentimentaalisuudesta.

Kirkko, joka on selkeästi ottanut vastakulttuurisen aseman valtavirtaan ja amerikkalaiseen moralismisievistelyn suhteen. Hyvin realistista mutta samalla idealistista. Hyvin poliittista ja ymmärtää todellisuuteen vaikuttamisen poliitisen aktiivisuuden kautta ja jonka johtajat eivät suodata puheitaan suosion takia. Mitä ei suomalaisista kirkkokunnista pahemmin löydy - paitsi pakolaisia puolustavat kirkkoherrat.



" The blond-haired, blue-eyed white man

has taught you and me to worship a white Jesus, and to shout and sing and pray to this God that's his God, the white man's God. The white man has taught us to shout and sing and pray until we die, to wait until death, for some dreamy heaven-in-the-hereafter






TAGS:: jeesuskuva jeesus fundamentalismi vastakulttuuri uskontopoliittinen jumalakuva sosiologia politiikka filosofia neocons neokonservatiivit uudelleentulkittu marxismi marxistit uskonnollisnen vasemmisto

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kieltämättä kyllä melko kiinnostava tapahtuma. Minusta on muuten kiinnostavaa että yhdysvaltojen kaltaisessa maassa kristinuskon ja kirjon rooli ylipäätään on niin vahva. Jotenkin luulisi että markkinatalöyden mahtivaltio olisi mitä ateistisin paikka.

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Jos muistat muinaisen Rooman (joka on ollut esikuvana jenkkien senaatille ja sotadoktriinille) niin Roomassahan keisarin ja jumalien palvonta ei ollut leikin asia.

Ilman laajaa uskonnollista paatosta ja jumalien siunausta ei olisi ollut suurta tarkoitusta ja perustetta hyökätä, ryöstää ja raiskata koko maailmaa. Ja puhua rauhasta, ennaltaehkäisevästä sodasta rauhan ja Jumalan puolesta.

Sotilaallinen kuolema on kaikissa militaarisissa uskonnoissa korotettu uskonnollisimmaksi teoksi, suureksi uhrautumiseksi elämäntavan puolesta. Niin viikingit, roomalaiset kuin ristiretkeläiset uskoivat pääsevänsä takuuvarmasti taivaan keitaalle jos rohkean pää irtosi taistelussa.

Joten... ei mitään uutta auringon alla. Uskonto on aina ollut tehokkaimpien valtastruktuurien välttämätön osatekijä.

Alistumisen retoriikka on ollut institutionaalisten uskontojen tärkein oppi ja velvoite jäsenilleen.