maanantaina, kesäkuuta 23, 2008

Työsuhdetorkut


Suomalaisten kansainvälisesti tilastollinen työteho ja koululaisten ihmeellinen menestyminen perusvartailuissa Japaninkin ohi johtuu yhdestä asiasta: yleisestä hyvinvoinnista. Kaikille.

Yleinen hyvinvointi ja sosiaaliturva luo yleistä luottamusta.
Luottamus johtaa yksilön omaehtoiseen toimintaan.
Kapitalistiseen unelmaan yksilöstä.

Hyvinvoinnin aika ei ole ohi.
Se nähdään yhä resurssina. Jossakin.
Google tarjoaa henkilökunnalleen työsuhdetorkut

Hakujätti Google valtasi työntekijöiden hyvällä kohtelullaan ykkössijan Yhdysvaltain suurten yritysten välisessä laatuvertailussa. Aiemmin vertailun voittanut Microsoft tippui sijalle kymmenen.Google on viime vuosina panostanut reippaasti työntekijöiden viihtyvyyteen, ja tulokset näkyvät, Harris Interactive Reputation Groupin vuosittain tekemässä tutkimuksessa ilmenee.

Mutta kuten tiedämme, radikaalin oikeistolaiset pääministerimme ovat 19 vuotta purkaneet hyvinvoinnin ehtoja alas tässä maassa ja siirtäneet varallisuutta yhä rikkaimmille. Veronkierto on hyvin laillista tässä maassa kaikenlaisilla tulonsiirroilla yritysosinkojen kautta. Kunhan köyhät duunarit vain maksavat kaikki veronsa.

Kansallinen Hyvinvointiprojekti alkoi ikäänkuin vahingossa.

Suomalaiset poliitikot alkoivat ilman ideologista julistusta vain kateudessaan matkimaan Ruotsin valtion toimintatapoja. Joka tasolla, saavuttaakseen samaa kiitosta mitä Ruotsi maailmalla sai. Kuitenkin hyvinvointihumalan taustalla suomalaisilla puolueilla oli ikävä jälkilasku hyvinvoinnistaan seuraavalle sukupolvelle: nyt työkykyisten vanhemmat jättivät eläkekassansa puolittain maksamatta ja olettivat, että heidän lapsensa maksavat puolet heidän eläkkeestään.

Ja ilman ideologista julistusta ja keskustelua lama-aikana tuhottiin kaikki 70-luvun periaatetyö yhteiskunnan välttämättömätä roolista. tällä kertaa päinvastoin kuin Ruotsissa ja Tanskassa.

Yhä vieläkin 70-luvun ideoita pidetään savuverhon ja sanojen lailla pystyssä, jotta kansa ei heräisi esittämään ideologisia kysymyksiä: puhutaan lohduttavasti "hoitotakuusta" mutta ketään poliitikkoa ei rankaista vaikka hoitotakuu ei toimi lainkaan. Kansan hampaat mädätköön rauhassa ja sitä kautta ihmiset kuolkoon ennen eläkettä hammasmädän aiheuttamiin sydänsairauksiin. Yksi ja sama, kunhan tiukan oikeistolainen tehokkuusideologia määrää sen, mitä ihmiset eivät tahdo valtioltaan.

Hoitotakuu on loistava esimerkki poliittisesta rauhoitekäsitteestä, jonka ainoa päämäärä on ehkäistä ihmisten poliittinen kritiikki oikeistolaista alasajoa vastaan. Humanistisia käsitteitä uusliberalistiseen alasajoon ja valtion hajottamiseen.
Ei kommentteja: