lauantaina, huhtikuuta 12, 2008

Ajankohtainen kakkonen: 1918-ilta
Mannerheim määräsi keskitysleirit Itä-Karjalaan - HS

"Sitä mukaa kuin suomalaiset etenivät Itä-Karjalassa, alueen väestö kirjattiin ja jaoteltiin kansallisuuden perusteella. Väestökirjauksen tarkoituksena oli "Suomen kansaan elimellisesti liittyvän ja rodullisesti puhtaan kantaväestön luominen Itä-Karjalaan".


päivitetty 16.5.
prokuraattorille (oikeuskanslerille) elokuussa 1918 osoitettu kirjelmä:
"...Minulle on tuntematonta kenen sotilas- t. siviilihenkilön sekavissa aivoissa ensinnä syntyi ajatus suurien vankileirien perustamisesta, vaikka olisi pitänyt ilman muuta olla selvää, että lähes sadantuhannen vangin ruokinta, vaatetus ja hoito on sula mahdottomuus maassa, joka juuri on saanut kestää kansalaissodan kaikki vauriot ja missä elintarpeiden puute on suuri." Kirjelmän oli laatinut asianajaja Väinö Hakkila, joka oli omin silmin nähnyt oloja eri punavankileireillä.
"...Useat vangit pyytävät, että heidät ammuttaisiin mieluummin kuin näännytetään kuoliaaksi nälällä".

Jokioisten kylän keskustasta tappotoimet siirrettiin aluksi aivan kirkon kupeessa olleeseen soramonttuun, jonka joukkohaudassa on ainakin 200 ammuttua. Kirkkoherran kerrotaan toukokuussa 1918 voivotelleen soramontusta kuultuja laukauksia, mutta sanoneen, että "rikkaruohot täytyy kitkeä pois Herran seurakunnasta." - hirvasnoro.blogspot

Suomessa muistellaan 90 vuoden takaisia tapahtumia Helsingissä. Tuolloin valkoinen kenraali Mannerheim ratsasti Helsinkiin joukkoineen suuressa juhlaparaatissa. Historian tutkijan, professori Laura Kolben mukaan yleisesti ei ole tiedostettu, että todellisuudessa kaupunki oli tuolloin saksalaisten määräysvallan alaisena.- Saksalaisten panos Helsingin vapauttamisessa ei ollut lainkaan Mannerheimin mieleen. Hän suorastaan vastusti heidän tuloaan kaupunkiin. - MTV3 nettiTV

Presidentti Tarja Halonen ei lämpene vaatimuksille, joiden mukaan valtiovallan tai hallituksen tulisi pyytää anteeksi vuoden 1918 tapahtumista. Hän pitää anteeksipyyntöä aina henkilökohtaisena asiana, joten tässä tapauksessa hän ei pidä anteeksipyyntöä tarpeellisena. - Aamulehti


Ajankohtainen kakkonen


1918-keskusteluVeli-Pekka Leppänen, Helsingin Sanomat 30.3.08


"Valtiovalta vaikenee kansalaissodasta"

" Ensinnä oikeuslaitos. Se ei voi niin täysin hakea juuriaan mistään muualta kuin sodasta jälkitoimineen, joihin sidottiin maan koko syyttäjä-, tuomari,- ja lakimieskunta opiskelijoita myöten. Vuoden 1918 kaikkiaan 70000 kapinatuomion valama oikeuskäytäntö takasi sen, että viileä tasapuolisuus ja poliittinen riippumattomuus häädettiin vuosikymmeniksi etäälle Suomen lakituvista. Oikeushistorian tutkimuksesa puhutaan laillisuuden haaksirikosta.

Valtionkirkko sotilaspapistoineen hitsautui valkoisiin viimeistään sodan viikkoina. Liitto kävi yhä vain tiiviimäksi, kun kirkosta vakiintui"ensimmäinen tasavallan" horjumattoman ideologis-moraalinen taustakuoro - yhdessä historiankirjituksen ja eri oppilaitosten kanssa. " - HS"Isoisä kuoli 94-v., vielä teräväpäisenä miehenä, jonka tarinoita lapsena kuulin paljon. Ai että miksi punakaartiin? Isoisän töissä ei enää maksettu palkkaa, kaikki työntekijät liittyivät punakaartiin, koska siellä sai sentään leipää. Lukekaa kirja ja muistakaa, että tuolloin leireillä todellakin kuoltiin nälkään tai luotiin useammin kuin sairauksiin. Heikkohermoiset voivat jättää väliin..."


" ...isoisäni sattui olemaan lääkärinä Tammisaarin vankileirillä ja luotan enemmän aikalaistodistukseen tällaisessa asiassa. Hän oli valkoinen upseeri ns. henkeen ja vereen, mutta piti vankileirejä hirvittävänä häpeänä. " - Kirsti / Hurraa hakaristi
Sodan päättymisen jälkeen annetuissa rangaistuksissa oli poliittisen puhdistuksen piirteitä. Niissä pantiin enemmän painoa tekijän henkilöyteen kuin hänen tekemisiinsä. Rangaistuksille oli ominaista tavaton laaja-alaisuus ja kovuus; vertailukohteeksi sopii hyvin Francon Espanja. - Jukka Kekkonen HS

A2: " 90 vuotta sitten Tampereella käytiin sisällissodan ratkaisutaistelut.

Sisällissodassa kuoli yhteensä noin 35 000 suomalaista.Vuosi 1918 kiihdyttää yhä mieliä. Onko se kansallinen kipupiste, joka vaatii jälkihoitoa? Vai lietsooko sisällissodasta ja sen seurauksista keskusteleminen vastakkainasettelua? Sodan jälkeen kansa jakautui kahtia vuosikymmeniksi. Miten sodan jäljet näkyvät meissä tänään? Riittääkö 90 vuotta sovinnontekoon? Näistä aiheista keskustelevat suorassa lähetyksessä punaisten ja valkoisten jälkeläiset sekä vuoden 1918 tapahtumien tutkijat. "
Kirkko antoi itselleen anteeksi

-kirkon järjestämästä käsienpesuseminaaristaAlkoiko sisällissota Viipurista?


Aikajana 1917 - 1918SotasurmasivutPuolet HS-raadista pitää valtiota syyllisenä vuoden 1918 sotarikoksiin.

Liki puolet HS-raadin vastaajista, 49 prosenttia, katsoo Suomen valtion syyllistyneen sotarikoksiin vuoden 1918 sisällissodassa ja sen jälkiselvittelyissä. Vain 8 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei valtiota voi pitää ainakaan juridisesti vastuullisena sisällissodan aikaisista julmuuksista.
- HS


Vuoden 1918 sisällissota pysyy edelleen tuoreena suomalaisten mielissä. Aamulehden teettämän tutkimuksen mukaan melkein puolet kansasta on sitä mieltä, että sisällissota jakaa edelleen suomalaiset. - HSEduskunnan varapuhemies Seppo Kääriäinen (kesk) toivoo valtioneuvoston järjestävän seminaarin vuoden 1918 tapahtumista - HS


"... Kirkko oli kantansa kiinni lyönyt. Arkkipiispa Gustaf Johanssonin mielestä kaikki Jumalan kieltäjät pitäisi tappaa ja piispa Otto Colliander julisti, että työväestö oli kapinointinsa takia ”Jumalan kirouksen alainen ja jätettävä Saatanan haltuun.”

Punavankileirit – suomalainen murhenäytelmä 1918",
Tuulikki Pekkalainen ja Seppo Rustanius
TUULIKKI PEKKALAINEN, SEPPO RUSTANIUS: Punavankileirit.
Suomalainen murhenäytelmä 1918. Tammi 2007.
SEPPO MYLLYNIEMI Sodan monet kasvot.
Sisällissota Hämeessä 1918. SKS 2007. 190 s.
Esko Salminen: Päättymätön sota 1918.
Sisällissota julkisessa sanassa 1917-2007. Edita. 245 s.
Antero Karttunen: Valkoiset perheet punaisten
puristuksessa 1918. Minerva. 175 s.Kuka todella pelasti Mannerheimin

 

sotasyyllisyysoikeudelta?

 


JÄÄKÄRIMARSSI

Syvä iskumme on, viha voittamaton,
meill' armoa ei, kotimaata.
Koko onnemme kalpamme kärjessä on,
ei rintamme heltyä saata.
Sotahuutomme hurmaten maalle soi,
mi katkovi kahleitansa.KEYWORDS :: civil war finnish civilwar finland 1917 jääkärien asehankinnat punaiset valkoiset terrori mannerheim keskustelu historia tulkinta sotatuomareiden arkisto luokkasota kapina vallankumous saksalaiset sotilastuomareiden historiantutkijat sananvapaus torjunta dissosiaatio sotapsykoosi veljessota vapaussota historiankirjoitus arkistot jääkärit liittäminen saksaan teloitusryhmä teloitukset jääkäriliike

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Lokakuun lopussa 1915 lähti suomalainen lähetystö Tukholmaan: senaattori Otto Stenroth, Samuli Sario, A. H. Saastamoinen ja Axel Lille. Aaro Pakaslahti kertoo tästä teoksessaan Suomen politiikka maailmansodassa. Ruotsin valtakunnanmarsalkka kreivi Douglas vaati Suomelta Pohjois-Suomea (Kemijoki rajaksi) ja tarjosi korvaukseksi "niin suuren osan Venäjän Karjalaa kuin se haluaisi."

Suomalaisten lähetystö ei kuitenkaan halunnut luovuttaa Pohjois-Suomea, mitä Ruotsi yritti anastaa vielä 1918.

"Presidentti Relander kaatui ruotsalaismielisyyteensä kuusi vuotta sitten [1931]. Olin mukana siinä kokouksessa, jossa maalaisliitto päätti olla asettamatta presidentti Relanderia uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Ja se tapahtui juuri hänen ruotsalaisystävällisen politiikkansa takia."

"Presidentti Svinhufvud ei kaatunut yksin ruotsalaisystävälliseen politiikkaansa, mutta se kuitenkin hyvin oleellisesti edisti hänen kukistumistaan."

Veikko Heiskanen, kansanedustaja (ml), professori

lyyxem.freehostia.com/1930.htm

Kultakeräys puolustusvoimien hyväksi 1940: 100 000 ihmistä lahjoitti kultasormuksensa ja muita kultaisia esineitään puolustusvoimien hyväksi. Kultasormusten vastineeksi lahjoittajille annettiin rautaiset sormukset tilalle, muut kultaesineet jäivät vastineetta. Kultaa kertyi kaikkiaan 1700 kiloa, joka kuljetettiin 1945 salaa Ruotsiin ja myytiin sinne polkuhinnalla.

lyyxem.freehostia.com/teljo.htm