torstaina, huhtikuuta 17, 2008

Väkivaltaviihdettä ja vahvaa kasvatusta

Väkivaltaviihdettä.
Sitä karmeampaa.
Sinunkin naapurissasi?

Lasten ja nuorten kokemukset ovat yllättäneet Ensi- ja turvakotien liiton Nettiturvakodin koordinaattorin Roope Karjalaisen. Lapset tekivät sivuston väkivaltatestin viime vuonna 800 kertaa, ja useampi kuin joka neljäs kertoi kokeneensa sellaista vakavaa fyysistä väkivaltaa, joka saattaa aiheuttaa psyyken ongelmien lisäksi vakavia ruumiillisia vammoja.
Siitä vaan väkivalta kiertoon.

Jatkuvasti törmää naistenlehdissä ja kaikkialla mediassa haastatteluihin, jossa korkean profiilin julkkis korostaa sitä että kuritusväkivalta ei voi vahingoittaa lasta, koska siitä ei jää pysyviä vammoja.

Aivan kuin työpaikalla voisi työkaverille antaa tukkapöllyä, jos kaveri on hidas tai kaverin ehdotus ei innosta. Lapset kokevat sosiaalisen häpeän ja nöyryytyksen aivan samalla tavalla kuin aikuiset. Kukaan lapsipsykologi ei väitä tähän vastaan vaikka vaikenevatkin suomalaisesta kuritusväkivaltakulttuurista. Siitä vaan jos se aikuista helpottaa?


TAGS:: perheväkivalta trauma stressi muisto arpi suomalainen

1 kommentti:

Noppu Ermaali kirjoitti...

Nettiturvakodin testin tehtyään saa mm. tällaisia ohjeita, kun testissä sanoo vanhempien käyttäneen rankaisussa fyysistä väkivaltaa: "Pyri omalta osaltasi olemaan turhaan ärsyttämättä tai provosoimatta vanhempiasi".

Että näin.