tiistaina, lokakuuta 23, 2007

Shokkiestetiikkaa - Shock Doctrine -


The Shock Doctrine - a short film

Naomi Kleinin kirjaan perustuva lyhytfilmi tuo esiin miten tehokasta on hallita yksilöitä ja yhteiskuntia erilaisten järkyttävien tapahtumien avulla. Kollektiivinen trauma saa kohderyhmän taantumaan lapsen tasolle helposti hallittavaan tilaan.
Katso Naomin video
"Heroes"-TV-sarjan yllättyneitä yli-ihmisiä, tulevia sankareita yhdistävä visio on kaikentuhoavan räjähdyksen visio, jonka köyhä taiteilijaprofeetta näkee.

Se antaa tarkoituksen jokaiselle itsestään supersankarin löytävälle hahmolle. Shokkivisio, suuri uhka yhdistää. Antaa Tarkoituksen. Kiihottava dystooppinen visio suggestoi katsojaa lumoten kuten 911 tornien räjäyttäminen. 

Profeettojen kauhuvisiot synnyttivät aikoinaan juutalaisen uskonnon ja kulttuurin. Jumalan viha oli pelastava selitys kaikelle kauheudelle ja siksi juutalaisten täytyi alkaa maailman puhtaimmaksi kansaksi, joka kyselee ja määrittelee selkeimmin Jumalan tahdon. Kauhukokemukset käännettiin motivaatioksi. "Muuttumattomien arvojen" uskonnothan syntyvät usein nimenomaan kauhun, sodan ja sekasorron ilmapiirissä, jolloin keksitään ikuisia arvoja ja olettamuksia, jotta olisi edes jotakin "ikuista" ja muuttumatonta, johon ankkuroitua kaaoksen keskellä. Suuri Selitys antoi selityksen lapsuuden syyllisyydentunteisiin vajonneille onnettomille.

Mikään ei saanut olla mieletöntä sattumaa vaan jopa ihailtava Koettelemus, jumalallinen peli, testi. Oikeutettu Jumalan Viha kaiken takana.

Vain merkityksettömyys olisi tuomion spektaakkelin ainoa todellinen uhka.
Kontrolloimattomuus. Tarina ilman Juonta.

Kaikenkattava Selitys antoi kaikelle uuden mielekkyyden. Oppi. Kärsimys ei siis ollutkaan enää tarkoituksetonta. Kärsimyskin oli Tarkoitus. Osa Suunnitelmaa. Jumalan valittu kansa alkoi palvoa omaa kärsimystään ja näkemään vihollisensa Jumalan vihollisina. Sodat pyhinä Jumalan sotakertomuksina. Nykyiset kristillis-sävytteiset fundamentalistiset uskonnot ovat kaikki maailmanloppuvisioihin tukeutuvia, taistelukertomuksen kliimaksia hahmottelevaa. Kaikki muuttuva ja katoava tuhoutuu ja juuri siksi tähän muuttuvaan maailmaan ei saa "tukeutua". Eli tiedekin on uskoa syövyttävä.

Tämä sama mekanismi on myös taustalla nykyisten fundamentalistien oudoissa ja pakkomielteisissä tiedevihamielisyydessä ja antiseksuaalisuudessa. Kaikenkattava maailmanmalli täytyy olla kaikenselittävä, mikään ei saa olla suhteellista, subjektiivisesti hahmotettavaa ja muuttuvaa (niin kuin tiede tai humanistinen kyselevä ihmiskuva).

Uskonto ja vallitseva poliittinen totuus pyrkii ilmiönä olemaan kuin muuttumaton liikuttaja, johon verrataan kaikkea muuta ja joka antaa selityksen kaikelle muulle. Kiistämätön spektaakkeli, jossa on hyvä ja paha merkitty turvallisen varmasti.

Poliittinen valtapeli on usein yritystä luoda ehdoton totuusdiskurssi, ihmiskuva, arvoihanteet ja päämäärät, joita "kunnon" kansalaisen täytyy tavoitella - ollakseen hyväksynnän arvoinen kunnon kansalainen. Politiikka eroaa vain vähän uskonnoista.

Uskonnon yksi määre on kokonaisvaltainen maailmanselitys. Politiikka tähtää myös ihmisten ahdistuksen ja epäselvyyden kokemuksen pakoyrityksiin.

Jo aikojen alussa jotkut suuruudenhulluimmat shamaanit tiesivät mistä valta tulee. Shamaanit, jotka halusivat valtaa, tiesivät että todellinen valta tulee tulkintaoikeuden kautta. Tieto on valtaa. Kun johtaja haluaa absoluuttista valtaa, on hänen "todistettava" ja paino(s)tettava, että hän edustaa jumalia ja kaikkea salaista tietoa. Atsteekki- ja Maya-shamaanikuninkaat saivat valtaa soveltamalla tähtitiedettä ja planeettojen kiertojen tietoa. Kansasta tuntui, että aatelisilla on jumalallista tietoa ja siten yhteys jumaliin.

Kuuluisin suomalainen shokkitaktiikka ja shokkiopetus oli Kekkosen tilaama Noottikriisi Neuvostoliiton politbyrolta. Kun Kekkosen suvereeni valta alkoi lipsua demokraattisen politiikan ja keskustelun saadessa valtaa Suomessa, aivan yllättäen ilman mitään järkevä syytä Neuvostoliitosta tupsahti "nootti", poliittinen varoitus. Kekkosen Havaijilla silloin läsnä olleista ministereiltä on kuultu omituinen tarina siitä, kuinka muut ministerit valahtivat kalpeaksi nootin takia kun taas Kekkonen vain rentoutui ja virnisteli. Kekkonen halusi ja sai ainoan tulkitsijan roolin Neuvostoliiton ystävyyden suhteen. Kekkosen valtarooli meni niin pitkälle että vaalien uhatessa hän järjesti poikkeuslain, jolla hänen presidenttikauttaan jatkettiin epädemokraattisesti.

Demokratian ihanne on astunut monta askelta taaksepäin kaikkien suurten ihmisoikeusjärjestöjen raporteissa. Halonen halaa Putinia kulissijuhlissa muka suomensukuissten kansojen kunniaksi (kun aidot vainotut suomensukuiset kansalaisjärjestöt eivät saaneet tavata Halosta - eikä Hlaonen halunnut tavata heitä). Halonen on hiljaa jokaisen diktaattorin toimista. Halonen blokkaa arkistoja tutkijoilta. Halonen todistaa että suomettumisen ulkopolitiikka on yhä moraalista vapautettua toimintaa. Moraalista tulee vain väline. Vain kapitalismin vapautta ja kauppasuhteita puolustava kontrolli on moraalin tärkein korvike.

Kontrollipolitiikkaa. Etupolitiikkaa.
Rajaamista. Tulkinnan ohjaamista.
Millä perusteilla ja mihin tähdäten?

Uhkakuvat ovat mediassa tärkeimpiä uutisia, eivät poliitikkojen aikeet ja toimien perustelut. Uhkakuvien vyörytys ja mässäily on "asiallista". Lintuvirusepidemia on tieteellisesti täysin hypoteettinen uhka mutta sitä on rummutettu jotta jokainen ymmärtäisi olla kauhuissaan täysin epämääräisestä ja epätieteellisestä uhkakuvasta. (Linnut siis siirtävät ulosteissaan siassa siinneitä viruksia, jotka eivät tartu lintuihin joten laajamittainen viruksen leviäminen on mahdotonta). Tietysti on ollut mustia surmia mutta virusten mutaatioista ei osata tehdä mitään selviä skenaarioita. kaikki on vain toivon varassa, jos valittua uhkakuvaa pitää painottaa ja käyttää välineenä.

Kansalainen on taipumassa uhantorjuntakulttuuriin, jossa tiedon rajaaminen on tärkein vallan voima. SAK:n mainoskampanja leimattiin suureksi uhaksi, törkeäksi kampanjoinniksi ja niin sanavapauden halveksumisesta tuli käteävsti median muotivire. Kokoomuksen kampanjaa ja valheita kommentoitiin taas mainosasiantuntijoiden haastatteluiden voimalla "hauskaksi". Media siis määritti haluamansa poliittisen vireen mainoskulttuurin kautta.

Ja tätä en millään tajua, vaikka tajuan.

Miten ihmeessa suomalaiset hyväksyivät Lipposen salaisen Bushin kannatuspolitiikan YK:n päätöksia vastaan mutta... tuomitsivat samalla pelokkaasti ja ilman keskustelua Jäätteenmäen eroamaan heti Ulkoasiainministeriön käskystä? Helsingin Sanomat johti kipakkaa mediakampanjaa, jossa käytettiin yhtäkkiä "oikeusprosessin" uhkakuvia ja jyrkkiä sanavalintoja Jäätteenmäen oletetusta "virkarikoksesta". Ulkoasiainministeriön oudot ja epämääräiset salaussäädökset nostettiin valtakunnan "turvalle välttämättömäksi" - Ulkoasiainministeriön valta suojattiin ja pönkitettiin uusille ulottuvuuksille. Todella komeasti ja nopeasti.


Suomessa ulkopoliittista valtaa eivät pidä julkisesti "valitut" poliitikot vaan ennen kaikkea ulkoasiainministeriö (+ Ulkoasiainministeriön rakas SUPO). Virallisen ulkopolitiikan veljeskunta. Suomettuminen jatkuu kirkkaana. Neuvostoliiton sijaan on tilattu vikelään uusia käteviä uhkakuvia.

Ulkoasiainministeriö on kieltänyt suomalaisilta tutkijoilta pääsyn KGB:n arkistoihin, joihin muut Euroopan tutkijat ovat päässeet tutkimaan oman maansa arkistotietoja. Ulkoasianministeriö estää Rosenholzin listan julkaisemisen vaikka poliittisesti avainministerit antoivat käskyn sen avaamisesta. Aivan, poliitikot kyykkyyn kun Ulkoasiainministeriö käskee.

Halosen kanssa synergisesti estetään Kekkosen ja Koiviston arkistojen avaaminen. Vieläkin. Aktiivisesti. Menneisyyden koskemattomuutta palvoen.

Jatkosodan sotatuomarien arkistokin pysyy myös tutkijoilta suljettuna. Teloitusten määrät ja syyt pidetään menneisyyden pimennossa. Sodan armeijadiktatuuri on esikuva voiman ja välttämättömyyden doktriinista.
Yhä vieläkin lukion oppikirjoissa esitetään Jatkosota välttämättömänä, väistämättömänä ulkopoliittisena tms toimenpiteenä. "Rohkea" sodanjulistus. "Ajautuminen". Sodan jatkamista "Suomen ehdoilla", "atrategisena välttämättömyytenä" Saksan hyökkäyssodan tukemiseksi. Rajan ylittämistä Saksan uuteen valtakauteen luottaen ja uskoen. Venäjän jättiläisen kukistumiseen uskoen. Harhaista? Realismia? Pienen pieni virhelaskelma? Vaiko ideologinen ratkaisu? Poliittinen valinta. Kuten talvisota: talvisota perustui vain venäjävihaan ja suomenruotsalaisen eliitin ajamaan vanhaan tavoitteeseen Suomesta Saksan maakuntana.
 
Poliittisen vallan suojeleminen ja vallan salaaminen on nyt taas tärkein poliittinen missio valtaa hamuavilla tahoilla. SUPO innostuu kiljuen murrosikäisistä hakkereista, "pakolaisten ideologisesta terroriuhasta" ja kettutytöistä mutta sillä aikaa venäläinen ja turkkilainen mafia saa häärätä aika rauhassa Suomessa ja pestä rahaa mennen tullen.
 
Miksi valtamediat eivät ole haastatelleet vieläkään ammattitaitoisia VTT:n tutkijoita WTC-tornien 2001 räjäyttämisen tieteellisistä perusteluista ja näkökohdista? Miksi salaliitot pelottavat valtamediaa? Salaliittoja on ollut aina ja sitä ilman ei ole poliittista valtataistelua.

Kekkonen olisi ylpeä seuraajistaan. Pelosta nöyrä valtakunta luottaa matalaotsaisuuteensa. Tottelevaisuuteensa. Suurten poliittisten virtausten mukana kellumiseen."Vielä vuonna 1983 Suomen Sanomalehtimiesten Liitto lupasi periaateohjelmassaan harrastaa ideologista itsesensuuria "sopusoinnussa Suomen yya-sopimukseen perustuvan aktiivisen ja rauhantahtoisen puolueettomuuspolitiikan kanssa".


Sama linja jatkuu uudessa suomettumisessa eurojuntan sanelemana.

Listen Madonna & Abba


.

Ei kommentteja: