keskiviikkona, lokakuuta 31, 2007

Lynch esi-isiensä maassa

Lynchin taidetta netissä:


" David Lynch Helsingissä

Hollywoodin tunnetuimpiin ohjaajiin kuuluva David Lynch saapui eilen illalla Helsinkiin. Lynch kohtasi häntä vastaan tulleet toimittajat hyväntuulisena, vaikka Lyncin lento laskeutui Helsinki-Vantaalle aikataulusta myöhässä.

- Olen ensimmäistä kertaa täällä, vaikka esi-isäni ovat täältä kotoisin, Lynch kertoi.

Lynchin suvussa ei tarvitse mennä kovin pitkälle taaksepäin ennen kuin löydetään hänet suomalaiset sukujuurensa, sillä Davidin isoisä muutti viime vuosisadan alussa Suomesta Yhdysvaltoihin.

- En tiedä mistä päin Suomea hän oli kotoisin. Hänellä oli ruotsalainen sukunimi Sandholm, mutta tiedän hänen olleen silti suomalainen, hyväntuulinen ohjaaja kertoi IS:lle.
- ISElokuvaohjaaja David Lynch tulee Suomeen sunnuntaina ja esiintyy avoimessa yleisötilaisuudessa maanantai-iltana, kertoivat vierailua puuhaavat mietiskelyliikkeen edustajat perjantaina. "Olen tulossa, sataprosenttisella varmuudella", Lynch vahvisti Helsingin Sanomille puhelimitse Hollannista. "Aion puhua elokuvista, transsendenttisestä mietiskelystä ja rauhasta", Lynch lisäsi. Lynchin Helsingin-vierailu liittyy "mietiskely-yliopiston" perustamiseen. Voittamaton Suomi -hankkeen takana on joogalentäjien puolue, joka uskoo yhtäaikaisen kollektiivisen mietiskelyn harmonisoivan ympäröivää yhteiskuntaa." - HS

Lynch esiintyy Messukeskuksessa maanantaina kello 19. Tilaisuus on maksullinen.
5.11. klo 19 Helsingin Messukeskuksessa (Messuaukio 1, itäinen sisäänkäynti, sali 101; sisäänpääsy 10 euroa)

"David Lynch puhuu uuden menestyskirjansa aihepiiristä (Catching the Big Fish: Meditation, Consciousness, and Creativity – meditaatio, tietoisuus ja luovuus). Hän vastaa kysymyksiin elokuvistaan, luovasta työstään ja uudesta säätiöstään, jonka tavoitteena on tuoda stressiä vähentävä ja luovuutta lisäävä Transsendenttinen Meditaatio koululaisten ja opiskelijoiden hyödyksi."Hänen tulee vierailulle uskonnollisen profeetan roolin motivoimana.

Hauskaa on tietysti se, että isoisänsä oli suomalainen puunhakkaaja, joka niinkuin lähes kaikki suomalaiset omaksuivat uuden sukunimen, jotta suomalaista sukunimeä ei sekotetaisi venäläisiin sukunimiin. Synkkä ja outoja tarinoita kertova mies. Lynchin elokuvahahmojen protohahmo.


Lynch puffailee siis transsendentaalisen meditatiivista mietiskelyä, jossa uskotaan maailmanrauhan tuottamiseksi muillekin ihmisille (mietiskelyn voiman kautta) ja rikkaisiin guruihin.

Tietysti menen katsomaan Lynchiä mutta varoitan viattomia lukijoitani, jotka eivät tiedä tuosta liikkeestä mitään.

Se on toiminut esikuvana mm skientologeille, joilla on myös tiukasti kaksi eri säätyä. Rikkaat ja köyhät. Rikkaita jäseniä kohdellaan äärimmäisen humaanisti ja kannustavasti kun taas köyhempiä jäseniä vaativasti ja puutteita korostaen.

Beatlesit tapasivat 1967 liikkeen perustajan Maharishi Mahesh Yogin ja kävivät hänen mietiskelykeskuksessaan. Maharishi aiheutti kuitenkin henkistä kirkastumista etsiville beatleille pettymyksen, kun he löysivät Maharishin kuksimassa yhtä seurueensa brittityttöä. Maharishi ei ollutkaan päässyt mainostamaansa toiseen henkiseen todellisuuteen halujensa yläpuolelle vaan mässäili vielä lihallisilla iloilla.


Lynch ja muusikko Beck (Hansen) ovat molemmat hurahtaneet yltiöoptimistisiin lahkoihin, joissa luvataan ihmisen jalostumista ja puhdistumista ihmiskunnan saastasta. He saavat deluxe-kohtelun ja paljon itsetuntoa tsemppaavaa opetusta - ilman syyllistävää ja painostavaa aivopesua, mitä köyhemmät lahkon kohteet sitten saavat osakseen. En syytä heitä ja diggailen heidän avointa taidettaan täysillä. Sillä he eivät tiedä mitä he tekevät lahkointoiluissaan. He ovat vain nähneet uskomattoman kivan tsemppiuskonnon jetset-osastolla siemaillessaan 30 dollarin lähdevettä, eivätkä voi kuvitellakaan että käytännön projekti sielujen pesulafirmassa perustuu sitten aivopesulle.


Aivopesu lahkojen toimesta perustuu yksinkertaiselle mekanismille. Ensin ihmistä stressataan olemassaolon ja kelpaamattomuuden ahdistukseen vetovilla teemoilla ja tulkinnoilla - ja sitten tarjotaan vapauttavaa ratkaisua täydellisen tottelevaisuuden ja alistumisen kautta erehtymättömien gurujen vallan alla. Epäily leimataan hyvän hylkäämiseksi.

Äiti Ammanin kultti tunnetaan Suomessa rauhan kulttina ja mietiskelytapana. Muualla Euroopassa äiti Amman ei taida olla niin suosittu kuin Suomessa. Ammanin kultissa opetetaan eri tavalla köyhiä ja sivistymättömia intialaisia kuin rikkaita ja koulutettuja suomalaisia. Sivistymättömille opetetaan että Amman on niin jumalallinen ja pyhä, että hänen ei tarvitse käydä vessassa. Ollenkaan.

Humanistisiin arvoihin vetoavat mietiskelyliikkeet tietävät, mitä maailmankuvallisia aineksia on hyvä peittää länsimaalalislta kannattajilta. He osaavat PR-työnsä. Voi vain kysyä, miksi liikkeen todellisia uskomuksia peitellään.

Suomen kannatus Ammanille taitaa johtua meidän muinaisuskontomme matriarkaalisesta kulttuuriperinnöstä ja sen voimakkaasti feminiinisyyteen keskittyneistä hedelmällisyys- ja hengetäruskomuksista. Suomalaiset eivät palvo Ammania jumalana eivätkä välitä uskonnollisista perusteista, vaikka olisivatkin kuulleet alkuperäisistä uskomuksista sillä koska eivät usko joidenkin kannattajien todella uskovan niin.

Jos blogini lukijoista joku käy Ammanin tilaisuudessa nyt joulukuussa, niin vihjaiskaa minulle, onko Ammanin tilaisuudessa myös sama opetus kuin transsendentaalisessa meditaatiossa mietiskelyn voimasta luoda maailmanrauha, jos tarpeeksi moni yhtä aikaa mietiskelee rauhaa ja rakkautta.The feature film
The Bridge
about scientology


.
KW : uskonon uhrit uskontojen ry trauma traumaattinen painostus fundamentalismi
aatteet uskomukset perusturva psykologiset keinot angsti äiti amman mother aiti harmonia rauha rukous rukoilu rukoilla rauhan puolesta maailmanrauha

4 kommenttia:

Arttu kirjoitti...

David Lynch tulee sittenkin!

Arhii kirjoitti...

Jihuu.

Pääsen kumartamaan guruani.

Jos lippujen hinnat ovat inhimillisen kipurajan sisällä.

Olenkin tavannut jo Dario Fon. Siinä duo, joka on vetänyt virttä vähän eri sävellajissa.

Dari Fon haastatteluni löytyy esim googlettamalla Fooppera.

Nestori kirjoitti...

Lynch muuten aloitti omien sanojensa mukaan TM:n harjoittamisen jo 70-luvulla (siskonsa innoittamana) ollessaan vielä aloitteleva elokuvantekijä.

Joten jos jotain köyhien ja tuntemattomien aivopesua harjoitetaan noissa piireissä (kuten väität) niin eiköhän maestromme ole saanut osansa, vai?

Arhii kirjoitti...

Niin, siis en yhtään epäile, etteikö tuohonkin järjestöön kuulu ihan älykkäitä ja persoonallisia ajattelijoita mutta se ei muuta sen organisaation perspektiiviongelmia tämän elämän ja vapaan yksilön suhteen.

Niinkuin sanoin niin intellektuaalinen tms eliittiosasto monessa järjestössä on erittäin hyvin suojeltu järjestön valtapoliittisilta ongelmilta, harhoilta ja valtakäytännöiltä.

Lynch siis todella uskoo maailman pelastamiseen meditaation kautta siten että jos esim 10% maailman kansalaisista meditoisi "oikealla tavalla" se säteilisi myös universaalisti aggressiivisiin ihmisiin, yliluonnollisesti.

Tämä maailmankuva sisältää valitettavati implisiittisesti näkemyksen ettei yksilön tarvitse olla ulkoisesti poliittisesti aktiivi koska oikea fundamentaalinen, eksistentiaalinen ja spirituaalinen ratkaisu on järjestön kehittämä meditaatio ja ajatusten suuntaaminen.

Että levitaatiokin on mahdollista kun oikein uskoo ja mietiskelee.

Uskon kysymyksiä.