torstaina, lokakuuta 18, 2007

Objektiivinen dokumentti-ihanne


www.christian-socialist.blogspot.com
- blogissa oli Jukan arvio tuoreesta "Usko ja pelko"-dokumentista.

En ymmärtänyt taaskaan tätä suomalaista dokumenttinäkökulmaa "objektiivisuudesta". Objektiivisuuden kriteereistä. Puhtaasta dokumenttifilmistä, jossa on mahdollisimman vähän subjektiivista otetta näkyvillä?..

Oliko "Usko ja pelko"- dokumentti liian "puolueellinen"? Ei tarpeeksi objektiivinen?
Eikö dokumentin tekijä aika hyvin onnistunut todistamaan että mielenosoitukset olivat organisoituja - ja poliittisesti välineellisiä? Minua ällistyttää ja ihmetyttää tämä suomalaisten dokumentintekijöiden ja diggareiden liturgia objektiivisesta dokumentista.

Mikään dokumentti ei voi olla objektiivinen!

Dokumentti on aina subjektiivinen. "Objektiivinen" dokumentti voi olla jopa subjektiivisempi kuin avoimesti ja rehellisesti subjektiivinen dokumentti.

On harhaista tehdä suomalaista, hidasta, tunnelmoivaa, viipyilevää dokumenttia - ja todeta ylpeänä tehneensä sitten "objektiivista" dokumentarismia, joka "nousee kohteesta". Blaah.

Tämän dokumentin tekijä esiintyi avoimin kortin ja kertoi ihmettelynsä ja näkökulmansa hyvin avoimesti. Ja haastatteli kaikkia mahdollisia avaintekijöitä, joita kykeni saamaan selville mielenosoitusten alullepanijoiksi.

Jos dokumentintekijä sanoo (lähtökohdaksi, kysymykseksi, hypoteesiksi, olettamukseksi), että maailmassa on erikoista fundamentalismia, tutkitaans sitä - niin saa hän sitä tutkia ja esitellä siitä näkökulmasta/kulttuurista mistä hän on itse kasvanut. Ei hän olisi voinut matkia muslimia, koska ei ollut muslimi.

Suomalainen kohdetta "kunnioittava" (arasteleva) dokumenttiperinne on naurettava. Se on äärimmäisen subjektiivista ja nostalgista ja pirun tylsää. Pelokasta ihannemielikuvien kiillottamista.


YLE KESKUSTELU - Areena nettivideo


KW : KW: dokumenttiprojekti
blogit mediakasvatus taidekasvatus dokumenttiprojekti dokumenttikuvaus dokumentaristit dokumentaarinen kuvaus käsikirjoitus käsikirjoitukset dokumenttia varten parhaat suomalaiset dokumenttielokuvat

Ei kommentteja: