tiistaina, lokakuuta 16, 2007

Usko, pelko ja kavahdus


Dokumentti
Usko ja pelko

Tanskalaiset pilapiirrokset nostivat muslimimaailman takajaloilleen. Miksi demokratia -sarjaan kuuluva dokumentti arkipäiväistää tapahtuneen. Dokumentti kulkee Euroopasta Lähi-itään kerraten tapahtumien kulun. Ohjaaja Karsten Kjaer


"K-rappu selvittää Mohammed-dokumentista nousseen kohun taustat. Onko uskonto viimeinen asia, jota taiteessa ei saa käsitellä vapaasti? Keskustelemassa tuottaja Iikka Vehkalahti ja CMI:n toiminnanjohtaja Kalle Liesinen."

Vehkalahti siis halusi jättää yhden turhan dokumentin pois kymmenestä näyttämättä. Ovatko suomalaisten ammattilaisten päätökset aina arvovapaita? Laatua ilman arvoja?

Voiko olla arvovapaata päätöstä olemassakaan?

Voiko olla "laatua" ilman arvoja?

Luuliko Vehkalahti tosissaan, että tämän dokumentin aihe ei kiinnosta suomalaisia? Että Oulussa ei erotettu ihmisiä tämän aiheen takia suomettumisen perinteitä noudattaen?

Muita aiheeseen liittyviä dokumentteja ei ole edes tarjolla.

Miksi olemme arvovammainen kulttuuri, jossa päätöksissä ei punnita päättäjän arvoperusteita tai -päämääriä? Ranskassa, jos poliitikko tms ei suostu perustelemaan automaattisesti päätöstensä arvopohjaa eikä kunnioita arvokeskustelua, hänet teilataan 1-0.

Miksi ammattilaiset ja "virkamiehet" korostavat ammattilaisuuttaan ja asiantuntijuuttaan nimenomaan ohittamalla arvokysymykset? Onko ammattilaisuus muinaisen pappissäädyn elkeiden perinne - ylhäältä ja lujaa, monologina?


****

Hyvin hilpeä esimerkki suomalaisesta keskustelukulttuurista.
Tai siis keskustelemattomuuden kulttuurista.

Yleisradio näyttää sittenkin aikaisemmin hyllyttämänsä Miksi demokratia? -sarjaan kuuluvan tanskalaisdokumentin Usko ja pelko. - HS

Kun Tanskassa ristiriitaisia kulttuurijännitteitä pohtiva dokumentti oli saanut mielenkiintoa, oli se suomalaisen dokumenttipäällikön mielestä turha dokumentti.
”Täällä se herätti suurta keskustelua ja arviot olivat hyviä”, kertoo Miksi demokratia? -projektin kansainvälinen tuottaja Mette Heide.

Vehkalahden mukaan TV1 kieltäytyi dokumentista, koska sen aihe oli liian käsitelty. "Sarjan elokuvien mahduttaminen ohjelmistoon ei ole ollut helppoa", Vehkalahti sanoo. - HS

Puhutaanko nyt suoraan syistä vai kiertosyistä? Mahduttamisesta? Mikä ohjelmapäälliköillä pyki juuri tämän dokumentin suhteen? Kaikki muut sarjan dokumentit esitetään Suomessa ja dokumenttiprojektiin osallistuvat muut maat ovat esittämässä kaikki projektin dokumentit, ilman mielenosoituksia.
"Varmasti on muita maita, jotka eivät näytä dokumenttia. Se ei ole parhaiten tehty tai mikään mestariteos.", Vehkalahti sanoo.
Varmasti?
Vai ehkä?

Silti Vehkalahdella ei riittänyt selkärankaa pysyä "selkeässä" ammattimaisessa päätöksessään. Pieni tunnemyrsky julkisuudessa pyyhkäisi hänen ammattivalintansa mennessään.

Keskustelun aiheuttamasta pelostako YLE sen sitten esittää? Ei tainnut olla kovin mielenkiintoisia perusteita, jotta niitä olisi kannattanut tuoda selkeästi julkisuuteen.

TV2:n kanavapäällikkö Ilkka Saari kiistää, että Bloody Cartoons -dokumentti jäisi Suomessa näkemättä sen arkaluontoisuuden vuoksi.


Suomalaisessa kulttuuri- ja arvokeskustelussa on hyvin usein käytössä mitätöimisen hegemonia. Keskustelu, mielipiteet ja arviointi kielletään heti alkuun vetoamalla asian turhuuteen. Vaikea asia on helppo leimata turhaksi. Poliitikoilla tämä ilmenee suorana paheksuntana keskusteluhalukkuutta kohtaan koska "asian käsittely on kesken ja siitä on turha spekuloida".

Päätöksistä ja tausta-arvoista ei saisi keskustella - ei etukäteen eikä jälkikäteen. Suomalainen demokratia-käsitys on ennenkaikkea kiistattoman ja kitkattoman politiikan kulttuuria. Pelottavat aiheet lokeroidaan tai torjutaan.

Arvo-keskustelu kielletään kulttuurissamme hyvin kärkkäästi. Asiakeskusteluissa vedotaan helposti itsestäänselvyyksiin eikä perusteluita tarvita Mitään ristiriitojahan ei pitäisi nähdä, sillä suomalaisella logiikalla ristiriitojen näkeminen ja vaikeiden aiheiden nostaminen tuottaa ristiriitoja.


Tiistain Helsingin Sanomissa Vehkalahti kertoi, ettei mikään Suomen kanava kiinnostunut tanskalaiselokuvasta. Vehkalahti valitsee itse ne Miksi demokratia? -sarjan elokuvat, jotka lähetetään Ylen TV2:ssa ja Teemalla. - HS.

Ei kommentteja: