maanantaina, lokakuuta 01, 2007

Matriarkka - teatteri ilmiÖon harvinainen näytelmä suomalaisen taidesiionin "näkymättömistä" valtakuvioista.

Pirteä ja rohkea kannanotto taide-eliitin kunnioittamasta kulissien takaisesta keisarinnasta, joka luo oman taidehovinsa, taidekritiikkinsä ja oman kulttuurinsa omine ihanteineen ja kykenee vaimentamaan kaiken kritiikin ympärillään hohtavan persoonansa voimalla. Sekä rakentamaan suosikkisysteemin, jossa on tarjolla muottipaikat nuorille, mutta vain tämä suuren taiteilijan kaksoisolennoille.

Vaikka Helsingin Sanomissa alkuviikosta jopa kaksi kriitikkoa yhteen ääneen ihmettelivät (tai ennenkaikkea vakuuttelivat) ettei tällaista voi Suomessa tapahtua missään tapauksessa niin silti tämä näytelmä vastaa kyllä kuulemiani taideihmisten kokemuksia taidesuomen nepotistisista piiritansseista, joissa kaikki kritiikki unohdetaan sisäpiirin ylistämiä kohtaan mutta sitäkin ankarampana kohdistetaan sitten uusiin yrittäjiin - jotka eivät mielistelemällä ja sääntöjä noudattamalla astele annettua polkua.

Tässä näytelmässä voi nähdä ajoittain turhan alleviivaavaa farssirevittelyä mutta tutkielmana todella erilainen ja poikkeuksellinen näytelmä. Yllättäväkin. Dario Fo:omainen.

Hyvin harvoin teatterimaailmassa käydään kiinni teatterikulttuurin arvo-ongelmiin, sisäpiirileikkeihin ja ajankohtaisuuteen. Poliittinen teatteri on Suomessa kovin kortilla. Joko vain musikaalihupina tai ulkomaisena palkintonäytelmänä.

Näytelmä on vain lyhyen ajan ohjelmistossa.


KW:: Nyt minne mennä menot kalenteri Helsinki ilmiÖ vaihtoehtoteatteri esitys ajankohtaiset esitykset kokeellinen teatterikalenteri näytelmät teatteriarvostelu arvio arviot helsingissä menovinkit harrastajateatterit harrastajateatteriesitykset fi hki viikonloppuna viikonlopun teatteriesitykset viimeinen näytös viimeiset näytökset Apollon satiiri musta komedia theater Finland show shows tickets list teak uiah drama draama tragedy koominen tragedia

Ei kommentteja: