torstaina, lokakuuta 18, 2007

Nuorten huumekuolemat

Oletteko huomanneet vuoden aikana toiveikasta uutisointia, joissa on mainittu huumeidenkäytön vähentymisestä?..
Nuorten huumekuolemat ovat lisääntyneet taas rajusti.

Viime vuonna huumeet veivät ensimmäisen kerran yli sadan nuoren hengen. Nuorimmat huumeiden vaikutuksen alaisina kuolleet olivat 15-vuotiaita poikia. Menehtyneiden joukossa oli alle 20-vuotiaita kaikkiaan 14. - Iltalehti
Tämä on nyt tilanne.

STAKES on huolellisesti masinoinut julkisuuteen ja hyväuskoisille toimittajille tilastokikkailulla "toiveikkaita" tilastoperspektiivejä. Ei pidä unohtaa, että STAKES on yhtä aikaa fiksattujen arvopäämäärien ja profiilinkohottamisen mukainen propagandavirasto - ja kuitenkin myös tilastovirasto. Valitsee julkaistavat faktat arvopäämäärien mukaisesti. Valvoo siis itse itseään ja omaa uskottavuuttaan oikeiden arvojen vartijana. Luo uutta huomista kansalaisten silmäin eteen kuin kiimainen käärme nahkaansa.

Valistaa ja mittaa.
Ainakin valistaa ja toivoo.
Luo toiveikkuutta hyvinvointiyhteiskunnan alasajon kulisseiksi.

Huumekuolemien takana on usein miten huumeiden käytön taidonpuutteita ja ennenkaikkea vaihtelevanlaatuiset diilerihuumeet, joiden takia otetaan sitten kunnon bileiltana tai ankeana angstihetkenä varmuuden vuoksi tuhti annos.

Valistus voisi lähteä reaaliteeteistä eli huumeiden käytön opastuksesta. Ja politiikka huumeidenjakelun vapauttamisesta - apteekkikamaksi. Tasalaatuiset aineet eivät tappaisi läheskään tuota määrää nuoria. Ne, jotka käyttävät, käyttävät huumeita. Muu on moralismia ja huumerikollisuuden sponssausta.

Jos ei terapiaa tarjota nuorille, on nuoren käsi käyvä diilerin taskun kautta piikkiin. Ekstaasia onnettomille. Ja narkkarien persettä tarjolle lähiökapakoihin.

1 kommentti:

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Niin, Arhi, Suomessa tosiaan on tilanne kaiken lisäksi pahempi kuin muualla Euroopassa: esimerkiksi Tanskassa huumeisiin kuollaan tällaisessa keski-iässä pitkän käytön jälkeen. Täällä huumekuolemat kohtaavat nuoria.