sunnuntaina, lokakuuta 07, 2007

Huumeharhaiset lainsäätäjät

Suomen valtio tukee huumausaineiden käyttöä.
Ja ennen kaikkea sen rikollista markkinointia ja levitystä. Yksinoikeus huumelordeille.

Alkoholipolitiikalla on yksi huumausaine erityissuojelussa, hyväksytty lainsäädännöllisesti. Sitä ei nähdä vaarana kansakunnalle. Muut aineet, niin miedot kuin vahvat, demonisoidaan ilman sosiologista tai lääketieteellistä perustaa. Jotta olisi edes joku moraalinen raja ja ylpeys. Viina-ale - niin, konservatiivipoliitikon toimeenpanemana herättää vieläkin kummastusta varsinkin alkoholipolitiikan tutkijoissa.

Suomen tiukka linja ei pure huumeisiin

Hollannissa huumeiden käyttäjiä ei leimata; Hollannin käytännönläheinen huumepolitiikka ei ole lisännyt kovien huumeiden käyttöä. 16 miljoonaan asukkaan Hollannissa on noin 34 000-45 000 kovien huumeiden käyttäjää. Tiukan linjan Suomessa heitä on vajaat 20 000.

Hollanti on kuuluisa coffee shopeistaan, joissa saa polttaa kannabista.

- Aamulehti / STT, PÄIVI SEPPÄLÄ 7.10.2007

Alkoholin sallimista perustellaan vieläkin sillä, että "kieltolaki ei toiminut".
Ei niin.

Silti samaa perustelua ei hyväksytä edes marihuanan kohdalla. Kysymyksenasettelu ja asenteet ovat kulttuurisia ja sosiologisia. Luodaan faktoja pakenevia mielikuvia, jotta voitaisiin luoda turvallisuuden luovia mielikuvia hyvästä ja pahasta. Lainsäädäntö, uskonto ja politiikka perustuvat hyvän ja pahan mielikuvien hallintaan. Kulttuurin luomiseen.

Suomessa pidetään yhä imaginaaristä eroa alkoholin ja "oikeiden", vaarallisten huumausaineiden välillä.

Juominen on "osa kulttuuria" - kun taas muut huumaavat aineet ovat rikollista typeryyttä. Alokoholin hilpeä viikonloppukäyttäjä on tavallinen työläinen päästelemässä höyryjä, marihuanan käyttäjä taas vaarallisesti huumeilla leikkivä, antisosiaalinen olento.

Alkoholin toistuvaa viihdekäyttöä ei pidetä poliittisesti addiktiona eikä päihtymyksen ohessa tehtyjä murhia (80% murhista) nähdä todisteena alkoholin huumausaineominaisuuksista. Jos ilmoitat kerran vuodessa pomollesi että nyt on niin paha grabbis, ettei voi työtä tehdä, niin on todennäköistä, että pomosi naurahtaa ja armahtaa pienen torun säestyksellä. Mutta jos kerrot että tuli pössyteltyä hamppua niin että näköä haittaa - saat todennäköisesti kenkää siltä seisomalta.

Lääketieteellisesti alkoholi on liuotin.
Kuitenkin marihuana, jolla on havaittu lääkinnällisiä ominaisuuksia ja aggressioita vähentäviä tajunnantiloja, on julistettu rikolliseksi huumausainerikokseksi. Kaikkea voi käyttää väärin - ainakin moralismia ja uhkakuvia. Moralistinen lainsäädäntö perustuu kulttuurisille ambitioille. Mielikuville. Siksi ei haluta sosiologisesti ja kriminaaliopillisesti tarkastella huumausainerikollisuuden haittavaikutuksia. Kuinka rikollisuus nousee ja voi hyvin lainsäädännön ansiosta.

Ihmisten suojeleminen huumausaineilta ei ole hyvä syy luoda täydellistä kasvualustaa järjestäytyneelle rikollisuudelle.

Laki ei ole ikinä estänyt ihmisiä käyttämästä huumeita. Mutta moralistinen lainsäädäntö voi sulkea silmänsä kansalaistensa todelliselle pahoinvoinnille ja demonisoida miedotkin humausaineet "vieraina" siinä missä suojella joitakin vahvoja, "tuttuja" huumausaineita. Muslimimaissa, joissa alkoholi on kielletty ankarasti, sallitaan monet marihuanan kaltaiset huumaavat kasviperäiset aineet. Kulttuuriset moraalilinjaukset ovat vain kulttuuriin, perinteisiin ja mielikuviin sidottuja.

Jokainen addiktioterapeutti voi kertoa poliitikoille että addiktio-ongelmat nousevat traumaattisesta lapsuudesta ja tunne-elämän kaaoksesta.

Ilmainen terapia on ainoa toimiva vastatoimenpide huumausaineita vastaan.

Hollannissa huumeiden käyttäjille on tarjolla monipuolisia hoitoja. Viime aikoina hoitoon ovat hakeutuneet erityisesti kokaiinin ja kannabiksen käyttäjät.

Apua saa myös silloin, kun ihminen ei halua luopua huumeiden käytöstä. Huumeriippuvaisten hoitoon suhtaudutaan samaan tapaan käytännöllisesti kuin muidenkin sosiaalisten ongelmien hoitoon

-Aamulehti

STAKESin yksi keino käsitellä/siloitella todellisuutta on vanha, pää puskaan. Huumeiden käytön tilastoinnissa ei pyritä selvittämään, kunka paljon käyttäjiä on todellisuudessa vaan kuinka paljon sairaanhoitosysteemin piiriin uskaltaa tulla hoidettavaksi. Helsingin Kalliossa virtaa paljolti pimeä venäläinen viina ja suomalainen tilastosysteemi STAKESin alaisuudessa ei laske ollenkaan pimeää alkohoila alkoholinkäytön tilastoihin - koska se on liian epämääräistä tilastotieteellisesti.

Huumausainerikollisuus ja sen vakavat lieveilmiöt ovat kuitenkin se pahin ongelma, joka sitoo käyttäjät omaan kulttuuriinsa. Se voidaan hoitaa helposti pois päiviltä. Se hoituu hyödyttömän kriminalisoinnin lakkauttamisella. Ne, jotka käyttävät huumeitä, käyttävät niitä.


KW:: alkoholipolitiikka päihdevaikutukset alko koskenkorva marijuana humalahakuisuus promilleraja .


2 kommenttia:

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

"Yhdysvalloissa Harvard on laskenut, että kaikkien huumeiden laillistaminen tuottaisi maan talouteen 65 miljardin dollarin vuosittaiset nettosäästöt. Ne syntyisivät viranomaistoiminnan säätöistä ja sekä rikollisuuden ja ja korruption vähenemisestä. "

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/07/04/new-york-times-nain-kalliiksi-huumesota-kay/201232841/12

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Huumeiden kieltolaki tuhoaa ihmisten elämää.

Kieltolaki luo vain alakulttuurin, joka sitoo elämäsi, jos eksyt huumeisiin;


- Kun Perälä esitteli 2000-luvun alkupuolella väitöskirjansa tutkimussuunnitelmaa, opiskelukaverit alkoivat nauraa.

Syynä repeilyyn saattoi olla se, että suunnitelma ei ollut ihan perinteisin. Perälä aikoi tutkia huumekauppiaita haastattelemalla ja viettämällä aikaa heidän kanssaan.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2013/06/1771948/tutkija-sukelsi-vuosiksi-huumeporukoihin-se-maailma-koukuttaa