maanantaina, marraskuuta 19, 2012

Suomalainen itsemurha ja "Valitse Elämä" -kampanja
 Viranomaisten itsemurhapolitiikan ja itsemurhasensuurin määrittänyt STAKES korosti, että "itsemurhaa" voidaan määrittää ja vähentää vain "diagnostisoimalla" ja "hoitamalla" se medikalisoiden eikä näkemällä sitä kulttuurisena, elämisen tason, väkivaltakulttuurin uusissa kiusaamiskulttuuri-muodoissa  tai kulttuuri-sosiaalisena ilmiönä lainkaan.Tai vapaana tahtona.
Toki STAKES ei missään tapauksessa diagnostisoinut itsensä tappaneiden perheitä ja yhteisöjä - itsemurhaajat esitettiin vain uhkana yhteisölle ja kouluissakin kiellettiin itsensä tappaneiden tapauksista keskustelut virkamiesukaasilla.

Yhteisöjen hierarkiaväkivaltaa ja julmia kulttuurisia asenteita ei esitetty itsensä tappaneiden uhaksi ja koulujen selvityksen kohteeksi. 

Taustat ilmiöstä halutaan kieltää, häivyttää ja medikalisoida.
Lääketieteellistä "diagnoosia" korostettiin sitten ratkaisuksi ja "masennusperäisen" "sairauden" todisteeksi.

Itsemurha on monin tavoin kulttuurinen ilmiö vaikka valtion  STAKES on yrittänyt esittää asiasta muuta.

On aika tekopyhää vaatia itsemurhaajia tsemppaamaan kun valtiota ja terveysjärjestelmää ajetaan alas poliittisesti rikkaiden verohelpotusten tähden.


Kirkko on antanut kuoleman valinnalle nimikkeen "murha" korostaakseen kirkon omistusoikeutta kuoleman instituutiona ja painottaakseen ihmisen valinnanvapauden moralistista ja säädösten mukaista kontrolloitavaa tabu-puolta - yksilön vapautta vastaan.

Vielä 1970-luvulla länsi- ja pohjois-Suomessa itsemurhaajia haudattiin metsään kirkkoherran kiellettyä heidän "kristillistä" hautaamistaan. Aikaisemmin kirkko opetti, että vain kirkkomaahan haudatut pelastuvat taivaaseen ja ikuisiin iloihin.


Nuorten ja lasten itsemurhat ovat Suomessa maailman huippulukemissa.

Nuorilla miehillä itsemurha on yleisin kuolinsyy.

Tyttöjen ja nuorten naisten itsemurhaluvut ovat olleet huikeassa nousussa seitsemän vuoden ajan ja sitä ovat drastisesti lisänneet oikeistolaisen politiikan sosiaalitoiminnan budjettien alasajo ja koulupsykologien hälyyttävä puute.  

Lisäksi itsemurhatilastoja vääristellään pienemmiksi ja tahallisesti aivan liian tiukoilla STAKES:in luomilla kriteereillä, joiden mukaan kuolinsyy määritellään ohjeistetusti lääkärin toimesta. Vain harva yliannos-pillerikuolema tai huikea alkoholiannostuskuolema määritellään itsemurhaksi. 

Itsensä tappaminen, väkivallan, luokkayhteiskunnan leimojen ja ahdistuksen kokeminen on yhä keskustelemattomuuden ja kulttuurisen itsesensuurin ansassa kultturissamme.

Poliitikot haluavat korostaa mielipuolisesti "on lottovoitto syntyä Suomeen" -fantasiapuolta ja kieltää väkivalta- ja rakenteellisen pahoinvoinnin tilastot, joissa useimmissa Suomi on ylivoimaisen järkyttävästi johtava maa Euroopassa. 

Hallituksen politiikka ohittaa kaikki pahoinvointitilastojen nousut ja keskittyy uusliberalistiseen valtion alasajoon.

Jälki tulee olemaan päivä päivältä rumempaa, kun hyvinvointivaltio hylätään ideologisesti kokoomuksen paremminvointivaltiossa, jossa Sauli Niinistön "leipokaa pullaa"-luokkasota ja Stubbilainen talousdarwinismi on julistettu heikompaa ainesta ivaamaan ja mitätöimään.

Itsemurhien todellinen määrä on vuosittain yli 10 000 henkeä selvällä itsetuhoisellä ja päämäärähakuisella käyttäytymisellä.


       - kts lisää ylhäältä ITSEMURHA -avainsanalinkistä
Olen aikoinaan tehnyt Pro Gradun teemalla


 "Nuorten mielikuvia itsemurhasta"


 Sen voi ladata ja lukea täältä:

 http://www.mediafire.com/?6v18e3tl3ibvbp5


Tiedosto on zip-pakettina ja se on avattavissa oikean hiirinäppäimen kautta useimmilla tietokoneilla. Joillakin koneilla täytyy ensin asentaa ilmainen zip-pakkausohjelma.
Sivut ovat nettimuodossa
eli avautuvat millä tahansa selaimella kansiosta OPEN-käskyllä.  Avaa ensimmäinen 1 tiedosto.
-itsemurhayrityksiä arvellaan olevan 10–15-kertainen määrä suhteessa itsemurhiin.
-vakavia itsemurha-ajatuksia arvellaan olevan vuosittain noin 10 %:lla väestöstäEi kommentteja: