perjantaina, elokuuta 24, 2012

Breivik-tuomio ei selvitä taustatapahtumien todellista laajuutta


Breivik-tuomio ei selvitä taustatapahtumien todellista laajuutta
 
Kuinka Breivikin tuomio ja sen perustelut estävät nyt todellisen tapahtumien selvityksen?

Näyttää siltä, että Norja lopettaa nyt neljä tärkeintä tutkimuslinjaa tämän tapauksen ympäriltä - joita ei edes oikeastaan aloitettukaan.

Tuomari puhui nyt pitkään Breivikin temppeliritari-identiteetistä ja kirjoituksista mutta tuomari kielsi ”ryhmän” olemassaolon ja vaikutuksen.

Samalla kuitenkin kielletään laaja ja perinteinen äärioikeistolainen ristiretki-puheideologia ja -diskurssi, joka on ollut Norjankin laajan natsipuolueen ideologian osana ja Ruotsissa ollut toisesta maailmansodasta asti hyvin rahoitettua "kerhotoimintaa". 


 1)

Poliisijohdon käskyjä ja toimintaa ei tutkita, vaikka poliisijohto kielsi iskuryhmää käyttämästä valmiina olevaa siviilihelikopteria  - sekä jo rannalla valmiiksi olleen poliisiyksikön rynnäköiminen kiellettiin  saarelle muutamissa minuuteissa.

Poliisijohdon aktiivista toimintaa Breivikin iskun jatkamiseksi kutsutaan raporteissa "Communication systems breakdown":ksi vaikka poliisijohto toimi harjoiteltujen ja sovittujen toimintatapojen ja sääntöjen vastaisesti.

Poliisijohdon toiminta oli selkeästi harkittua poikkeustoimintaa ja ennalta määritellyn poliisitaktiikan vastaista ja salli Breivikin toimia aivan vapaasti huikean ajanjakson.
  • Norjalaisen uutissivusto ABC:n mukaan lähin poliisipartio Utøyan joukkosurman aikaan oli viiden minuutin matkan päässä leirintäalueesta. Joukkosurman tutkintakomissio kertoo, että väite partiosta olisi johtanut lisäselvityksiin, kirjoittaa uutistoimisto NTB. Poliisiautosta ei puhuta julkaistussa virallisessa tutkintaraportissa.

Norjan poliisissa osa työntekijöistä on 1940-luvun natsipuolueen jäsenten jälkeläisiä. Natseja ei putsattu pois virkamiehistä sodan jälkeen. Edes Norjan media ei ole selvittänyt tähän tapaukseen liittyvien poliisien, syyttäjien ja poliitikkojen sukuhistoriaa ja ystäväpiiriä.

Mitä hyötyä äärioikeistolle ja oikeistolle on pelon ilmapiiristä, jota joukkomurha toi?
Yksi kattava selitys on oikeistolaisten poliittinen liitto NATO.

Turvattomuuden tunne antaa muuten Norjassa merkityksettömälle NATO:n läsnäolollelle nyt määrittelemättömän "perusteen" "turvanantajana". NATO-kritiikki Norjassa on selvästi vähennetty mm. median ja poliitikkojen toimesta.

Toinen selitys on selvästi vain vasemmistoon kohdistettu pelon ja uhkan ilmapiiri, jota nyt vain vasemmisto kantaa ja joka selvästi on traumatisoinut vasemmistolaisia nuoria.
Tilanne ja Breivikin ”esimerkki” on selvästi vahvistanut äärioikeiston identiteettiä pohjoismaissa vaikka Suomen mediassa uutisoinnin sävy antaa toisen kuvan.

Tämä on pohjoismainen ilmiö ja tendenssi.

Suomessa poliisi ei ole omaehtoisesti puuttunut eikä kommentoinut julkisesti äärioikeiston toimintaa mutta sen sijaan  vasemmistohenkisiä luontoaktiiveja on poliisi, SUPO ja armeijan tiedustelupalvelu tarkkaillut jatkuvasti isolla budjetilla ja on kommentoinut niitä Ahon, Lipposen ja Vanhasen oikeistolaisilla pääministerikausilla todella kovaäänisesti ja ylilyövästi ”turvallisuusuhkina”. 
Tampereen eteläpuolella on äärioikeistolaisten ryhmän ampumarata, joka on selvästi ideologisena laiton mutta poliisin sallima.

Poliisilaitos on Suomessa ennen II maailmansotaa ja sotien jälkeen tarkasti pyrkinyt estämään vasemmistolaisten miesten ottamisen poliisikuntaan. Armeijassa on estetty vasemmistolaisten upseerien uran eteneminen.

Tätä oikeistolaista "ilmiötä" Suomessa, suomenruotsalaisten rahoittaman yksityisarmeijan eli suojeluskunnan "perintöä" ja tendenssiä, voidaan kutsua selvästi luonteeltaan salaliitoksi.
Ruotsissa pääministeri Olof Palmen murhan jälkeen Tukholman poliisia ei alistettu tutkimuksille, vaikka oli selviä todisteita murhailtana päivystyskeskusta ohjanneiden poliisien äärioikeistolaisiin harrastuksiin ja ystäviin.
 Syyttäjä palmetutkimuksissa vaati, ettei Tukholman poliisia tutkita.


 2)

Breivik on ideologisen lahkon jäsen. 

Äärioikeistolaiset ajatukset perusteettomista vihan kohteista ovat yksilön traumojen ja turhautumisen kanava mutta se on myös selkeä ideologia, joka kanavoi yksilön lapsuudentraumat sekä monessa maassa valtion taloudelliset ongelmat rotuongelmiin ja henkilökohtaista vihan ilmausta oikeuttaviin ja vahvistaviin erilaisiin ilmaisutapoihin. Omassa perheessä lapsena koettu väkivalta ja emotionalinen kylmyys projisoidaan aikuisena rotuideologiaan, oikeistolaisena ideologiana ”erilaisiin ihmisiin”, uhkana puhtaudelle.

Se on pimeää ”terapiaa”, psykologista vihan tarpeiden vääristynyttä ja patologista vahvistamista mutta samalla selkeä organisoitumiseen pyrkivä ideologia. 

Ruotsissa on esimerkiksi yli 30 hyvin rahoitettua äärioikeiston kerhohuoneistoa ja ”nuorisotoimintaa” mm. vanhojen aatelissukujen jäsenten toimesta ja ehkä Euroopan tehokkain organisaatio kaikessa hiljaisuudessa monen asiantuntijan mukaan.

Ruotsin eduskuntavaaleissa tuhottiin muistaakseni 40 vaalikojua äärioikeiston koordinoidun toiminnan johdosta. Suomessa media vaikeni täysin tästä aktiviteetista organisoituna toimintana.
Vaikka lahkon jäsen ei ikinä tapaisi muita lahkon jäseniä, hän on silti lahkon ja ideologian jäsen.


3)

Hyvin omituista oikeudenkäynnissä  on ollut se, että Norjan poliisi ja interpol ei näytä ollenkaan selvittäneen mitään Breivikin liikkumisista ja tapaamisista Englannissa, Serbiassa ja Afrikassa.
Breivikistä on lisäksi merkintä, että hänet asetettiin tarkkailun alaiseksi yli kaksi vuotta sitten. Kaikki paperit, toimintapäätökset ja tarkkailuraportit ovat hävinneet.


4)

Ensimmäinen Breivikin mielentilamääritys tehtiin syyttäjän määräyksestä vain yhden ainoan nuoren psykiatrin toimesta, joka lisäksi oli poliisi. 
Tämä asetelma kertoo selvästä tahallisesta tendenssistä ohittaa neutraali ja puolueeton tutkinta.

Breivik yritettiin määritellä skitsofreenikoksi selvästi räikeästi epätieteellisin perustein poliittisella agendalla.

Päämäärätietoisesti leimata epäideologiseksi hulluksi ilman "ideologista taustaa" ja ryhmää.


5)

Breivikin tapaus on vielä täysin käsittelemättä.

Poliisijohto ja syyttäjälaitos on mielestäni estämässä monin tavoin äärioikeiston liittämistä Breivikiin.

Hänet halutaan kuvailla yksinäisenä ja henkisesti vammautuneena sutena, joka ei liity syvään äärioikeistolaiseen perintöön Euroopassa.

Englannissa toimiva Defence League on amerikkalaisten uskonnollisten evankelikaalien laajasti rahoittama ideologia ja johon Breivik monta kertaa viittaa. Äärioikeiston äkillinen uusi into puolustaa Israelia muslimivastaisen ideologian toverina on juuri tämän amerikkalaisen uskonnollisen evankelikaalirahoituksen syytä. 

Breivik ei psykologiselta profiililtaan, pakkomielteiltään ja psykopaatin oireiluiltaan poikkea lainkaan Saksan sotarikollisten natsijohtajien henkilöhahmoista.


  • The independent inquiry's harshly criticizes police for slow reaction to the tragedy. There were more than three hours between two attacks, and by the time the massacre on Utoya Island began, police already knew Breivik’s name. Despite this, it took too long to stop the perpetrator.


  • A pedestrian called police 10 minutes after Breivik detonated his Oslo bomb and provided a good description of his appearance, but the tip-off was not followed up for two hours.                       - Lue aikaisemmat Breivik-kirjoitukseni
Ei kommentteja: