torstaina, huhtikuuta 12, 2012

Häpeä, kristillinen homofobia ja polyamorian ongelmatValokuva
Valokuvaaja Arhi Kuittinen
kaikki tekijänoikeudet
 Tämä on peruskauraa sosiologiassa ja psykoanalyysissä mutta on yhteiskuntaidentiteetin rakentamisessa monimutkainen ja laaja ilmiö, pitkän historiallisen kulttuurikaappauksen tulos - ja kovin torjuttu tulkinta. 

Uskonnollisten instituutioiden jäljiltä on ollut voimassa seksuaalisesti häpäisevä kasvatus tehokkaana keinona indoktrinoida  yksilö yhteisöön ja luoda kulttuurille näkymätöntä "yhdenmukaisuuden" eli moralismin valtaa ja omahyväisyyden keinotekoista onnea.

Seksuaalisuus ehdollistetaan ja ihminen oppii inhoamaan erilaisuutta omia traumaatisten toiseuden kokemuksiaan torjuen ja siten toteuttamaan obsessiivisesti yhteisön normiehtoja  todistaakseen kelpaavuutensa - ahdistusta ja häpeäkonfliktia välttääkseen.

Lapselle osoitetaan tässä asetelmassa että hänen omaehtoinen seksuaalisuutensa on vaarallista vapaana, jotakin tuhoavaa ja häpeällistä ilman yhteisön hyväksyntää ja konventioita. Pienen lapsen omaehtoinen seksuaalisuus paisutellaan metafyysiseksi Uhkaksi koko yhteisölle. Ihmisellä on  luontainen biopsyykkinen inho likaa kohtaan ja tätä mekanismi liitetään sadistisessa kontrollikasvatuksessa lapsen omaan seksuaalisuuteen. Tähän kasvatusilmiöön liittyy hämmentävä kontrasti siinä, että kasvattajat voivat ylistää omaa seksuaalisuuttaan samalla kun häpäisevät ja vähättelevät lapsen seksuaalista olemusta. Uskonnolliset neitsytopit ja -pyhimykset ovat osa tätä tuhoavaa kontrollikasvatusta.

Lapsikin oppii pilkkaamaan erilaisten yksilöiden erilaisuutta ja torjumaan omia erilaisuuden kokemuksiaan, jotta ei joutuisi itse ulkopuoliseksi. 

Seksuaalisuus on nähty  tärkeimmäksi keinoksi kaapata yksilön subjektiivinen itsehallinta ja "kelpaavuuden" kokemus johonkin totaliteettiin - kuten Suomessa Ruotsin vallan aikana kuninkaan hierarkiseen yhteiskuntaan ja (verotus) järjestykseen kirkko suoritti moralistisen kulttuurimuokkauksen  hirvittävällä voimalla ja Euroopan historiassa erityisesti tavallisten ihmisten seksuaalisuuteen  keskittyen samalla jättäen aateliset rauhaan.

Kun seksuaalisuus saadaan  kiinnitettyä eli ehdollistettua uskomuksiin, identiteettiehtoihin jäsenyydessä ja kelpaamattomuuden pelkoihin, saadaan siten helpommin ihmisen muu psykofyysinen omakuva / identiteetti sekä "halu" kiinnitettyä ideologiseen instituutioon, epädemokraattiseen hierarkiaan alamaisina "aatelisille" ja mm. yhtenäiskulttuurin harhaan ja statuskilpailuun.

Häpeä on kelpaamattomuuden tunne ja ihminen väistää sitä yleensä taipumalla ryhmäsuggestioon.
Erilaisuus on moralistisissa yhteisöissä yhtä kuin häpeä.


II

Polyamoria
on "kristilliselle" kulttuurille vaikea asia.

Toisaalta korostetaan juhlapuheissa rakkauden voimaa suhteiden kantavana voimana mutta erilaiset suhdeliiton muodot torjutaan epämoraalisina. Jopa uhkana "tavallisille", "perinteistä moraalia" eli yhtenäiskulttuuria rappeuttavana.  Polyamoria ilmiönä ja ihmisten toimintana  on myös moralismin vankina ja sitäkin projisoidaan uhkana porvarijärjestykselle, kunnon kansalaisen suggestiolle.

Monet polyamoria-suhteet syntyvät valitettavasti vain sen tämänhetkisen kulttuurisen jännittävyyden ja kapinallisuuden voimasta mutta kestävyys ja tasa-arvoisuus suhdekuvio-asetelmassa ei ole taattu vain vastakapinan muotona ja suhdekombinaatiossa salaa dominointiin pyrkivän yksilön valtapelin jännityksenä.


Kuinka ihmiset voisivat kuvitella aidon yksilön vapauden jos eivät sitä ole kokeneet?
Vapautena vihasta, hylkäämisestä, erilaisuudesta, tietämättömyydestä, pelosta - vapaana instituutioiden, uskontojen ja eliitin valtakoneistojen häpeästä.


III

Tutkimukset korostavat torjunnan ja vihan yhteyttä, aivan kuten Freud asian näki ennen moderneja tutkimuskeinoja:


 

2 kommenttia:

Kaija Olin-Arvola kirjoitti...

Suomalaiseen kasvatusperinteeseen on kuulunut vielä muutama vuosikymmen sitten lapsen nolaaminen. Vallankäyttöä palveli sekin ja itseyden rapauttamista. Esimerkkinä tällaisesta nolaamisesta vaikka se, että lähetetään lapsi naapurista lainaamaan ongenkoukunsuoristajaa tai vattupasia.

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

In The U.K.,
Female Ejaculation Is Not Obscene - Violet Blue: Woman porn maker Anna Span challen.

Britit ne osaa.

Todellinen syy on se sama mikä oli Ruotsi-Suomen ajan aateliston luomassa uskomattoman tekopyhässä ja julmassa hypermoralismissa suomalaiselle rahvaalle suunnatussa Euroopan jyrkimmässä seksuaalinormistossa.

Eliitti saa kiksejä olemalla yleisten seksuaalimoraalin rikkoja/hallitsija ylivirittyneissä seksipuuhissaan. Helsingin yössäkin rikkaat julkkikset ihan avoimesti voivat ehdottaa seksiä ja esiintyä kaupungin omistajina. Julkeudella mojoa.

Eli eliitti moralisoi tavallista rahvasta Jumalan edustajana ja omii seksuaalisen vapaudenkin itselleen.

http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=%2Fg%2Fa%2F2009%2F10%2F08%2Fvioletblue1008.DTL&ao=all
Ylemmyydentuntoa tabujen rikkomisessa ja erityisyydentuntemuksia orgasmin buustiksi, kaikuja ihmissuvun seksuaalisen statuskamppailun kiihotusevoluutiosta
- bobopo apinoilla taas valta ei kuulu lainkaan seksiin... vaikka ovatkin geneettisesti lähimmät serkkumme.
Mikä on geneetisen koodimme salaisuus, kaikkeen on mahdollisuus?