keskiviikkona, joulukuuta 29, 2010

Hesarin Santaleaks mediasodan vaiheena

  
"SantaLeaks: Ruotsin poliisi epäili
Joulupukkia Palmen murhasta" HS.fiHelsingin Sanomien lukija harvoin ajattelee, että hän lukee ideologista julkaisua. 
Kuitenkin outo Santaleaks-pilauutisointi juuri hyvän mielen joulujuhla-aikana on esimerkki Hesarille uudentyyppisestä mediasodasta, jossa hyvin vakavia ja vaikeasti käsitettäviä asioita pyritään parodisoimaan, siis mitätöimään ja tekemään ne siten ihmisille yhdentekeviksi. 
Unohduttamispropagandaa ja vieraannuttamismetodia parodisoimalla.

Parodia käyttäytyy eri tavalla valtaa kritisoivan tai valtaa edustavan käsissä. Funktio sille on aivan erilainen. Tämä on huomioitava pohdittaessa parodian ilmenemismuotoja ja käyttötapoja. Valtaa vastaan valtaa riisuen tai valtaa pönkittämään katsojaa sokaisten.

Epäselvyyden neutralisointi kiinnostaa kansalaisia, jotka etsivät pikaista helpostusta kun luodaan paranoian ja parodian ilmapiiri valtapolitiikan vastaisille paljastuksille.

Silloin kansalle kelpaa mikä tahansa sananvapauden rajoittaminen, jotta "oudot" ilmiöt, epävarmuuden ahdistus ja vaikeat tiedot (esim. pankkien harkituista kirjanpitohuijauksista) pyyhitään kansakunnan otsikoista. Tämä on fasistista mediakulttuuria, meidän kulttuuriamme. Totaalikulttuuria, jossa kapitalistiset pankit saavat sosialisoida kansallisvaltioiden varat pörssispekulaatioiden pelastusrahoituksiin.

Wikileaks on ongelmallinen ilmiö. Monella tasolla.

Todennäköisesti Wikileaks on CIA:n kontrolloima tietopäästö, sillä kaikki paljastukset olivat jo tutkivan journalismin ansiosta selvillä.

Wikileaks luo kuitenkin taistelutilanteen tietoisuudesta ja mediatilasta: tietojen annetaan paljastua mutta samalla valtamediassa luodaan paheksunnan ja paranoijan ilmapiiri todennettuakin ja varmaa tietoa vastaan.

"Wikileaks" tehdään naurettavaksi monin eri tavoin (esim. HS Santaleaks-parodia osa mediasotaa), tiedosta tulee uhka katsojalle, koska media luo paranoija-näytelmän, jossa juuri mitättömän pienilukuiset "terroristit" muka "hyötyvät" eniten vuodetusta tiedosta. 
Näin viihdemedian lainalaisuuksiin tottunut kansa alkaa halveksumaan ja epäröimään mitä tahansa vaikeasti käsitettävää tietoa tarjotun dramaturgian mukaisesti.

Vain valtion voimatoimet ja "uhkan" sekä varsinkin epäselvyyden neutralisointi alkavat dramaturgisesti kiinnostaa kansaa. Uhkaksi voidaan leimata kuka tahansa paranoijan ilmapiirissä.

Paljastaja ja kantelija on halveksittava rotta armeijan mieskoulussakin, kaikkihan sen tietävät. Joten toimittajat ovat tässä näytelmässä nyt rottia, jotka uhkaavat turvallisuudentunnetta.

Tavallinen kansa ei huomioi kaikessa mediatohinassa, että pankit ovat kaapanneet vallan ja demokraattiset johtajat tekevät kaiken pörssimaailman ehdoilla, sitä rahoittaen veronmaksajien rahoilla ja valtavilla veloilla.

Hitlerin sodan rahoittivat arvostetuimmat ja ahneimmat pankkiirit Euroopassa ja USA:ssa.

Isoilla lainoilla ja mahtavilla vaatimuksilla - joihin oli vastaus vain orjatyövoima.


Act of releasing documents - not the secrets themselves

- matters most in WikiLeaks case

  

Ei kommentteja: