maanantaina, joulukuuta 13, 2010

Lucia-neito kruunataan tänään - suvun ylpeys on neitsyt

Lucia-kulkue Klo 18

Suvun ylpeys: neitsyt.
Kirkon ihanne kiltiksi ja kelpaavaksi nuoreksi: neitsyt.

Tämä on aika järkyttävää, katolista pyhimyskuva-palvontaa: juhlitaan naista, joka silpoo itseään, jotta pysyisi neitsyeenä. Palvottava uhri, joka tekee kaikkensa pysyäkseen neitsyenä.

Ja äidit ovat ihan ekstaasissa julkisesti neitsyttytöiksi julistettavien kulkuetta katsoessaan; äitien ja isien kontrollijuhla, lapsen seksuaalisuuden omistamisen ja väheksymisen rituaali.

Tässä uhrirituaalissa juhlitaan oikeastaan suvun kunniakäsityksiä ja kirkon puhtauskäsityksiä - juuri niitä, joiden takia Euroopassa tehdään kunniamurhia. Neitsyt on juhlittava ja muut... siirretään syrjään suvun ihailun kohteesta.

Mentaalisten mallien rituaaleja.

  • Kysymys on vakavan seuraamuksellisesta katolisesta uhrikulttuurista eli pyhimyskultista: luodaan äärimmäisiä ihanteita ja idoleja, joita katolinen kirkko ei voisi sietää jäseninään - mutta se luo tavallisille jäsenille sopivasti riittämättömyden tunteita.
     
  • Se luo myös uskonnollisen fantasian "Jumalan todellisuudesta", jota voi tavoitella vain katolisten rituaalien kautta, ei tosielämän muutoksilla

  • Lucia viiltelee itseään, jotta ei menettäisi neitsyyttä. Symbolisen kerronnallinen metamerkitys on että kirkon adoptoima rituaalinen väkivalta itseään kohtaan Uhrirituaalina on ihailtavaa jotta maaginen Neitsyys säilyisi.
  • Rituaalikerronnan korostettu ja osoitettu agenda ei ole ihmisen peruskoskemattomuudessa vaan idolin ylikorostetussa, seksualisoidussa neitsyydessä

  • Aikuisten suorittama lapsen idolisaatio on psykologisesti ja psykoanalyyttisesti tarkasteltuna äärimmäisen uhkaava tekijä lapsen (tulevalle) mielenterveydelle. Lapsi asetetaan ihailun luomien odotusten korokkeelle ja niin lapsen elämä ei ole löytämistä vaan mukautumista ja riittämttömyyden pelkoa.

Uskonto ei ole koskaan vaaratonta, uskomukset eivät ole koskaan ilman seuraamuksia.

Santa Lucia.  Mieluummin kuollut Santa Lucia kuin narttu.
 Suomalaisten poikien kasvatuskulttuuria 

" Suomen 61. Lucia-neito Mirella Uddström saa tänään kynttiläkruunun kutreilleen Helsingin tuomiokirkossa. Lucian kruunaa piispa Björn Vikström kello 17.
Kruunauksen jälkeen uusi Lucia-neito ilmestyy Tuomiokirkon portaille tonttujen seurassa, minkä jälkeen perinteinen Lucia-kulkue lähtee liikkeelle. Kulkue etenee kello 18 Aleksanterinkadun, Eteläesplanadin ja Etelärannan kautta Senaatintorille."


Ja kristillisdemokraatit riemuitsevat valttikortista:

www.paivirasanen.fi Kristillisdemokraatit


* Uskontotiede Fundamentalismi Uskontofilosofia Antropologia Ihmiskuva Kulttuuri Kulttuurihistoria Näkymätön Kulttuurivalta Nuorisotutkimus Ihmisoikeudet Vapaus

Ei kommentteja: