keskiviikkona, lokakuuta 27, 2010

Juska Paarma Harmagedon

Keskiviikkona Maxim-teatterissa oli yksi vuoden harvinaisimmista elokuvanäytöksistä:
Juska Paarma Harmagedon 1986
Parviainen loi käänteisen hypernarsistisella visiollaan ennusteen 80-luvun juppipoliitikkojen perinnöstä lama-ajan julmasta status-Suomesta, jonka poliitikot valitsivat Suomen tieksi armottomaan luokkataisteluun: valtio hylkäsi kansalaiset varakkaiden pankkien ja poliittisen eliitin raadeltavaksi ja kansa jakaantui, kuin hyvinvointiyhteiskuntaa ei Suomessa ikinä olisi ollutkaan. Avuttomat seinän eteen Koiviston ja Viinasen siunaaman pankkien suojeluskunnan teloitettavaksi. Ihmisarvo hirteen pelurien pelastamiseksi.

Juska-hahmo on myös selkeä näkemys suomalaisen väkivallan avuttomuudesta kriisin ja egon haavoittuvuuden edessä - suomalaiset kouluampujat olivat kuin kopioita Juskasta. Uho ja tuho särkyneen egon ainoana pelastuksena.


Kuvaajana Slawomir Idjiak, joka on työskennellyt myös Krystzof Kieslowskin ja Ridley Scottin kanssa, Juha Rosman ohj.

Kuolemaa ja seksiä arvaamattomasti vyöryttävän vaelluksen inhimilliset hetket tarjoaa Aake Kalliala city-terminaattorin parhaana kaverina  nimeltä Hili-Bili Huotari.
 
"Osa Parviaisen alter egon ”Juska Paarman” tarinaa, jonka muut osat nähtiin teatterin lavalla. Harmagedon on egotrippi ja historiallisessa kontekstissa 1985 nyt eräänlainen kummajainen, muttei mikään vitsi. -SK

Nightvisions

http://www.nightvisions.info/naytokset.html

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/kuvien-takaa/jussi-parviainen-haulikkokostajana-kadonnut-kotimainen-elokuva-harmagedon-night-visionsissa

Ei kommentteja: