maanantaina, marraskuuta 26, 2007

Suomen massiivinen miniarmeija

Armeijan teho on sen taktiikassa.

Jos armeijan budjetti käytetään väärään taktiikkaan ja uhoamiseen, välineurheiluun eikä todellisuuteen, ei meillä ole puolustusta olemassakaan.

Tunnen muutamia hyvin korkeaoktaanisia ja puolustushenkistä tyyppiä, joiden tiukka asiantunteva kiinnostus suomalaisen armeijan toimintamalleihin voisi vaikuttaa päällisin puolin machohössötykseltä mutta huoli Suomen puolustusvoimista on realistinen. Pienellä maalla ei olisi varaa matkia suurvaltojen muodikkaita ja kalliita, vähätehoisia asehankintoja vaan ymmärtää historian raskaat oppitunnit ainoasta sen strategiasta, jolla olisi mahdollisuuksia pitää seuraava konflikti jotenkuten hallinnassa. Sissisota. Suomi on esimerkiksi ainoa maa, jota viikingit eivät onnistuneet valloittamaan miekalla jo silloin kehitetyn suomalaisen sissisodan ansiosta.

Hullussa jutussa
ensi viikolla käsitellään tätä aihetta nykyisen armeijan tuhlauskampanjan varjossa. Ehkä hieman kieli poskessa tai tuleessa lepattaen mutta todellista ongelmaa käsitellen:
"Liitytäänkö Natoon ja montako kopteria ostettaisiin? Keskustelu puolustuksesta on juuttunut kalliin varustelun uralle samaan aikaan kun telkkarista joka ilta näemme, miten sissisodan keinoin pystytään puolustautumaan ylivoimaista vihollista vastaan. Sissisotaa Suomenkin malliksi esittää everstiluutnantti-evp Erkki Heinilä. Antaa vihollisen miehittää, sitten isketään arkaan paikkaan ja kadotaan yöhön."
ma 3.12.klo2120 - ja ti 4.12.klo15
Armeijan rahankäyttö on keskittynyt NATO-aseistuksen ja NATO-strategian toteuttamiseen eli armeijan tärkein tehtävä on tällä hetkellä show-pullistelu tulevalle liittolaiselle eikä todellisten uhkakuvien kartoittaminen. NATO:n strategiassa ilmavoimat ovat hyökkäysvoimana pelote.

Yksi yksityiskohta todellisessa skenaariossa on Suomen pienet ilmavoimat ja sen pahvikulissi. Sotastrategit arvioivat, että jos konflikti syttyy, kaikki Suomen koneet on tuhottu 30 tunnin sisällä. Se siitä 30 miljardista eurosta, mitä ei käytetty todellisen puolustuksen ja ammattiarmeijan rakentamiseen. Hornet-hävittäjillä on hyötyä vain kenraalien itsetunnon nosteena rauhan aikana.

Ei kommentteja: