tiistaina, marraskuuta 20, 2007

Tehyhoito






TEHY ajoi asiansa läpi.

TEHY leimattiin hetimmiten kuntatalouden rasitteeksi. Hallituspuolueet pesevät kätensä lupauksistaan järjestää oikeutettu palkkatason nosto ja kieltävät valtion osavastuun hyvinvoinnin jakamisesta.

Mutta onneksi olkoon TEHY, rohkeaa toimintaa. Ranskan malliin.
Onnitteluni. Ranskassa ovat opettajatkin jo barrikaadeilla.
France faces massive protests on
Tuesday as a continuing transport strike combines with a walkout
by public sector workers in a serious challenge to President
Nicolas Sarkozy's programme of economic reform.

TEHY pelästytti poliitikot ennen näkemättömän vilkkaasti mutta lama-ajan dumppauspolitiikka jatkuu kitkattomasti. Veroproggressiota puretaan ja verotaakkaa siirretään mm kunnallisveron kautta jokaiselle työtätekevälle pienituloisellekin. Rikkaiden rikastumisen esteet on poistettu ja poliitikot ovat tyytyväisiä saavutuksiinsa.

Hyvinvointiyhteiskunnan purku jatkuu.
Eriarvoisuus on eri arvo kuin ennen. Eriarvoistaminen on poliitiikkaa ja sen tarkoitus on luoda maahan pelotteeksi luusereiden kansanosa, jotta selviytyjiksi haluavat tsemppaisivat niin maan perkeleesti.


tutkija Heikki Niemeläinen kirjoittaa 28.10.2007 Hesarissa tähän asti painavimman puheenvuoron suomalaisesta talouspolitiikasta- ja ennenkaikkea sen puutteesta:

"Suomen talouspolitiikka on lama-asennossa, vaikka emme ole enää lamassa. Suomella on nyt edellytykset kohentaa asemaansa kansainvälisessä taloudessa.Minkä verran Suomi tarvitsee kilpailukykyä ja vaihtotaseen ylijäämää suhteessa muihin kansoihin? Mihin tarkoitukseen suuria ylijäämiä kerätään, ja kuka niiden käytöstä saa päättää? "



Seuraavat ärsyyntyneet jonossa ovat opettajat. Opettajat ovat kouluttaneet itsensä korkeasti ja joutuvat jatkuvasti itseopiskelun, kotitöiden ja itsekritiikin kautta kehittämän itseään - muihin hyvinvointivaltioihin verrattuna hyvin minimaalisella palkalla. Opettajilla ei vaan ole realistista näkemystä siitä kenen kanssa ovat vapaaehtoisesti sängyssä. Opettajien palkka on Tanskassa yli 70% suurempi kuin Suomessa (kun lasketaan tanskalaisten opettajien verovähennykset, "työhuonevähennykset", mukaan).

Akava on äärimmäisen oikeistolainen järjestö, joka on ollut mukana jatkamassa
laman jälkeistä hämäyshysteriaa ja palkkojen dumppausta.

Hyvä on, jos opettajien tietoisuus ja viha nousisi... mutta en oikein usko, sillä Akava on juntannut nöyryyttä, pelkoa, "hyvät tavat" ja herran pelon alemman palkkaluokan "akavalaisiin". Porvari-identiteettiä, nöyryyttä porvarilliseen piilopolitikointiin.


Lamasta tehtiin lamauttava ase työtätekeviä kohtaan ja Suomesta muokattiin Euroopan oikeistolaisimpia halvan työvoiman maita. Omaisuusverosta vapaa eliitti kiittää halvan työn tekijöitä kutsumuksesta. Opettajat ovat myös niitä nöyriä höynäytettyjä, jotka suostuvat tekemään työtään kyykyssä. Kansakunnan parhaaksi.

Asenteet TEHYä kohtaan olivat nyt hyvin avoimen värittyneitä ja estottomia. Poliitikoilla onkin kauhea hätä valehdella ja piilotella Suomen taloudellista hyvinvointia, jotta varainsiirrot rikkaimmalle 4% osalle väestöstä pysyisi poliittisesti sokeassa nurkassa.

Suurimman oppositiopuolueen Sdp:n puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta tyrmistyi Vanhasen puheista. Feldt-Rannan mukaan ne ovat osoitus pääministerin vallantäyteisyydestä, vinoutuneesta suhteellisuudentajusta ja kylmäkiskoisuudesta. Hänen mukaansa Vanhanen yrittää hallituksineen vetäytyä vastuusta Tehy-kiistan ratkaisemisessa ja syyttelee kriisistä kylmästi muita. -HS


Lääkärithän lakkoillessaan saivat uhkailla ja kiristää ihan vapaasti ilman ministereiden moraalista tuomiota. Ei mitään TEHY:lle julistettujen moralistista paatosta. Rahaa kouraan ja vikkelään. Aivan toisenlaiset äänensävyt olivat nyt pääministerinkin tuomioissa.

Kovan linjan lama-ajan politiikkaa yhä vetävät poliitikot eivät muuten usko kuin kova kovaa vastaan. Vihaiset kansalaiset työtaistelujen seuraamuksena ovat ehkä ainoa mahdollisuus saada jotakin kansallista herätettä ummehtuneeseen politiikan vastuunväistämisperinteeseen.

Poliitikoilla on outo kieroutunut turvallisuuden tunne siitä, että yhteiskunta pysyy kasassa hyvää tarkoittavien, halpatyövoimana laahustavien ihmisten varassa.


Hyvinvoinnin jakaminen tulisi olla kuuma ideologinen ja poliittinen keskustelu. Mutta ei. Omaisuusvero vaan pois. Pääomaverotus Euroopan matalimpia. Rikastumisen "mahdollisuus" kansalaisen unelmaksi, porvarilliseksi arvoksi perustyöläiselle.

Vihreätkin ovat pysyneet maltillisen pelokkaina viime 15 vuotta. Kaikki veroprogression purku on sallittu sosiaalidemokraattien kovan linjan oikeistolaista tulevaisuusoptimismia tihkuvassa "realismissa". Valtion päätehtäväksi on muodostunut pääoman suojelu - kansalaisten kustannuksella. Veroprogressio on siis loivennettu ja hyvinvointiyhteiskunta onnistuneesti purettu. Fortumin mielettömät miljoonaoptiot monopolifirman monopolituloista saavat sentään ministerien eettiset puolustelut ja ymmärryksen osakseen.


Sitten ihmetellään että minne rahat menee vaikka rahaa liikkuu.

Miten ihmeessä? Minne? Niin. Kysymys on ideologiasta, jota vastaan on taisteltava, jos vauraus ei tavoita kansalaisia.

Ja niin kauan kuin valittavat OAJ-opettajat luulevat olevansa porvareita ja Akavan "täysjäseniä", ei heillä ole mitään toivoa muiden pohjoismaiden kaltaisesta arvostuksesta opetustyötä kohtaan. Sairaanhoitajat ottavat loparit työstään, opettajien taas täytyisi ensin ottaa loparit Akavasta. Ja heti, bronto suprissimo. Viha vapauttaa.

Joskus "neuvottelu" ei ole oikean ja harkitun asian eteenpäin ajamista.

Neuvottelemalla ei ole nykyistä kovan oikeistolaisen talouspolitiikan käytäntöäkään meille tuotu. Oikeudenmukaisuus ei tule niin vain hempeän demokraattisilla toiveilla ja yhteisymmärryksellä. Valtion pitäisi edustaa kansalaisten arvoja, jos kehtaa toimia demokraattisen systeemin toimeenpanijana.

Tietty osa talouskasvusta pitäisi käyttää huono-osaisten aseman kohentamiseen, katsoo Kelan yhteiskuntatutkimuksen päällikkö Jouko Kajanoja. Hän uskoo, että tähän olisivat myös kansalaiset valmiita, vaikka nykyisin kovasti puhutaankin itsekkyyden kasvusta.

Huono-osaisten ja hyväosaisten väliset erot näyttävät edelleen kasvavan. Kajanojan mielestä toimeentuloturvan suhteellinen heikentäminen ei ole kestävää kehitystä. Nykytilanne aiheuttaa turvattomuutta kaikille. Kajanoja esittää näkemyksiään Kelan sanomissa.

- Nyt kuljetaan hiljalleen kohti yhteiskuntaa, jossa hyväosaiset turvaavat tulevaisuutensa sijoituksilla ja yksityisillä vakuutuksilla. Näin julkinen järjestelmä jää vain luusereiden järjestelmäksi.

- Aamulehti / STT


KW: palkankorotus palkankorotukset nettopalkka bruttopalkka sopu ratkaisu Jaana Laitinen-Pesola ja Jyrki Katainen. Tehyn valtuusto oaj opettajien ammattijärjestö ammatillinen järjestö järjestöpolitiikka tasa-arvo kunnallista virka- ja työehtosopimusta kunnallinen virka- ja työehtosopimus korotuspaineet työtaistelu

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En osaa ay-matikkaa, mutta viisaammat huomauttaa että sopimus on kehnompi kuin alunperin tarjottu, että hoitsuja höynäytettiin taas.

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Varmaankin 2 ensimmäistä vuotta mutta sen jälkeen aika kiva noste tiedossa.

KirsiMy kirjoitti...

Itse olen ollut vaikeassa saumassa, sillä naisten ja miesten pitäisi olla tasa-arvoisia työelämässä ja Tehyn taisto oli ymmärrrettävä, vaikka aseet olivat epäeettiset.
En siis ole voinut juuri nyt puhua inflaatiosta.
Mutta on tosiaan huolestuttavampaakin: sosiaalinen epätasa-arvo vain kasvaa. 600.000 suomalaista saa alle 1000 euroa kuukaudessa. Heidän toimeentulonsa ei kasva, mutta hinnat nousevat ja palvelumaksuja aiotaan korottaa. Porvarihallitusta taitaa olla vaikea saada kantamaan tällaista vastuuta.

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Niin.

Jos suomalaiset heräisivät näkemään sosiaalidemokraattisen puolueen vastuun oikeistolaisen politiikan harjoittamisesta 17 vuoden ajan, niin Suomessa voisikin alkaa uusi poliittinen tietoisuus.

Mutta poliittinen eliitti on omaksunut oikeistolaisen maastoutumisen - olit minkä tahansa puolueen jäsen niin mukaudut sitten poliitikkona oikeistolaisten virkamiesten teorioiden ja valintojen alle.

Oikeistolainen ideologia otti laman jälkeen yhden virallisen vastaansanomattoman konsensuksen, politiikan valtalinjan - Kekkosen oppeja soveltaen oikealle päin, "itsestään selvät" oikeistolaiset ideologiat "realismina".

Virkamiehet suorittivat näkymättömän vallankaappauksen ja sanelivat "realiteetit" joita poliitikkojen on nähtävä ja toteutettava, kuuluivat mihin puolueeseen tahansa.