lauantaina, kesäkuuta 04, 2011

Nokian viimeiset hetket ennen pelastusta tai tuhoa - Troijan hevonen ulos

Amerikkalaisrahastojen salkunhoitajat sanovat ei Nokialle 

”Emme omista Nokiaa. Sinä päivänä, kun uusi toimitusjohtaja puhui Nokian olevan kuin palavalla öljynporauslautalla, olisi kannattanut myydä lyhyeksi. En ole varma siitä, onko liittyminen yhteen Microsoftin kanssa olla Nokialle hyvä ratkaisu”, sanoo Robert W. Smith

Kriittinen raja lähestyy Nokialle.

Vain rajun radikaalit toimenpiteet 5 kk:n sisällä Nokian yhtiökokoukselta ja osakkeenomistajilta voivat pelastaa Nokian. 

 Minulle oli aivan selvää monta vuotta sitten, että Nokia on tuhoutumassa.

2008 kirjoituksessani:
sekä 2006:

Uskontotieteilijän ja sosiaaliantropologin silmin Nokia oli luisunut uskonnolliseksi lahkoksi eikä ollut pelkkä brändi eikä insinööripaja.

Tapaamani Nokian entiset työntekijät kertoivat ääni väristen omista kokemuksistaan Nokian dystopiassa. Johtoporras oli luonut itsestään aatelissäädyn kastin ja tositaitajia lannistettiin (koska heitä pelättiin), jotta johtoportaan ja personnel management "gestapon" ehdoton pelotevalta olisi Nokian yrityskulttuurissa tärkein asia eikä kyvykkyys, tuo tos Nokian synnyttänyt innovaatiovoima. Nokia ei luonut mitään, nuoret insinöörit loivat Nokian kömpelöstä yritysvisiosta.

Nokiassa ei mitään niin halveksittu kuin humanistia.

Mitään Nokia ei olisi  kuitenkaan niin tarvinnut kuin humanistijohtajia ja -interaktio-osastoja ymmärtämään ihmisten eli asiakkaitten tarpeita ja elämäntapoja sosiaalisessa bitiavaruudessa.
Yhteistyö Google Android:in kanssa ja profiloitu apuohjelmien tuotanto-ohjelma Nokialaisille on minusta nyt ainoa avain mätäpaiseen puhkaisemiseen ja Troijan hevosen karkoittamiseen.

Käytin ensimmäisenä maailmassa Elopista Troijan hevonen-nimikettä - ja olin oikeassa. Kaikki hänen tomintatapansa ja sutjautuksensa ovat tähdänneet Nokian osakekurssin heikentämiseen ja alkuperäisen johdon toimintakyvyttömyyden peittämiseen. Ja siis Microsoftille myymiseen.


Kapitalismissa johtajat täytyy erottaa aina ensimmäisena kun huomataan johtamiskulttuurista johtuvia ongelmia ja pakkomielteitä.

Apple ei ole tavoittamattomissa mutta kohta on.

iPhonea haukuttiin Suomen Nokian johtajien lausunnoissa todella rankasti naisten puhelimeksi. Tyypillistä management by perkele.



Ei kommentteja: