maanantaina, maaliskuuta 15, 2010

Kuinka suomalainen populismi on konsensusta; mediamaksu ja kansallispopulismi


Miksi Suvi Lindén hylkäsi mediamaksun?

Mitä on suomalainen  populismi - ja miksi äärioikeistolainen Nokian mies vedetään nyt YLE:n johtoon?

Tämä on tärkeä poliittinen oppitunti poliittisesti epäaktiivisille suomalaisille. Jotka ovat oppineet vain kuulemaan lupauksia mutta eivät ymmärrä päätöksien poliittisia seuraamuksia.

Jännitysnäytelmä tihenee.

Suututtiko kokoomusmarionetti kokoomuslaiset?
Älkää nyt vitsailko, näin kyykyssä käveleväkö pettäisi toverinsa?

Jos ei suututtanut, niin miksi muut oikeistoilaista linajusta myötäilevät poliitikot näyttelevät loukkaantunutta?

Käsikirjoitus noudattaa suomalaista populismin dramaturgiaa. Kansalle syötetään yksilön yllättävänä päätöksenä se, minkä kokoomuksen sisäpiiri on muikeasti sopinut itsestäänselvyytenä.

Tällä kertaa harvinaisesti "kansan tahdon mukaisesti" mediamaksu kuopattiin. Mediamaksun kehittäjät kuoppasivat sen.

Vai  oliko tämä kansan tahto sittenkään syy?

Ei.

Mediasisällön pakkoverottaminen ei aivan kuulu oikeistolaiseen maailmankuvaan, alousliberalistisen ja hegeliläisen unelman rakentajat ovat allergisia uusille verotusmuodoille,  joten tämäkin oli loppujen lopuksi vain vedätys pääjohtajavaihdoksen sumuverhossa. No, ehkä Suvi Lindénkin on kerrankin lukenut lakia ja huomannut, että pakkomediamaksu ei noudata perustuslain veromääritelmiä ja verotussysteemin velvoitteita proggressiivisen verotuksen ulkopuolella .

Selkeämpi syy on, että oikeisto haluaa ajaa YLE:n alas. Toimittajat kun eivät ole kokoomuksen jäseniä eivätkä ole sittenkään ymmärtäneet suomalaisen populismin eli poliitikoille uskollisen hierarkisen konsensuksen periaatteita.

Toimittajat ovat villiintyneet sananvapaudesta. Poliitikkojen silmissä.

Syy näytelmän käsikirjoitukseen on politiikka. Poikkeuslait eläkesäätiöiden hyväksi ja kekkosen valitsemiseksi. Täydellinen mediahämäys, joka saa kansalaiset luulemaan kokoomuspoliitikon ajatelevan kansan tahtoa ja oikeuksia. Johdonmukainen oikeistolainen politiikka. Kekkonenkin valittiin poikkeuslailla "kansakunnan parhaaksi".

Populismi.
Eli suomalainen versio populismista.

Konsensuspopulismi. 

Poliitikkojen populistiset pelot ja oikut - toisten poliitikkojen suhteen. Ei kansan suhteen. Julkisuudesta poliitikot pelkäävät vain mitä sidosryhmä heistä sanoo. Ja kuinka hyvin sidosryhmän todelliset motiivit tulee peitettyä vitseillä, työrauhalla ja yleisen mielipiteen muodoilla.

Todellisia syitä pidetään piilossa, kun oikeistolaisen uljaita adjektiiveja kiljutaan toisaalla.


Suomalainen politiikka toimii populismilla.

Paitsi että suomalainen politiikka on konsensusta.

Euroopassa populismi on konsensuksen vastalääke.

Populismi sattumalta vain toimii Suomessa konsensuksena. Poliitikkojen keskinäisenä konsensuksena. Kekkosen konsensusparadigma ei ole hävinnyt minnekään. Se on vain puhdistettu humanismista ja hyvinvointiyhteiskunnan unelmasta ja tulontasausperiaatteista.

Euroopassa populismi tarkoittaa kansan tahtoon myöntymistä.

Ei Suomessa. Ei missään tapauksessa. Populismi nykyajan Suomessa tarkoittaa sitä, että poliitikot pelkäävät toistensa "konsensus"-mielipiteitä: sitä, ovatko tarpeeksi oikeistolaisia ja suuryritysten makuun.



Kokoomus on onnistunut tekemään varakkaiden eduista ja imagokysymyksistä populismia.

Kaikki Suomessa kun nykyään haluavat samaistua ylimieliseen oikeistolaiseen politiikkaan halutessaan samaistua varakkaisiin. Solidaarisuus kun on hyvin epämuodikasta. Ahneuden luokkaretki käynnissä, aina vain ylempään statukseen, liike tarkoituksena - tarkoitus ei ole enää liike.

Suomalaiseen konsensukseen kuuluu ällistyttävä piirre. Puoluekirjalla ei ole väliä. Olet oikeistolainen, vain teollasi on väliä. Saat olla Sosiaalidemokraatti ja vihreä ja puhua hehkuttaa vaikka kuinka vaaleanpunaisia - kunhan myötäilet valiokunta-äänestyksissä kokoomusta.  Työväen puoluetta, joka on tehnyt Suomesta edullisimma varakkaiden paratiisin Euroopassa. Köyhien elintaso on esim. Saksaan ja Tanskaan verrattuna paljon paljon surkeampi. Kaikki maksaa enemmän ja verotus on rankempaa.

Kansalissosialistit käyttivät sosialisti-sanaa voittaakseen sosialismia haaveilevat puolelleen vasemmalta. Kansallispopulismin kokoomusnikkarit vetoavat talkoisiin voittaakseen vasemmistolaisten konsensustottumuksen oikeistolaisiin riveihin. Talvisodan hengessä.


YLE on ollut viime aikoina aidon poliittisesti hyödyllinen kansalle, jos ajatellaan kunnollista oikeistolaisen hegemonian vastusta. YLE:n lippulaivaohjelmien tomittajat ovat ihmeesti pystyneet pistämään kampoihin ja esittämään jopa kysymyksiä teflon-poliitikoillemme A-tv-ohjelmissa ja radion ajankohtisohjelmissa.

Vaikka poliitikot kiertävät aina vastauksensa mahdollisimman epäselviksi, kansankin mieleen ovat sentään jääneet kysymykset.

YLE on onnistunut edustamaan kansaa.

Siksi äärioikeistolainen Nokian mies vedetään nyt YLE:n johtoon.

Se oli mitä poliittisin päätös, mutta silti poliitikot onnistuivat ajamaan laajasti median otsikoihin uutisoinin "Tämä ei ole enää poliittinen päätös". Puhtainta populismia mitä voi kuvitella. Karmeinta. Poliitikot päästetään vakuuttamaan, että poliitikkojen päätös ei ole populismia. Tässä uutisoinnissa YLE oli oudon hampaaton ja reagoimaton.

Iran-vakoiluverkoston toimittaja
YLE:n johtoon??
Mitä ihmetä oikein tapahtuu? Herätkää.


Kokoomus haluaa oikeistolaistaa ja siis vaimentaa Yleisradion tutkivana journalismina - ja se trendi on vahva. Kokoomus on ympäri Suomen vaihtanut päättäviä virkamiehiä kokoomusmarionetti-virkamiehiksi. Suomi ei ole sisällissodan jälkeisten vuosien jälkeen ollut näin oikeistolainen. Tämä on uusi hiljainen sisällissota.

Muut puolueet ovat antautuneet ja vastapainon tasapaino on hävinnyt.

Kansallinen kokoomus ei paljoa kansaa kaipaa.  Vain kikkoja ja kliseisen positivistisia mainoskampanjoita.  

"Vastakkainasettelujen aika on ohi" 
= arvosteleva journalismi ei rakenna kokoomuksen ihannesuomea ja matalapalkkaparatiisia


Aivan eri kritiikin taso on YLE:n laadullinen tehottomuus ja järjetön työntekijöiden määrä.

YLEssä on yli 300 johtajaa! Päällekatsojaa. Selustansa turvaajaa kliseisillä ja "varmoilla" YLE-tuotannoilla. Muuttumattomuus on varmin taktiikka YLE-standardien mukaan.

Luovuuden olemattomuus YLE:ssä, eläkettä odottavien tusinatekijöiden merkityksettömyys kahvihuoneissa ja ylikriittisyys erilaisia tuotantotapoja kohtaan. Suomalaisen draaman kauhea taso ja kokeilun puute, nepotismi Yleisradiossa ja Elokvasäätiössä ystävien suosimisena. Yleisradiossa kukaan ei saisi olla ikuisena virkatyöntekäjänä, se on korruptoiva etuoikeus. 

Niin Elokuvasäätiö kuin YLE pitäisi rajusti hajauttaa ja kaikki keskitetty valta rahan jakamiseen hajottaa. Tuotannoista ei saisi päättää yksi henkilö vaan rahoitus on hajoitettava ja kokeiluja sallittava hyvin eri periaatteilla.

Kaveruus tai YLE:n eläkeammatti ei saa olla enää peruste  valtiolliselle kulttuurimediatuotannolle.

Itse en kannata mediamaksua ei-progressiivisena verona mutta kannatan ainakin YLE:n kulttuurista vapautta. YLE täytyisi muuttaa täysin verovaroin rahoitettavaksi, progressiivisesti. Ylen eläkkeeseen automaattisesti johtava työsyhdeputki olisi kuitenkin hajotettava. YLE on nyt mastodontti, joka voi vain romahtaa koska kaikki uudistuminen on kielletty.

Kun katsoja katsoo YLEn sketsiohjelmien sketsejä, hän muistaa 30 vuoden takaa, että tälle vitsille piti nauraa niin kuin ennenkin. Iltalypsy on ollut ainoa vallankumous, mitä YLEssä on tapahtunut - laman takia. Neil Hardwickikin sai monoa naamariin.


Kilpailuviraston  Yhteenveto

" Kilpailuviraston näkemyksen mukaan yleisradiotoiminnan julkisen palvelun tehtävän määrittelyssä tulisi keskittyä YLEn ydintehtäviin. Määrittelyn tulisi sisällyttää myös kilpailuvaikutusten arviointi, koska epäselvä määrittely saattaa johtaa kilpailunrajoitusepäilyihin. Kilpailuvirasto katsoo työryhmän loppuraportista poiketen, että julkisen palvelun tehtävän valvonnan tulisi suorittaa YLEstä riippumaton taho. Esimerkiksi liikenne- ja viestintäministeriön yhteydessä toimiva puolueeton valvontaelin voisi hoitaa tällaisen valvontatehtävän. Valvontaelimessä tulisi olla joukkoviestinnän, kilpailuoikeuden ja valtiontuen asiantuntemusta.
YLEn toiminnan rahoituksen tulisi varmistaa mahdollisimman pitkälti edellytykset kilpailuneutraliteetille. Verovaroin toteutettu rahoitus olisi tässä mielessä paras vaihtoehto. Kilpailuvirasto kannattaakin, vastoin loppuraportin ehdotusta, että YLEn toiminta pitäisi rahoittaa valtion budjetista.

ja kriittinen sivusto valtiokulttuurille:



Nyt olisi parasta olla puhumatta Pekka Himasesta.

Mutta pakko on puhua tyhjästäkin. Sillä Tyhjästä me olemme tulleet. Ja tyhjiin kaikkien elämä joskus raukeaa.

Filosofia on oikeasti tilan ajattelua, olevaisen kyseenalaistamista.

Himasen aurinkoinen positivismi ja "toivon filosofia" ilman poliittista kantaa on aina valtapolitiikan tukemista. Kukoistuksen käsikirjoitus poliittista kakofoniaa dumppaamaan. Täytyyhän Pikku kakkosen saduissa olla valistava sanoma, kuinka maailma paranee vain ihmisten hyvällä tahdolla. Amen.

Jos populistinen postivisti eli kaiken "hyvän" helppona kevytideologiana esittävä ei vastusta vaikkapa kurjistumista ja epädemokratiaa tuottavaa nepotistista politiikkaa, hän luo epäpoliittisuuden sumuverhoa ideologialla.

Onnellisuusraportti on se, minkä Orwell unohti muuten täydellisestä dystopiakuvauksestaan. Onneksi Himanen täydensi Orwellin vision aivan omaehtoisesti ja maksutta. - Matkaetappi luettavissa netissä

Positivistiset mielialaraportit ovat aina olleet oleellinen osa  diktatuurien kontrollikulttuuria.

Despootin sinnikkäin unelma on aina jalon despootin rintakuva kansakunnan kukkulalla. "Olen tehnyt kaiken teidän vuoksenne".

Luodaan harmittoman hyvä ideologiafilosofia, käsiterummutus sopivan houkuttelevalla ja ylentävällä rytmillä, jotta ihmiset eivät käsittelisi todellista poliittista ideologiaa, jollä päätetään ja muokataan todellista maailmaa.

Siksi Vanhanen on niin ihastunut hyvää maailmankuvaa vaahdottavasta Himasesta. Luodaan epäpoliittista toivoa suojaamaan poliittista junttausta ja yhteiskunnan hävitystä suuryritysten tieltä. 




2000-vaihteen nousukausi käytettiin varakkaimpien 20% suomalaisista verojen suurimpaan helpotukseen Euroopassa ja samalla kansalaisten perusoikeuksien laittomaan purkamiseen. Verojenkierrosta tehtiin entistä helpompaa kokoomuksen suuryrittäjäihanteiden mukaisesti.

Mikäs siinä. Sairaat ja vanhukset kaatopaikalle ja koko koulu koululaisia yhteen teollisuushalliin itsenäisesti pänttäämään kokeisiin talonmiehen valvonnassa.

KELA-maksuista vapautettu teollisuus kiittää kokoomusta. Miljardi euroa yksityisten ja köyhyysrajalla kikkuvienkin veronmaksajien maksettavaksi.

Poliitikoiksi kelpaa nykyään vain sosiopaatti, joka haluaa valehdella puolueen kulissina, jonka sankaruuskäsite on hämäyksessä ja väistelyssä.


" Semiootikko voisi nähdä Auervaarassa Claude Lévi-Straussin tarkoittaman ”kelluvan merkitsijän” (signifiant flottant, floating signifier), jota alan ihmiset ovat kutsuneet myös tyhjäksi merkiksi.  Mutta mikä se sellainen on?.. "


 ”System Failure

by Christopher Hayes, The Nation, 14 January 2010



mutta toki viikko sitten hyväksyttiin vihreille yhdenvertaisuusohjelma





(Nokia's) Technology 

failed Iran

"Nokia Lawful Interception Gateway", reads the cover page.


Iran's mobile network
double-crossed its users in last year's suppressed revolt. We got our hands on one of the surveillance systems that Nokia Siemens Networks sold to Iran. What's the connection to Europe's own gadgets?



Talvisodan hengessä ja YYA-hegemonian huuruissa.
 
Aivan oma kysymys on taas tämä yhtenäiskulttuurin vimeinen kuolinkouristus, talvisotahehkutus poliitikkojen puheissa. Ihanat uhrit, sotaurhot mullassa meille asennossa kunniaa tekevi.

Talvisotajuhlissa poliitikot kiittävät kansalaisia uhrimentaliteetista.

Matti Vanhanen esimerkiksi puhuu talvisodasta "yksinäisenä sotana", vaikka talvisotaan hakeuduttiin uskollisuudenosoituksena Saksalle. 

Jos sotasyyllisyysoikeudenkäynti puretaan, niin sitten olisi käynnistettävä aito, havainnollinen ja julkisesti laaja tutkimusselvitys siitä, kuinka mm. ulkoministeri Eljas Erkko ja Ryti päämäärätietoisesti ajoivat Suomea talvisotaan ja sitäkin ennen myyräntyöllään Saksan "veljesheimon" liittolaiseksi.

Rytihän puhui talvisota-käsitteestä kauan ennen talvisotaa kuin lapsi joululahjoista.

Talvisota oli viime kädessä Erkon sota, puhtaasti poliittinen valinta uhrata suomalaisia solidarisuudesta "Saksan suuruudelle" ja germaanisille "kulttuurisuhteille".

Miksi ihmiset ovat tietämättömiä historiasta?

Miksi sodan uhreja vieläkin pidetään oikeistolaisen politiikan historiallisina kulisseina?

Tutkimuksia on, mutta historian linjojen selkeä kokonaisesitys esim. nettisivustona oikeasta Suomen historiasta puuttuu. Jos kansa ymmärtäisi oikeistolaista historiaa, se ymmärtäisi valtaa kahmivien poliitikkojen vastuun päätöksistä ja salailusta. Ja miksi 70-luvulla oli satoja lakkoja oikeistoa vastaan, jotta hyvinvointiyhteiskunta toteutuisi.

 

2 kommenttia:

catulux kirjoitti...

Olipas saarna! Kuuntelin tässä ihan korvat punaisena ja syyllisyyttä tuntien; olenko tuomittu ja vääräuskoinen?

Oliskos Arhi niin, että turha syyttää peiliä, jos naama on vino?

Sosialistisen liikkeen tärkeitä historiallisia saavutuksia ja sen panosta hyvinvointiyhteiskunnan eteen ei varmaan kiistä kukaan suomalainen.

Kuitenkin Valta turmelee ja näyttää siltä, että etenkin sosiaalidemokraattinen valta.

Demarithan muodostivat korporatismi mafian, joka unohti täysin kurjat ja köyhät ja joka keskittyi suojelemaan mafian sisäpiiriä eli SAKlaisia teollisuusliittoja ja niiden työntekijöitä.

Näiden "työläisruhtinaiden" viimeistä taistoa seurataan nyt kun kartelli nimeltä AKT pistää koko Suomea polvilleen mafiamaiseen tyyliin.

En oikeastaan näe mitään eroa Timo Rädyn ja Bernard Madoffin välillä. Ahneita nilkkejä molemmat.

Punavihreän idealismin läpipieraiseman Politiikkaa idiootti-kirjan tärkein pointti on itsekritiikki, jota Zizek tarjoaa vasemmistolle.

Vasemmisto pitäisi keksiä uudelleen ja jotta se olisi uskottava.

Kokoomuksen menestys ei perustu mihinkään utooppiseen konsensuspopulismiin, vaan on suoraa seurausta vasemmiston karilleajosta.

Korporatismimafian ja Työäläisruhtinaitten myötä vallankumous söi lapsensa.

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Jep.

Työläisruhtinaat, yhteiskuntateoreetikot ja puoluevampyyrit ovat menneet halpaan porvarivipuun toivoessaan itselleen totaalista status-hyväksyntää oikeistokulttuurissa.

Konsensuspopulismista olet aika väärässä.

Se on ollut totaalisempaa ja järjestäytyneempää kuin marxin hihhulisalaseurat koskaan.

Ruotsissa on sentään jotakin sosiaalidemokraatti-identiteettiä ylpeästi jäljellä mutta täällä Koivisto ja Lipponen jatkoivat Kekkosen herraklubi-prosessin loppuun saakka.

Täällä sosdemit uskovat luokkeretkifantasiaan täysillä.