maanantaina, maaliskuuta 01, 2010

Liisa ihmemaassa vuodelta 1907 - Moderni Punahilkka psyykkisenä trippinä

Liisa ihmemaassa vuodelta 1907ja

Alice by Jan Svankmajer teaserFull film


Liisa ihmemaassa -kirjan Liisa on moniulotteinen kertomus. Se on trippi Liisan elämäntilanteeseen ja psyyken kehitystehtäviin aikuisten moralistisen maailman mielettömässä paineessa.

Valitettavasti uusin Tim Burtonin elokuva korostaa muodikkaasti Liisan feminististä kyvykkyyttä ja goottiseikkailusuoritusta, mikä kumoaa alkuperäisen kertomuksen unenomaisen elastisen symboliikan oivalluksen, paljastavan psyykkisen voiman ja monitulkintaisuuden kuvaavan syvyyden. Unissa ihminen on lähes aina avuton erilaisille voimille ja älyttömille sattumuksille/seuraamuksille, jotka "unen logiikalla" kertovat unennäkijän elämähallinnan ja tiedostamisen puutteesta.

Päähenkilö hoitaa amerikkalaiseen sankarikatharsistyyliin koko psyykkisen prosessin (ylituotetun petollisesti) nyt katsojan puolesta; tästä halvasta dramaturgiasta jo Aristoteles varoitti.

Kuin uusi, kapitalistinen versio Liisa ihmemaassa-tarinasta; Liisa voittaakin koko potin pokerissa kirkuvaa kuningatarta vastaan - Lykky-Liisa panssariasussa, jonka painajainen paljastuukin helpottavasti unelmaksi. Tarantinomainen versio Punahilkasta, joka itse panee jänissuden lihoiksi ja kostaa vielä vastuuttomalle äidilleen. Something like that. Folklorically entertaining. Commercial katharsis, powerfulness.

Liisa ihmemaassa kertomuksen lähtökohta on yhdessä maailman vanhimmassa lapsikeskeisessä sadussa, Punahilkassa.

Alice And The Wonderland

Psykoanalyyttinen shamaanitajunta
- alitajunta tajunnan ohjaajana

 

Kuningattaren logiikkaa - naarasaivoisuus

 

Lasten luova kirjoittaminen psyykkisen tulpan avaajana  PDFSanelma; "Punahilkka olettaa, että hänen
puheensa on saanut aikaiseksi äidin pahan olon." Punahilkka suomeksi – Grimmin versio ja taustaa


Film 2010


Alice in Wonderland Links
1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olet aivan oikeassa. Tim Burtonin elokuva oli minulle valtavan suuri pettymys. Ei herättänyt edes minkäälaisia nostalgian tunteita.
Ja nimenomaan unen aiheuttama ahdistuneisuus, avuttomuus sekä järjettömyys jäivät kokonaan puuttumaan tästä Tim Burtonin "mahtavasta ja arvostetusta" versiosta.