tiistaina, lokakuuta 24, 2006

Pahoinvoinnin maksimointi


"Suomella ei ole varaa lasten ja nuorten pahoinvoinnin kasvun jatkumiseen. Myös valtiolle ja kunnille jatkuva lasten ja perheiden ongelmia korjaavien kalliiden erityispalveluiden kysynnän kasvu tulee kalliiksi.

Seuraavan hallituksen on sitouduttava konkreettisiin tavoitteisiin, jotta lasten ja nuorten eriarvoistuminen ja pahoinvointi vähenevät, vaativat lapsiasiavaltuutettu ja alan järjestöt.

Lasten ja nuorten hallitusohjelma julkistettiin Helsingissä maanantaina. Sen ovat laatineet Kirkon kasvatus ja nuorisotyö, Lapsiasiavaltuutetun toimisto, Lastensuojelun keskusliitto, Nuori Suomi ry, Allianssi ry, Terveyden edistämisen keskus sekä Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora). "

Tehoyhteiskunnassa hyvinvointi on sanana mantra, jolla voidaan polkea kaasua ohituskaistalla yleisen pahoinvoinnin ohi. Kun yksilönä menestyt, voit hyvin, muuten hyvinvointi on kielletty. Jotta kilpailumenteliteetti korostuisi ja "kannustaisi" ihmisiä "menestymään".

Presso-lehdessä oli outo propaganda-artikkeli Onnenmaasta nimeltä Suomi - olemmekin onnellisia, mm professori Lönnqvist levittämässä hyvinvoinnin propagandaa. Hänen mielestään Suomi ei ole koskaan voinut näin hyvin. Sama mies lupasi -85 puolittaa Suomen itsemurhaluvut kevyesti uhoten, kun hänen johdollaan ymmärretään itsemurhan tautiluonne ja sen diagnostisointi - mutta ei ihan niin tapahtunut. Nytkin tämä sama Lönnqvist väittää, että olemme todella hyvinvoivia - vaikka alle 30-vuotiaiden itsemurhissa olemma jatkuvasti Euroopan surullisia ykkösiä tai kakkosia vuodesta riippuen. Ja propagandaministerimme Lönnqvist ei halua muistaa, että juuri meillä käytetään Euroopassa eniten kasvavasti mielialalääkkeitä - tai niin, ehkä hänen maailmankuvassaan se lääkkeiden siunaama olotila on onnellisuutta.
* Presso-lehdessä on just nyt netissäkin luettavana hyvä artikkeli ydinpahoinvoinnista tunnevammaisessa perheessä Lionel Shriver:in kirjassa ja ihmiskuvassa.

Pahoinvoinnille on ideologinen taustavoima ja tilaus rikkauden ihanassa harhassa, menestymisen onnentila, todistettu onnistuminen, johon rikkain osa Suomesta uskoo. Vain parhaat saavat palkinnon ja turvan. Menestyjät saavat sitä paremman onnistumisen tunteen, mitä surkeampi kohtalo on ei-menestyjillä.

Sen ideologian seurauksena on työvoiman, mielenterveyden, vapaa-ajan ja ihmisarvon halveksuntaa. Työntekijöiden halveksuntaa ja ihmisten näkemistä vain materiaalina. Yhteiskunnan halveksuntaa käsitteenä ja päämääränä johtaa yksilön pahoinvointiin ja aina lasten pahoinvointiin. Ihmisarvo on ideologinen valinta. Kun raha ja teho ohittavat ihmisarvon ja hyvinvoinnin maksimoimisen, seurauksena on raatelua ja kilpailua kylmässä luokkayhteiskunnassa.


Miksi hyvinvointiyhteiskunta ahdistaa eliittiosastoa ja hyväpalkkaisia?

Koska he haluavat olla vielä varakkaampia, erillään yhteiskunnasta, harmaasta massasta, peruselämästä.
Koska he rakastavat alipalkkaista massaa, koska libertaristinen onnen ehto on eliitin erottautuminen onnistumisen ideologisessa logiikassa.


Nokia on harha. Perspektiiviharha.

Ei ole Nokiaa, on vain hyvinvointiyhteiskunnan luoma hyvinvoivien, turvallisten olojen ja kekselijäiden nuorten insinöörien synergiaa, jonka itsemurhan tehnyt Kari Kairamo oivalsi visiona ja voimavarana.

Totta kai Suomessa on rikkaita enemmän kuin ennen.
Se ei ole mahdollisuus vaan valhe.
Se ei ole hyvinvointia vaan jakaantumista.
Hyvinvoinnin minimoimista tehon käsitteillä lavastettuna.

Juppiajan uusi tulo on potkaisemalla isketty sisään tajuntaamme - seuraavaa lamaa odotellessa, tyhjien spekulaatioiden vahvassa kurssinousussa.

On ihanaa pröystäillä ja olla ylpeä johtotason heebo. On ihanaa erottaa eri tasoille työn todelliset tekijät ja johtajien hohtotaso. Johtajat samaistuvat toisiinsa, muu on materiaalia johtotason fantasioissa mystisen johtamisen maagisesta vaikutuksesta.

Huvittavin esimerkki on suomalainen tekstiviestin GSM-keksijäinsinööri Matti Makkonen . Kaikki suomalaiset innovaatiopalkinnot ovat ohittaneet hänet tylysti - sillä se nyt on niin yksinkertainen keksintö, että mitä sitä palkitsemaan.

Firmoissa johto saa tuhdin tulosbonuksen - alaisten tekemästä työstä. Tämä on uuden orjuuden ihme. Alaiset kiittävät kiitoksesta ja kelpaavuudesta, aina moittimaan ja kiristämään altis johtotaso sitten käärii hillot kiimaisiin näppeihinsä.

Henkinen köyhyys on maallisen köyhyyden taustalla.
Ahneus, röyhkeys, hyväksikäyttö. Kaikki kilpailutettavia käsitteitä ja ilmiöitä.
Lyhytnäköinen viha "ansaitsematonta" hyvinvointia kohtaan.
Laiskuus anomalisena uhkana.

Kelpaamattomuuden mörkö.
Ilmaisen onnen ahdistus.
Mittaamisen ja vertaamisen kulttuuri.

Persoonallisuushäiriöisten pätemisparatiisi.
Kilpailuvimman vammauttamat persoonallisuushäiriöiset uskovat vain kilpailuyhteiskuntaan.
Epätasapainoiset uskovat vain kauhun tasapainoon.
Eivät turvaa tarvitsevaan nuoruuteen ja ihmisen herkkyyteen...


Ei kommentteja: