lauantaina, elokuuta 06, 2011

Teologista sissisotaa Suomessa



On hyvin yllättävää mutta loogista että amerikkalaisten evankelikaalien eli valtafundamentalistien liiton teologinen soluttautuminen jatkuu Suomessa jopa ortodoksisen kirkon puolelle. Fundamentalistinen moralismi on yhteistä monelle uskonnolle yksilöiden kontrollin kautta.


Ortodoksit eivät arvosta luterilaisten kapinallisia ja protestantteja oppeja lainkaan (vaikka itse erosivat protestina aikoinaan) mutta he haluavat osoittaa kirkkoperiaatteen ja perinteisen vallan voimaa kaikille ryhmille, jotka pyrkivät rikkomaan ja huojuttamaan nykyistä "perinnettä" ja valtahierarkian status quota. (Siis vain yksi ortodoksiseurakunta tukee Luthersäätiötä ja ortodoksisen kirkon johtajat eivät pidä tästä)

Evankelikaalit ovat poliittista uskonnollisuutta, joiden teologia ja poliittinen aktiivisuus juontaa juurensa Calvinin kalvinismista. Tämän uskonnon jäsenien täytyy pyrkiä luomaan kirkkovaltio.

Protestantismin ydin esim luterilaisuudessa on taas yksilökeskeinen usko.

Mikään instituutio ei saa käyttää uskoa vallan välineenä. Jokainen voi toimia pappina toiselle ihmiselle - "yleinen pappeus". Luther aloitti jatkuvan uskonpuhdistuksen, jossa perinne ei saa vangita ihmisten hyvän tavoittelun määrittelyä ja järjen käyttöä esim. naispappeus, homojen siunaus yms. Suomen kirkko on yhä kaukana protestantismin ihanteista sillä sisäistä teologista keskustelua käydään lähinnä ulkoisesti "ekumeenisesti" - eli katolisen kirkon ehdoilla.


Suomessahan ei tehty uskonpuhdistusta teologisesti, vain nimenvaihto kuninkaan käskystä, kirkkohopeat ja kullat valtiolle ja saarnakieleksi suomea osaamattomien ruotsalaisten pappien käsittämätön finskisvenskimongerrus. 
Teologian uudistamattomuuden vuoksi papit puhuvat vieläkin esim. "pyhästä avioliitosta", mikä on vain ja ainoastaan room.katolista magiateologiaa.





Tietoa:


Kalvinismi

Calvinism

Amerikan evankelikaalit ja suomalaiset jaostot:

Kansanlähetys = on Luther-säätiön taustalla.
-Samat amerikkalaiset fundisrahoittajat ovat toimineet jo vuosikymmeniä taustalla tehdessään lähetystyötä Suomeen.


  • Kirjailija Amos Ozin toteamus: Vakavin ristiriita ja kriisien lähtökohta tällä hetkellä maailmassa on fundamentalismin ja liberalismin välillä.

     

 




    

Ei kommentteja: