tiistaina, elokuuta 02, 2011

Norjan ampujasta teatteria etukäteen

Norjan ampujasta tehtiin teatteria jo ennen tapahtumia.

Tänään ja huomenna Tampereella.

  • The central theme in the performance Bruce Willis Saves the World is heroism. What does it mean to be a hero? Who is a hero? Does the conception of heroism vary with time and place? What kinds of values are associated with being a hero? What type of a role model can a hero be?


http://t7.uta.fi/en/events/events.php?cat=2&item=228


 - " On hälyttävää, muttei edes kovin yllättävää, että koulusurmaajan ”Luonnollisen Valinnan manifestista” löytyy täysin samankaltaisia ajatuksia kun Jari Sarasvuon Sisäisestä Sankarista. Sekä Saravuo että koulusurmaaja tekevät jaon ihmisten välillä voimakastahtoisiin sankareihin, eli niihin jotka toimivat vapaasti ja itsenäisesti, ja heikkoihin orjiin eli niihin, jotka kuuluvat robottimaiseen massaan ja hyväksyvät siten oman orjuutensa. Minäkeskeinen sankaruus, jonka sankarikoodissa ei ole tilaa solidaarisuudelle, näyttäytyy helposti perinteisen sankaruuden perversiona.

Teatterihistoriaa vähänkin tuntevat muistavat, mikä oli sankareitten kohtalo antiikin tragedioissa."
Tampereen teatterikesä 2011
http://www.teatterikesa.fi/paaohjelmisto/esitykset/#tiistai

Mikä on Breivikin omakuva?

Mitä sankarikuvaa Halla-Ahon kirjeenvaihtopestipalsta Gates of vienna tarjoaa? Kuinka yhteiskunnalliset ongelmat ja talouspolitiikka ohitetaan äärioikeistolaisella hybriksellä. Mikä on kostajan sadistisen vapaa sankarikuva viihdeväkivaltaa tarjoilevissa amerikkalaisissa elokuvissa? Oliko Mooses ensimmäinen Bruce Willis, First Action Hero, tunnottomien toimintasankarien esikuva, jonka ainoa psyykkinen voimavara on uhka ja tuhovoima elastajana, hintaan mihin hyvänsä, neuvottelematta, taustoja tietämättä, politiikasta välittämättä?

Mihin Breivik tarvitsee perinteistä uskontoa ja Jumalaa, jos kansakunnan puhtaus on hänen tärkein uskontonsa? Olisiko fasistisia valtiomalleja syntynyt ilman kirkkojen tukea? Onko Raamatussa viihdeväkivaltaa?  


  
  Ei kommentteja: