tiistaina, heinäkuuta 13, 2010

Veljekset Brödre - vähäeleistä Shakespearea dogme-tuotantona

Sota ei tule ulkoa vaan sisältä.


Veljekset

Brödre, Tanska DVD
"Ohjaaja: Susanne Bier. Michael luullaan kadonneeksi Afghanistanin rauhanturvaoperaatiossa. Kun hän yllättäen palaa"... (katso itse elokuva)

Tätä voi sanoa psykodraamaksi Shakespearen hengessä.

Tästä on nyt tehty 15 kertaa suurempi uusintatuotanto Amerikassa mutta se on vain kalpea varjo tämän elokuvan hienovaraisen dramaturgian rinnalla. Katsoja vedetään mukaan näyttelijöiden eläytymisen avulla hahmojen ahdistukseen ja vihaksi sekä häpeäksi kääntyvän  elämän kaipauksen sokeaan tragediaan. Sukujen sisäinen viha ja rakkaudennälkä muuttuu helposti kanniblismiksi ja ulkoisen vihollisen etsinnäksi.

Cain und Abel. Mutta kumpi on kumpi tässä elokuvassa?
Kumpikin. Kumpaakin.


Psykodraama-prosesseissa hahmo voi/usein sisältää itsessään vastakkaisten roolipaineiden pakkomielteisen kaaoksen ja konfliktin.Sisäinen konflikti onkin usein valmiiksi paradoksi: uhri mm. omaksuu alistajansa ja häpäisijänsä ominaisuuksia ollakseen vihollisensa vertainen.

Rakkaus ja hyvien mielikuvien tavoitteleminen ei ole sama asia, vaikka ihmiset sotkevatkin elämäänsä tämän assosiaation takia.

Homojen kulkueen aiheuttama ahdistus nousee kelpaamattomuuden pelosta.

Ahdistusta ei ensisijaisesti nosta homoseksuaalisuuden uhkaava mahdollisuus vaan kasvatuksen julma ihmiskuva. Kirkon opettaman ihmiskuvan mukaan kelpaat vanhemmillesi ja Jumalalle vain jos olet "normaali " hetero ja pystyt perustamaan kuninkaalle/valtiolle kelpaavan tuotantoyksikön, perheen. Normaalina saat normaaleilta kiitosta normaaliuden tukemisesta.


Kun puhutaan yksilön saamasta ns hermoromahduksesta, puhutaan usein todellisuudessa vanhojen torjuttujen traumojen nopeasta ja epäassosiatiivisesta esiintulosta.

Ihmisen elämä voi olla kokonaan omistettu traumaattisen lapsuuden "neutraloisoimiselle", etäisyyden otolle, naamiotumiselle,  ahdistuksen vastavoimaksi niin että usein  uusi yllättävä traumaattinen episodi usein repäisee keinotekoisen ja epätasapainoisen elämänhallinnan kuoren pois tuskan edestä.

Kun käsittelemätöntä tuskaa torjutaan ja paetaan, sen tuhovoima lisääntyy, koska ihminen ei tunnista  ahdistuksen alkuperää ja tekee vääriä korjaus-/torjuntaliikkeitä. Ihminen ei halua olla uhri ja sen takia ihminen luo itselleen pseudorooleja ja repressiomekanismeja.

Suvun kirous on usein rakkauden taakse kätkettyä vihaa ja katkeruutta. Tässä kosketetaan erittäin syvää aihetta, ihmisen halua sotaan ja vapaaseen aggression osoittamiseen. Jotta voisi paeta oman suvun aggressioita. 

Heikko haluaa olla vahva.

Veljekset.

Vaikea lapsuus altistaa
sairauksille aikuisena


Historiaa: Stonehengen parantavat kivet

Stonehengen kivimonumentilla on tehty kaivauksia ensimmäistä kertaa 50 vuoteen ja päädytty uuteen tulkintaan paikan tarkoituksesta. Stonehenge on hyvinkin voinut olla eräänlainen hoitola. T: BBC. YLE Areena

* Tanskalainen elokuva, dramaturgia televisio-ohjelmat ohjelmaopas 2010 pohjoismainen nordic dogme dogma televisio tv-elokuvat film movie production original sota trauma Afganistan shellshock väkivalta sotatrauma traumaterapia Cain Kain Abel tappoi veljesviha perheväkivalta pelko ahdistus toistopakko isä isäsuhde suku vankeus kidutus

Ei kommentteja: