keskiviikkona, huhtikuuta 07, 2010

Sota täytyy olla show - WikiLeaks viihdeväkivallan lähteillä

 
Jimmy Fallon yöshowssa esiintyi eilen antaumuksella actionpaint-ammattilainen. Taiteilija teki ison maalauksen kahdessa minuutissa.  

Yleisö hurrasi. Vihdoinkin nautittavaa taidetta, show taide-esityksenä ja taide showna, no, sellainen kyllä kelpaa, kunhan  viihdyttää, niin ei taiteessa sitten mitään vikaa ole. Antaa palaa, läiski sitä maalia, oho miten nopeesti ja noin monta väriä. Art! Action! Show!


Sota on aina dissonanssin attraktiota.

Huomion ja vireystilan säätelyä.  Jännitteen, ristiriidan, levon ja ahdistuksen dikotomista hyödyntämistä. Ready? Action. Release.

Väkivaltaviihdettä.

Sotaa konstituoivat (määrittelevät, synnyttävät) fantasmat ovat tuhansia vuosia toimineet aivan samalla virtuaalisella funktiolla kuin ilmainen America's Army-räiskintäpeli. Uskonnollisen logiikan uusiokielellä tuettua. Suuri seikkailu upotettuna voitonkaarissa ja värväyspuheissa.

Sota täytyy olla show. Ylisiirtymä, ylitodellisuutta, hyperrealismia. Pakoa, helpotusta ja puhdistavaa tuhoa. "Puhdistimme pesäkkeen". Olen saanut jotakin aikaiseksi elämässäni, olen suorittanut tehtävän.


Wikileaksin paljastama sadistinen video kuvaa sotaa kahden sotilaan hitech-videopelinä. "Suorita".

Afganistanissa Amerikan erikoisjoukot ovat kaivaneet Vietnam-elokuvien dramaturgian mukaisesti siviiliuhreistaan omat luotinsa pois. Kuin koukut ahvenasta.

Horror, horror.
Can't you see his strong soul, his beauty?


Todellisuus on hajotettava, jotta voisi olla kreikkalainen sankari, maan toivo, karannut kukko tunkiolla, ilman estoja. Se, mikä toteuttaa moraalia, ei ole sotaa ja viihdyttävää koulukiusaamista, milloin tahansa purkautuvaa irrottelua, leijuvaa uhkaa ennakolta kaikkien tietämän uhrikohteessa. Sota on todellisinta vapautta, moraalittomuutta, yllykkeiden vapaan toteuttamisen fantasma. Ammu käskystä, tyhjenny käskystä.

Olet ilman vastuuta, käskystä.

Saan ylittää rajoja, joita tavallisten ihmisten on noudatettava - ja olen siis puolijumala.

Estot ovat vakavin este sotilaan imagolle ja työnkuvalle.

Peloton mies on sotilas. Mies. Pelko on pahin sotilaan/miehuuden/kykenevyyden vihollinen. Tilalle motivoivaa brutaaliuden ja vapaan voiman analogiaa. Tahallisesti tuotetun tylsyyden, armeijan arjen ja hierarkkisen nöyryytyksen, vastavoima sotilaalle. Lapsuuden avuttomuudelle vastapaino. Armeija on äiti.

Armeija, nuorten miesten impulssien vapautusliike. 

Sotatilanteessa armeijan keinotekoinen, seksistinen ja opressiivinen hierarkia  purkautuu - paineella. Pelinappulasta tulee vihdoinkin tekijä - omassa mielessään.

Hitler jugend -natsinuorten ja suomalaisten suojeluskuntalaisten urhojen rajaton ilo ja hurma oli paremmuudessa. Kuritettavien toivo päästä kurittavan rooliin.


"Use your force, Luke. Force. Relax".

Hyvän isän velvoittava ääni päässä rauhoittaa tuhoamaan pahan isän muistoa tositoimissa. Hamlet saa kostosta elämän tarkoituksen.

Imperialistinen, hyvin palkattu sotimistyö on rajojen ylittämistä varten. Kirjaimellisesti.

Afganistanin rauhaan pakottamistyössä ylemmät tuovat parempaa kulttuuria (taas sotilaspappien avustamina) - vaikka väkisin, muiden parhaaksi, erittäin hyvällä omallatunnolla, entistä paremmilla syillä entistä viattomampaa hyökkäyssotaa (perustelujen vaihdellessa joka vuosi).

Suuremman asian puolesta. Niin suuren, että sitä ei voi käsittää edes ristiretkeläinen itse. "Olemme täällä naisia puolustamassa". Nato Afgnistanin kokoisella harjoitusleirillä kovat piipussa ja heroiinituotanto pilvissä.

"Maailma on meitä varten. Koska jos me ajattelemme kaikkein pahinta vihollisista, niin varmasti meidän vihollisemmekin ajattelee kaikkein pahinta. Meidän synkeät ajatuksemme ovat todiste vihollisen pahuudesta".

Mitä puhtaampi puhdas sekä mitä rajatumpi ja omistetumpi totuus, sitä fasistisempi todellisuus. Tietämättömyyden autuus uskon lahjana ja velvollisuuden selkeänä identiteetinä.
"Tuhotkaa ulkopuolinen paha"

Vanhatestamentillisen kenraali Mooseksen sotaisa uskontoideologia, valloitusoperaatio ja valitun kansan yli-ihmiskultti ja Jahvelta velvoitteina saamat kansanmurhatehtävät on helposti aktivoitavissa suurena velvoitteena niin tiukan tottelevaisuusmoraalin fasisteille kuin israelin ghettoprojektin toteuttajilla palestiinalaisia kohtaan valtion ja äidin puolesta. "Täit on listittävä".

 Vietnam-elokuvagenre ei ole viihdyttävä ja kiihdyttävä, jos siinä ei tapahdu transgressiota. Sota täytyy olla show ja ihmisyyden hauraus nättävää hulluutta. Pysäyttävä vertailukohde, hyvien iskulauseiden lähde.

Vietnam-trauma on ennen kaikkea aktivoiva legenda. Voimavara, myyttinen lataus, initioiva katkeruus voimavarana. Sotilaat eivät saaneet kunniaa tappamisesta, mikä häpeä. Hyviä sotilaita, tunnontarkkoja tehtävän suorittajia. "Emme saa häpäistä sotilaiden muistoa ja rohkeutta".

Rohkeudesta ja uhrista tuotetaan rituaalisest yhteisölle moraalia tuottava automaatio, ilman eettisiä ulotuvuuksia.

Objekteja täytyy päästä tuhoamaan, sotilaan täytyy toteuttaa aktiivisuutta itsessään ja deaktivoida kohteensa, muodostaa uhkasta passiivinen uhri oman lamautumisen neutralisoimiseksi, kuten showssa showhahmon on oltava aktiivinen ja seksuaalisen sinnikkäästi etenevä, vastoinkäymisistä hyperventiloiva ja koskaan pysähtymätön Notre Damen romanttinen Golem.

Kliimaksia kohti.


Sotilaat häätävät nyt talebaneja heavy-musiikilla


Häätävät muita vai motivoivat omia sotilaitaan?

"Sotapropaganda leviää internetissä
ja sosiaalisessa mediassa""Full metal Jacket" ei ole fiktiota.
Se on laimennettu versio todellisuudesta.

Se on eeppistetty dokumenttiversio todellisuudesta.

Esteettinen, asetelmallinen ja seikkailullinen tragedia ilman traagisuutta, joka esitti sodan lumoavana luonnonvoimana. Todellisen ihmisyyden nihilistisenä juhlana. Hippimerkistäkin tehtiin thanatoksen symboli. Rauhaa kuolemasta, kuolea rauhana, vapautuksena.

Kaikki on katoavaista, armeija vapauttavan ja aktiivisen nirvanan edustajana, uskontona. Uhraa tai sinut uhrataan.

Vietnam on myyttinä äärimmäistä inhorealismia, mitä pahimman teollistetun initiaation edustaja. Onko sinussa miestä Vietnamin veteraanien koettelemuksien kokijaksi? Sotien äiti, mattopommitusten kaupallinen voittojen kenttä sotilasteollisuudelle.

Loppukliimaksina Full metal Jacket:issä kuninkaan uhraus toimii oidipaalisena evankeliumina, ikiaikaisena riittinä, äärimmäisenä miehen initiaationa. Kill Darth Vader or die. Kill 'em all.

  Full metal Jacket:issä on tarinoina  yhdistetty eeppinen Odysseija sekä eksistentiaalinen Oidipus propagandaelokuvan periaatteilla. Salakavalasti on käytetty Oidipuksen thanatosviettiä Odysseuksen huolettomana psykopaatin selviytymistarinana. Aristoteles ei voinut sietää Odysseijaa, koska se on vanha merimiesten uhotarinoista koostettu yli-ihmisen selviytymisopas ilman tragedian realismia.

Käytännössä Kubrickin elokuva on kaikkien aikojen värväysfilmi, rajojenylitysinitiaatio, Vietnam-hengen initiaatiokonvention kiteytymä. Viihdeväkivaltaa nauttivan finniteinin initiaatio viihdeyhteisössään; tästä on nautittava ja ja osoitettava muillekin huvittunutta nautintoa. "Tämähän on vain estetisoitua fiktiota, ei tää mua koskettanut, en mä vähästä järkyty, en". 

Samaistuminen on pahinta mitä sotilaskin voi tehdä.Viihdekuluttaja voi vain viihtyä ja samaistua.

Siksi sodan diskurssissa kaikki avuton on tuhottava tai tehtävä välineeksi  - ensin mielikuvana, jotta sotilaan olo olisi mahdollisimman kevyt ja vapaa avuttomuudesta.

"Avuttomat kiittävät ja ihailevat viraalia sotilasta missä tahansa - vaikka olisivat tulleet ammutuiksi".
Mitä on hybris?

Hybris on itseensä rakastumista ja muiden luokittelua oman toteutumiseni skenaariossa.

Idealistinen depersonalisaatio kreikkalaisessa tragediassa paljastaa ja kuorii kuitenkin sankarin kuoren alta aidon Golem-Akhilleuksen hybriksen ja luonteen: isännän esteet on poistettava, jotta isäntä olisi onnellinen ja tehtävän suorittaja pääsisi kirkumaan tuomiota kaupungin ruttoon syyllisille syntisille.

Golemilla ei ole omaatuntoa, sielua, subjektiivista käsitystä mistään. Sen olemassaolon kruunu on kiistämätön ja kyseenalaistamaton totuus, Jumalan nimi otsalla. Keskustelematon totuus meitä siunatkoon ja varjelkoon.

Juuri tätä Golem-orjasieluisuutta ja statusolemusta vastaan Nietzche hyökkäsi filosofisesti ja poleemisesti.Kun John Zorn esitti ensimmäistä kertaa Saksassa juutalais-mustalaisten melodiaharmonioiden ja trshmetallin traagisen assimilaation, Kristallnacht-musiikkiteoksensä, hän lukitsi saksalaisen jetset-yleisön, niin juutalaiset kuin natiivitkin,  metalliketjulla juhlasaliin.

Kukaan ei saanut paeta menneisyyttä ja 110 desibelin kuohuvaa kipurajaesitystä. Menneisyyden oli valloitettava nykyhetki, jotta totuus olisi suhteellinen.

Subjektiivinen.
Koettava. Kohdattava.

Osa tosi taiteesta ei saa koskaan olla viihdettä. Taiteen täytyy olla raatelevampaa ja todellisempaa kuin uinuttava ja esteettinen väkivaltaviihde.

Väkivallan kohtaamiseen pakottaminen pitäisi minusta olla selkeissä koulukiusaamistapauksissakin antikliimaksinen (eikä vain ylevä sorisori-palaveri suositulla suhteellistamisperiaattella - "Kaikkihan me olemme pahoja"): väkivallantekijä olisi pakolla vietävä katsomaan teho-osaston ja ruumishuoneen väkivallan uhreja, kuten rattijuoppojenkin olisi nähtävä reaalimaailman seuraamuksia, uhreja ja verta, revenneitä jäseniä.

Oikeusjärjestelmämme kannustaa väkivaltaan; mitään ei anneta Suomessa niin hartaasti anteeksi kuin fyysistä väkivaltaa. Ei sakkoja, ei seuraamuksia, vain mainetta vapaan ehdollisen elvistelyllä. Nauti uhasta, jonka oikeusjärjestelmä mahdollistaa ympärillesi.

Ilman todellisuuden ja yksilöiden kohtaamista on vain sivistettyä brutalisointia, sankarin voitelua suloisilla voiteilla, rauhanturvaamistodellisuutta. Sovittelua ilman vastuuta. Rauhaanpakottamista kouluissa ja Afganistanissa ilman kuolleiden kasvoja. Abstrakti rauha sodan motivaationa. Välttämättömät uhrit valkoisen miehen taakan takeena.

Meidän tähtemme.

Väkivallan perilliset 

"Nuoria naisia kaatuu 

rivistä kuin heinää"
Häpeäkulttuurimme III

Arhi Kuittinen


Zorn Kristallnacht
EU:n salainen poliisi saa
ennennäkemättömät oikeudet


Miksi lapsia, eläimiä 

ja orjia on uhrattu?

Suomalaista natsiestetiikkaa ja kaipausta
viihdetuotannossa Iron Sky - Rautataivas

 

Ilmestyskirja Nyt -elokuvasta tulossa peli V2

Miksi väkivalta ja erotiikka  on saanut ylivoimaisesti merkittävimmän sijan länsimaisen ja "liberaalin" ihmisen fantasioissa? Räsänen Päreitä :: Sadistista erotiikkaa Jeesus-purilaisella Bataillen voimakkaasti höystämänä


" (Paljastuneessa WikiLeaksin siviilientuhoamisvideossa) sotilaiden toiminnan taustalla vaikuttaa kenties paljon synkeämpi logiikka kuin pelkuruuden motivoima liipasinherkkyys. Slavoj Žižek kirjoittaa teoksessaan The Sublime Object of Ideology, että siinä missä ideologia “vääränä tietoisuutena” noudattaa kaavaa “he eivät tiedä, mitä he tekevät”, nykyisellä, näennäisesti postideologisella ajalla hallitsee ideologian kyyninen muoto: “he tietävät aivan hyvin, mitä ovat tekemässä, mutta tekevät sen silti”. Hieman mutkia suoristaen Žižekin argumentti kuuluu, että ideologia ei syvimmällä tasolla ole aatejärjestelmä tai edes maailmankatsomus vaan käytäntöjen matriisi, jonka sisällä ihmiset toimivat “aivan kuin uskoisivat” silloinkin, kun eivät tietoisesti usko.  - idiootti.fiYlösnoussut Zombie-Jeesus antaa anteeksi. Kaiken. Ja unohtaa arkisen vuorisaarnansa uuden universaalin armon sekä Paavalin hurmaavien show-puheiden takia... 


 
Häpeäkulttuurimme III

Arhi Kuittinen

 * Elämänsä alkutaipaleella olevien nuorten ihmisten eläköityminen maksaa yhteiskunnalle jo 6,6 miljardia euroa hoitokustannuksina ja menetettyinä verotuloina. Summa on kasvanut viidessä vuodessa kahdella miljardilla. Myös 16-34-vuotiaiden alkaneet Kela-sairauspäivärahakaudet ovat voimakkaassa kasvussa, samoin mielialalääkkeiden käyttö. - Nousu on systemaattista ja kaikissa tilastoissa nuorten naisten ongelmat ovat kasvaneet nopeammin kuin miesten, Vainio sanoo. Masennus on yhä merkittävämpi sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyden syy. Mielialalääkkeitä käyttää säännöllisesti 700 000 suomalaista. Nuorten naisten masennusoireilu on kaksi kertaa yleisempää kuin nuorten miesten. Kiusallista hallitukselle. Pääjohtajan mielestä nuorten aikuisten eläköityminen on hallitukselle kiusallinen uskottavuusongelma. Pääministeri Matti Vanhasen johdolla hallitus vaati taannoin eläkkeellejäämisen alaikärajan nostamista 65 vuoteen. Työelämän käytännöt ovat ristiriidassa juhlapuheiden kanssa. Liikaa on puhuttu vanhuuseläkkeen alarajasta. Suomen tulevaisuuden kannalta paljon suurempi ongelma on nuorissa aikuisissa, Vainio toteaa, Työterveyslaitos. Filosofia sosiologia käyttäytymistieteet psykologia psykososiaalinen ehdollistuminen sadismi masokismi psykoosi rajatila psykologia shell shock traumatila traumaterapia psykoanalyysi väkivalta perheväkivalta depressio. Greek tragedy, Baghdad 2007 iraq irak war friendly fire Pentagon kills secret kuolleet siviilit ampuivat salainen video toimittaj. Uhrikulttuuri sovitus armo Afghanistan nato terrorism Exodus violence Moses general biblical ideology religion uskonto uhri.

2 kommenttia:

Idiootti kirjoitti...

_Otteita chat-keskustelusta_

Idiootti: Tuo idea Golemista ja hybriksestä on mielenkiintoinen. Žižek kirjoittaa The Sublime Object of Ideologyssa, miten Lacanin psykoanalyysin (žižekiläisessä tulkinnassa) erotetaan toisaalta "ideal ego" ("what we would like to be") ja toisaalta "ego-ideal" ("symbolic identification, identification with the very place from where we are being observed, from where we appear to ourselves likeable, worthy of love").

Tuossa sinun esimerkissäsi "oman toteutumisen skenaario" vastaa nähdäkseni osittain tätä "identification with the very place from where we look at ourselves" - se on siis jonkinlainen symbolinen matriisi, ideologia.

Kirjoitat:
"Mitä on hybris?

Hybris on itseensä rakastumista ja muiden luokittelua oman toteutumiseni skenaariossa.

Idealistinen depersonalisaatio kreikkalaisessa tragediassa paljastaa ja kuorii kuitenkin sankarin kuoren alta aidon Golem-Akhilleuksen hybriksen ja luonteen: isännän esteet on poistettava, jotta isäntä olisi onnellinen ja tehtävän suorittaja pääsisi kirkumaan tuomiota kaupungin ruttoon syyllisille syntisille.

Golemilla ei ole omaatuntoa, sielua, subjektiivista käsitystä mistään. Sen olemassaolon kruunu on kiistämätön ja kyseenalaistamaton totuus, Jumalan nimi otsalla. Keskustelematon totuus meitä siunatkoon ja varjelkoon."

Onko Golem - tai hybriseen sairastuva tyyppi - mielestäsi joku, jolta katoaa tuo "paikka" symbolisessa verkossa ja joka äkkiä identifioituu itse tuohon verkkoon? Eli onko Golemiksi tai hybriseksi yksilöksi tuleminen tavallaan "ideologiaksi tulemista"? Vai ajoitko takaa jotain muuta?

Arhi Finnsanity: "Oman toteutumisen skenaario" on sisäistetty ideaali - tai ainakin luulo ja lämmin tunne siitä, että on sisäistänyt ideaalin ja toteuttaa sen rituaalisesti - validifioitavasti ideaalia tuottavan systeemin suhteen.

Olen ideologisesti validi.

Olen ideologia.

Idiootti: Eli onko Golemiksi tuleminen tai hybris mielestäsi tavallaan sen terveellä ihmisellä säilyvän etäisyyden - tällainen olen / tällainen minun pitäisi olla (ideologiani mukaan) katoamista? Ihminen tulee ideologiaksi, jolloin kaikki mitä tekee, on "puhdasta", a priori oikein?

Arhi Finnsanity: Hybriksen äärimmäinen muoto: "En ole tottelija vaan esikuva."

Pseudoidentiteetin huipentuma.

Joo, etäisyys katoaa. Ei ole suhteellista subjekti-objekti havaintoa vaan epäsubjekti, hybrissubjekti. "Minä olen mittapuu, minä olen ideaalin toteutuma (kun tottelen ideologiaa niin en koe tottelevani)."

Arhi Finnsanity kirjoitti...

(Kyllä, äskeinen keskustelumme on validi.)

Bloggeriin täytyis saada reaaliaikainen chat email-kutsulistoilla, ja jonka voi myös tallentaa blogin oheen samantien.