perjantaina, lokakuuta 16, 2009

Kirjamessukirjat 2009 tärppejä


 

Siltala Juha
Sisällissodan psykohistoria
Juha Siltala luennoi Suomen historian suuresta kipupisteestä tuoreella tavalla. Tutkimus tarkastelee sotaa sarjana epäselviä päätöksentekotilanteita, joissa ratkaisuja pikemminkin vältettiin kuin tehtiin.
Otava


Apunen Osmo, Wolff Corinna
Pettureita ja patriootteja
Pettureita ja patriootteja kuvaa taistelua Suomen ulko- ja puolustuspolitiikan suunnasta vuosina 1938-1948 pohtien suomalaisten vastuuta sotavuosien tapahtumista, sotaan syyllisyyttä ja hyökkäyssotaan ryhtymistä. SKS
  
Lappalainen Mirkka
Susimessu
1590-luvun kriisiaika Suomessa. Mirkka Lappalainen purkaa Susimessu-kirjassaan kansallishenkisen nuijasotamyytin. Haastattelijana Aleksi Siltala. Siltala
 Vihavainen Timo  

Eskola Antti
Mikä henki meitä kantaa?
Henki josta työt nousevat. Mitä on kylvetty ja niitetty suomalaisen sosiologian, sosiaalipsykologian ja julkisen keskustelun historiassa. Professori Antti Eskolan teos Mikä henki meitä kantaa? tarjoaa rohkeaa pohdiskelua ja ankaraa humanismia.
Tammi


Lauerma Hannu
Paha, hullu - vai vain poikkeava?
Hannu Lauerma pohtii teoksessaan Pahuuden anatomia pahuuden kiehtovuutta ja kammotusta. Mikä leimaa psykopaatin käyttäytymistä? Miten selittää uskonnon tai ideologioiden nimissä harjoitettavaa väkivaltaa? Mistä sarjamurhaaja saa nautintonsa? Haastattelijana Arno Kotro.
Edita


Holmén Tom
Rationaalisesti Jeesuksesta
Mitä tiedämme varmasti Jeesuksen kuolemaan liittyvistä tapahtumista? A.D. 30 -kirjan toimittaja, dosentti Tom Holmén on Outi Lehtipuun haastateltavana. Mitä tutkijat voivat varmuudella sanoa kahdentuhannen vuoden takaisista historiallisista tapahtumista?
Art House

 


Wendisch Irja
Me sotilaiden lapset
Miten suomalaisten, sodassa olleiden miesten saamat vammat ovat vaikuttaneet heidän lastensa elämään? Millaisen perinnön kokemuksistaan jättävät jälkeensä ne ihmiset, jotka syntyivät sodan myllerryksen keskelle? Irja Wendisch perehtyy sodankäyneiden miesten tarinoihin heidän lastensa ja omien kokemustensa kautta.
Ajatus


Mestari Eckhartin tekstikokoelmaan Sielun syvyys.
Millaista oli keskiajan mystiikka ja mitä nykyihminen voisi siitä oppia? Jaakko Heinimäki on kirjoittanut esipuheen Mestari Eckhartin tekstikokoelmaan Sielun syvyys. Jaakko Hämeen-Anttila on suomentanut mm. Jalaladdin Rumin kirjoituksia. Basam Books

1 kommentti:

Nattuli kirjoitti...

Kiitos vinkeistä! Valitettavasti perjantain ohjelma menee nyt ohi, mutta lauantain marxilaisuus keskustelun haluan kyllä kuulla.
Kootut kirjallisuusuutiset- Kookas.fi